روستای فدیشه نیشابور در خراسان رضوی بزرگترین تعزیه‌خوانی کشور را در ماه محرم برگزار می‌کند. آیین تعزیه‌خوانی این روستا با قدمت 300 سال همچنان با استقبال پرشور عزادارن حسینی روبه‌روست. 60 شبیه‌خوان از 5 گروه تعزیه‌خوانی در دهه نخست ماه محرم مسئولیت برگزاری این تعزیه‌خوانی را دارند.

به گزارش همشهری آنلاین، «حسین بلوکی»، اهل روستای فدیشه نیشابور و 57 ساله یکی از متولیان این تعزیه‌خوانی است که به همشهری می‌گوید: «قدمت تعزیه در روستای فدیشه نیشابور به بیش از 300 سال می‌رسد. ما همه از کودکی با این تعزیه آشنا شده‌ایم و یادم هست پدر پدربزرگم هم تعریف می‌کرد آن‌ها هم در کودکی با این آیین آشنا شده‌اند و گویی این تعزیه‌خوانی دست به دست چرخیده تا به امروز رسیده است.» او تاکید می‌کند که آیین تعزیه‌خوانی روستای فدیشه شکل سنتی خود را حفظ کرده است.

در سرزمین نینوا

به گفته «حسین بلوکی»، آیین تعزیه‌خوانی در فدیشه به این شکل است که از صبح کاروان امام حسین (ع) وارد سرزمین نینوا می‌شود. او می‌گوید: «در واقع تعزیه با ورود نمادین کاروان حضرت امام حسین (ع) آغاز و در غروب عاشورا با آتش زدن خیمه‌های کاروان به پایان می‌رسد. در ادامه شبیه‌خوانان به ترتیب وارد مراسم تعزیه‌خوانی می‌شوند و یکی یکی به شهادت می‌رسند.»

آیین تعزیه‌خوانی فدیشه حالا به یک جاذبه گردشگری هم تبدیل شده؛ عده‌ای هستند که برای تماشای تعزیه‌خوانی کاروان امام حسین(ع) به فدیشه سفر می‌کنند. عده دیگری هستند که خودشان را به مراسم آتش زدن خیمه‌ها می‌رسانند تا به تماشای اسرایی که سوار بر شتر یا پای پیاده مسیر را طی می‌کنند، بنشینند.»

استقبال بسیار

حسین بلوکی معتقد است در خراسان رضوی بعد از حرم امام رضا(ع)، بیشترین استقبال از مراسم عزاداری در روستای فدیشه صورت می‌گیرد. او با بیان اینکه بزرگترین مراسم تعزیه‌خوانی کشور در فدیشه برگزار می‌شود، می‌گوید که روستای فدیشه در روز عاشورا میزبان حدود 70 هزار نفر از استان‌های دیگر و همچنین روستاها و شهرهای مجاور است.

حتی هر سال گروه‌های گردشگری از عراق، پاکستان، چین، کویت، آلمان، افغانستان و نیز شهرهای کرمان، تبریز، تهران، مشهد و بندرعباس برای تماشا و ضبط تصویری این آیین سنتی به روستای فدیشه سفر می‌کنند.

ذبح 200 گوسفند

آیین تعزیه‌خوانی در فدیشه از روز اول محرم شروع می‌شود و تا روز عاشورا ادامه دارد. حسین بلوکی می‌گوید: «از بعدازظهر روز تاسوعا تا روز عاشورا حدود 200 گوسفند و 2 تا 3 گاو ذبح می‌شود. از بعدازظهر تاسوعا مراسم علم‌کشی همراه با دسته عزاداری به مکان مشخصی می‌آیند و گوسفندها ذبح می‌شوند.» او تاکید می‌کند: «از صبح روز تاسوعا تا ساعت 5 عصر روز عاشورا دیگر همه اهالی درگیر تعزیه هستند.» آن‌طور که او روایت می‌کند، همه هزینه‌های مراسم‌های عزاداری در دهه محرم با یاری اهالی روستای فدیشه و روستاهای مجاور تامین می‌شود که هزینه‌ای بین 7 تا 8 میلیارد تومان است.

میزبانی اهالی از مهمانان

روستای فدیشه حدود 2 هزار نفر جمعیت دارد که در این ایام جمعیت آن به بیش از 70 هزار نفر می‌رسد. حسین بلوکی می‌گوید: «وقتی 70 هزار نفر مهمان می‌آید، اهالی روستا به همه آن‌ها اقامت می‌دهند و هزینه‌های آن به عهده اهالی روستاست که در ماه محرم در خدمت امام حسین(ع) هستند.» او اضافه می‌کند: «هر فردی برای اولین بار به مراسم تعزیه روستا می‌آید، اغلب محرم سال بعد چند نفر را هم با خود به فدیشه می‌آورد. مراسم تعزیه خوانی و عزاداری در فدیشه به گونه‌ای است که مردم را به سوی خود می‌کشاند.»

منبع: روزنامه همشهری