به گزارش همشهری آنلاین، توگی سرداغی یکی از انواع غذاهای محلی خراسان رضوی و خراسان جنوبی است که به ویژه در دامنههای رشته کوه سیاه کوه رواج دارد.
این پختنی از جوشاندن ارزن یا گاورس آرد شده و پوست کنده به دست میآید. اهالی خراسان در کنار کاشت گندم و جو، ارزن نیز میکاشتند، زیرا ارزن نسبت به سایر غلات آفات و نیاز به آب کمتری جهت آبیاری دارد. توگی در گذشته و به هنگام بروز قحطی باعث نجات جان افراد زیادی شدهاست.
در فردوس با اضافه کردن شلغم به توگی، تا اندازهای سرماخوردگیهای فصلهای سرد سال را هم درمان میکنند.
مواد لازم
پیازداغ، زردچوبه، نمک و فلفل، گوشت چرخ کرده، ارزن خوراکی بدون پوست، عدس پخته، کشک، سیر داغ، نعنا داغ، زعفران.
طرز تهیه
پیازداغ، زردچوبه، نمک و فلفل رو توی تابهای میریزیم، گوشت را به آن اضافه میکنیم و تابه را روی اجاق میگذاریم و با حرارت ملایم گوشت را تفت میدهیم.
آب را به مواد اضافه و صبر میکنیم تا بجوشد. ارزن خوراکی را اضافه میکنیم و ۲۰ دقیقه میجوشانیم. عدس پخته را اضافه و مخلوط میکنیم. قابلمه را از روی حرارت برمیداریم و کشک رو اضافه میکنیم و بعد از مخلوط کردن، دوباره روی حرارت ملایم قرار میدهیم و به آرامی هم میزنیم.
غذا آماده است، آن را با کشک و نعنا و سیرداغ تزئین میکنیم.
خواص
ارزن مقدار زیادی نشاسته، ویتامین B، کلسیم، آهن، پتاسیم، روی و منیزیم، آمینواسیدهای ضروری متیونین، لسیتین و ویتامین A دارد و غنی از فیتوکمیکال ها مثل اسید فیتیک، مقدار زیادی پروتئین و فیبرهای غذایی است. منیزیم موجود در ارزن کاهش دهنده فشار خون بالا و حملات قلبی است و به دلیل وجود پتاسیم زیاد، گشاد کننده عروق بوده و از بروز سکته و فشار خون جلوگیری می کند.
تحقیقات زیادی روی تاثیر مفید مصرف ارزن برای سیستم تنفسی انجام شده که نشان میدهد حملات آسم در کودکانی که مقدار زیادی غلات مثل ارزن مصرف میکردند به طور قابل توجهی کاهش یافته است. ارزن فواید بسیاری دارد و تب بر، ادرارآور، ضد بلغم، ضد دل درد، ضد افسردگی، ضد چربی خون، ضدریزش موست، کاهش دهنده خطر سنگ های صفراوی و ضد سرطان و پیشگیری کننده از سرطان پستان هم هست.