حالا که هوا سرد شده و پاییز به نیمه رسیده، آش و سوپ یکی از غذاهای پرطرفدار این روزهای خانه‌های ایرانی است؛ آش گندم زنجان یا «بوغدا آشی» یکی از آش‌هایی است که هم مناسب این فصل است و هم دارای خواص زیاد.

به گزارش همشهری آنلاین، آش‌های ایرانی انواع و اقسام دارند و هر کاسه گرم از این آش‌ها می‌تواند کلی شور و حال به خانه ما مهمان کند. در این گزارش اما می‌خواهیم شما را با یک آش سنتی از دیار زنجان آشنا کنیم؛ آشی که با گندم پخته می‌شود و به عنوان یک وعده سبک غذایی، عصرانه و پیش‌غذا سرو می‌شود و بسیار هم مقوی است.

زنجان و غذاهای محلی

یکی از هیجان‌انگیزترین تجربه‌های گردشگری در زنجان چشیدن طعم غذاهای محلی است؛ غذاهایی که اغلب‌شان منبع دارویی و انرژی طبیعی در بدن به شمار می‌روند و شاید بتوان مهم‌ترین ویژگی مشترک غذاهای محلی زنجان را هم همین ارزش غذایی دانست.

نکته جالب اینکه از آنجا که زنجان یک استان سردسیر است غذاهای محلی آن با انرژی بالا برای تقویت بدن در سرما طبخ می‌شوند و همین است که بسیاری از این غذاها مانند آش گندم برای غیرزنجانی‌ها مناسب روزهای سرد است. جغور بغور، پیازو، شش‌انداز، کوفته برنجی، خورش آلوچه با مرغ هم از دیگر غذاهای محلی زنجان است.

مواد لازم

آش گندم زنجان با سبزیجات معطر طبخ می‌شود، اما مهم‌ترین سبزی آن اسفناج است و اصلی‌ترین مواد تشکیل دهنده آن، گندم، لوبیا چیتی، نخود، عدس، پیاز، سیر و ادویه است.

طرز تهیه

ابتدا گندم‌های پوست کنده را در قابلمه‌ای بریزید و بشویید. سپس حبوبات و گندم را خیس کنید. پیاز را تفت دهید و زردچوبه و فلفل اضافه کنید. سپس آب حبوبات خیس کرده و گندم را خالی کنید و در ظرفی با آب روی حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد و بعد از پختن حبوبات و گندم، پیاز تفت‌داده شده و اسفناج را اضافه کنید و بگذارید با شعله کم جا بیافتد و آش غلیظ شود و در آخر هم نمک اضافه کنید.

خواص

اول از همه بگوییم که این آش به دلیل مواد مغذی‌اش خاصیت زیادی دارد. اسفناج سرشار از خواص مختلف مانند درمان یبوست، ضد سرطان، تقویت بینایی و تقویت استخوان‌ها و دندان است. حبوبات مفید آن یعنی عدس حاوی کلسیم، ویتامین B و آهن و نخود حاوی آهن و ویتامین‌های A – B و C است که به پاکسازی روده‌ها کمک می‌کند. سلامت روده، سرطان روده بزرگ، لاغری و کاهش وزن، افزایش انرژی بدن، سندرم متابولیک، قند خون و دیابت، ضد التهاب قوی، درمان آسم کودکی، یائسگی، سم زدایی کبد، سلامت قلب، سلامت چشم، درمان افسردگی، آکنه و جوش صورت، جوان سازی پوست صورت و تقویت و افزایش رشد مو هم از فایده‌های گندم است که در زمان ترکی همان بوغدا گفته می‌شود.