«مجلس آتش گرفت، عجله کنید!» این جمله‌ای بود که ۱۰ آذر ۱۳۱۰ حاضران در مجلس شورای ملی در تماس با اداره اطفائیه، بر زبان آوردند و از حریق در این مکان خبر دادند.

همشهری آنلاین - ثریا روزبهانی: در این روز سالن اصلی پارلمان مجلس شورای ملی یا همان عمارت تاریخی میرزا سپهسالار طعمه حریق شد؛ آتش از زیر شیروانی اتاق جلسات خصوصی زبانه می‌کشید.

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

نصرالله حدادی، تهران‌پژوه، درباره حریق عمارت تاریخی سپهسالار می گوید: «حوالی ظهر بود که آتش از زیر شیروانی‌های اطاق جلسه خصوصی خانه یک‌مرتبه زبانه کشید. تا قبل از این ساعت وزیر مالیه و آقای یاسائی رئیس کل تجارت برای شور و مطالعه درباره لوایحی حضور داشتند و جلسه خصوصی به عنوان فراکسیون ترقی تشکیل شده بود. در این میان چند نفر از وکلا برای استراحت از جلسه خصوصی مجلس بیرون می‌آیند و در اتاق تنفس و سرسرا قدم می‌زنند. یک تکه آتش از سقف جلوی پای آقای عراقی و آقای دشتی فرو می‌ریزد، سرشان را که بالا می‌کنند می‌بینند سقف آتش گرفته و شعله‌ور شده است. حاضران از اتاق جلسات و عمارت خارج شدند اما آتش شدت گرفته و چندین ذرع از بالای عمارت اوج گرفت.

با شدت گرفتن آتش با تلفن به اداره اطفائیه تماس گرفتند و گفتند: «مجلس آتش گرفت، عجله کنید». تا رسیدن ماموران اطفائیه مستخدمان، سرایدارها، کلیه کارگران مجلس و اعضای دفتر همه برای مهار آتش دست به کار شدند. عمارتی که آتش گرفته بود، درست وسط عمارت مجلس و احتمال خطر برای اتاق جلسه عمومی پارلمان زیاد بود. هر دقیقه یک کامیون مقابل عمارت مجلس می‌ایستاد و افراد نظامی، گردان مهندس و افراد پلیس و اثاثیه لازم خالی می‌کرد.»

روزنامه اطلاعات در آن زمان درباره فعالیت ماموران اداره اطفائیه برای مهار آتش نوشته بود: "تلمبه‌های اطفائیه در درون اتاق‌ها و سقف‌ها بین تیرهای سقف کار می‌کرد، شیروانی و سقف اتاق جلسه خصوصی و اتاق آیینه فرومی‌ریخت و در هر لحظه خرابی اتاق آیینه بیشتر می‌شد و در ساعتی که حریق خاتمه یافت از اتاق خصوصی و اتاق آیینه و سرسرا چیزی باقی نماند، تمام سقف‌ها و جرزها فروریخت و یک عمارت ویرانه را تشکیل داد، سقف اتاق تنفس نیز خراب گردید. قبل از اینکه حریق منتفی شود از طرف ریاست مجلس نیز که در تمام مدت مراقب جریانات بودند دستور داده شد که سقف متصل به عمارت وسط را خراب و ارتباط عمارت آتش گرفته را از عمارات دیگر قطع نمایند و این عمل احتیاطی حتماً ضروری بود، زیرا خطر بزرگی عمارت جلسه علنی پارلمان را تهدید می‌کرد. "