آش شولی، غذای محلی و مقوی یزدی‌هاست که در فصول مختلف سال با ترکیب‌های مختلف تهیه و سرو می‌شوند و شیوه پخت آن در زمستان درمان سرماخوردگی و آنفلوانزاست.

به گزارش همشهری آنلاین، شولی یزدی معروف‌ترین آش یزدی است که در عموم مهمانی‌های مردم یزد پخته و مصرف و اغلب عصرها به عنوان میان وعده استفاده می‌شود. این آش که سال ۱۳۹۸ ثبت ملی شد، خواص درمانی بسیاری دارد و مردم یزد در فصول مختلف و برای درمان بیماری‌های مختلف از آن بهره‌ می‌برند. این آش در تابستان‌های گرم و خشک یزد با شلغم و مقداری نخود سالم یا نیم کوب و در زمستان‌ با برگ چغندر به جای اسفناج و گاهی کدو زرد تهیه می‌شود. اگرچه تاریخچه تولید شولی یزدی بسیار کهن است ولی تاریخ مدونی برای تولید آن وجود ندارد و تنها می توان برای حداقل تاریخ ۵۰۰ ساله برای این آن در نظر گرفت.

مواد لازم

در این آش چغندر یا لبو و سرکه یا رب انار و سبزیجاتی مانند اسفناج، شوید به همراه عدس استفاده می‌شود.

طرز تهیه

برای تهیه شولی یزدی، ابتدا چغندر را پوست می‌گیرند، سپس آن را به صورت خلالی برش و با مقداری آب روی حرارت شعله قرار می‌دهند تا نیم‌پز شود. بعد از اینکه چغندر به‌طور کامل نیم‌پز شد سپس عدس و سبزی خرده شده را به آن اضافه و صبر می‌کنند تا کاملاً پخته شود. سپس پیاز را سرخ و نعناع و زرچوبه به آن اضافه می‌کنند، حدود پنج لیوان آب را به آرد اضافه و سپس با قاشق، کاملاً آن‌ها را با هم مخلوط می‌کنند. هنگامی که سبزی و عدس کاملاً پخته شد نصف پیاز داغمان را اضافه می‌کنند و می‌گذارند چند قل بخورد.

سپس حدود ۴ لیوان آب جوش به آش اضافه و آرد مخلوط شده با آب را به آرامی به آش اضافه می‌کنند وبه‌طور همزمان هم می‌زنند تا آرد به صورت گلوله درنیاید. بعد از اینکه نمک و فلفل را به اندازه گفته شده به آش اضافه شد، به آن نعناع داغ و بقیه پیاز داغ همراه با سرکه و در آخر کمی شکر به آن اضافه می‌کنند.