یکی از رایج‌ترین مشکلاتی که امروزه بسیاری از افراد جامعه با آن مواجه هستند، استخوان درد است. علت استخوان درد می‌تواند کاهش تراکم استخوان یا آسیب به بافت استخوان باشد؛ که می‌تواند منجر به بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان شود.

به گزارش همشهری آنلاین، در برخی موارد علت درد استخوان‌ها واضح است و می‌تواند در اثر شکستگی و یا در رفتگی باشد؛ اما علت این درد هر چه باشد باید آن را جدی بگیرید و اقدام به درمان آن کنید. یکی از راه‌هایی که با آن می‌توانید از سلامت استخوان‌ها مطمئن شوید، انجام آزمایشات مربوط به سنجش تراکم استخوان است.

هم‌چنین استخوان درد به دنبال شرایط مختلفی از جمله کمبود مواد معدنی یا برخی از بیماری‌ها نیز ایجاد می‌شود که علائم و درمان ناشی از این عارضه بسته به علت زمینه‌ای، متفاوت خواهد بود.

زمانی که می‌گوییم درد استخوان، به معنی درد، حساسیت شدید یا سایر ناراحتی‌ها در یک یا چند استخوان است و در این مواقع باید مواردی را بررسی کنیم که بر عملکرد طبیعی یا ساختار استخوان تاثیر می‌گذارد. در ادامه این مطلب به بررسی اصلی‌ترین دلایل بروز این درد و رایج‌ترین علائم آن می‌پردازیم و به شما کمک می‌کنیم تا راحت‌تر علت بیماری و درد خود را بفهمید و آن را درمان کنید.

بیشتر بخوانید: غذاهایی که ضد استخوان درد هستند | چگونه روماتیسم مفصلی را کنترل کنیم؟

استخوان درد چیست؟

استخوان‌درد نوعی درد است که در استخوانهای بدن دیده می‌شود و این درد می‌تواند ناشی از طیف گسترده‌ای از عوامل فیزیکی، بیماری‌ها یا هر دو باشد و می‌تواند به شدت کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد.

درد استخوان معمولاً برای مدت طولانی با افراد همراه است و به صورت سراسری است و مریض نمی‌تواند جایی از بدن را برای آن مشخص کند. فعالیت‌های فیزیکی شدید می‌تواند علت استخوان درد باشد اما برخی بیماری‌ها مانند سرطان هم این درد را ایجاد می‌کنند.

رایج ترین علائم استخوان درد

استخوان درد معمولا با علائمی همراه است که رایج‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • کبودی، تورم و تغییر شکل پیدا کردن استخوان

در این حالت بیمار در نواحی مختلف بدن خود نشانه‌هایی مانند کبودی، تورم را مشاهده می‌کند که با درد همراه است و یا حتی در برخی موارد شاهد تغییر شکل و انحنای استخوان‌ها خواهد بود.

  • بروز اختلالاتی در خواب، گرفتگی عضلانی و ضعف و خستگی

استخوان درد می‌تواند موجب بروز بی‌خوابی شود. هم‌چنین فرد در طول روز و شب ممکن است با مشکلاتی هم‌چون گرفتگی عضلات، بی حالی و خستگی غیر طبیعی مواجه شود.

  • خمیده شدن و کوتاه شدن قد در طول زمان

درد استخوان و مشکلات تراکم استخوان به تدریج باعث خمیدگی قامت و کوتاه‌شدن قد انسان می‌شود و این موضوع یکی از علائمی است که در طولانی مدت خود را نشان می‌دهد.

  • بی حسی یا سوزش در قسمت های مختلف

در این حالت فرد در بعضی نقاط بدن خود احساس بی حسی و گز گز می‌کند و یا در برخی قسمت‌های بدن احساس سوزش دارد.

  • از دست دادن عملکرد مفاصل و ضعف

در این مورد علائم استخوان درد خود را در مفاصل نشان می‌دهد و فرد نمی‌تواند برخی حرکات را به درستی و با قدرت انجام دهد.

  • عفونت و قرمزی در محل عفونت استخوان

اگر درد استخوان به دلیل عفونت استخوان باشد، این مشکل می‌تواند به صورت قرمزی و تورم خود را نشان دهد.

اصلی ترین دلایل بروز استخوان درد

دردهای استخوانی عموماً طاقت فرسا و البته نگران کننده هستند و بنا به دلایل مختلف اتفاق می‌افتند، اگر درد استخوان تنها برای چند ساعت رخ دهد ممکن است بر اثر آسیب دیدگی‌ها و یا کوفتگی باشد که البته نگران کننده نیست و به مرور بهبود می‌یابد.

اما در موارد خاص دردهای استخوانی نگران کننده و جدی تلقی می‌شوند که در ادامه به توضیح برخی از اصلی‌ترین علت استخوان درد پرداختیم.

آسیب دیدگی یا جراحت ساده

به طور کلی، زمین خوردن، تصادفات ناشی از رانندگی و پیچ خوردگی یا کشیدگی و جراحت‌های ساده در حین ورزش از رایج‌ترین علت‌های استخوان درد هستند. این دردها ممکن است باعث تورم و کبودی استخوان‌ها شوند و هنگامی که استخوان دچار شکستگی می‌شود، این درد به شدیدترین میزان خود می‌ رسد.

کمبود مواد معدنی در بدن

برای حفظ سلامتی و استحکام استخوان‌ها و عضلات بدن، مواد معدنی نقش اصلی را دارند. بسیاری از افراد مصرف ویتامین و مواد معدنی را جدی نمی‌گیرند و در نتیجه با مشکلات مفاصل مواجه می‌شوند. به همین دلیل یکی از مواردی که می‌تواند در بعضی افراد علت استخوان درد باشد، کمبود این ویتامین‌ها و مواد معدنی است.

مشکل در خونرسانی به استخوان ها

علت اصلی اختلال در خون‌رسانی به طور کامل و دقیق مشخص نیست. اما عواملی مانند شکستگی لگن و یا در رفتگی مفصل ران می‌تواند منجر به آسیب به رگ‌های خونی تغذیه کننده شود. تشخیص این مسئله با نظر پزشک و انجام روش‌های تصویربرداری مثل سی تی آنژیو که جهت بررسی رگ‌های خونی انجام می‌شود و یا رادیوگرافی که جهت مشاهده تغییرات استخوانی انجام می‌شود، می‌تواند انجام شود.

شما می‌توانید برای بررسی علت استخوان درد از این روش‌ها نیز زیر نظر پزشک استفاده کنید.

عفونت داخلی

اگر عفونت به استخوان‌ها سرایت کند می‌تواند باعث بیماری به نام استئومیلیت شود. این عفونت می‌تواند سلول‌های استخوان را از بین ببرد و باعث استخوان درد شود. افراد دیابتی و افرادی که دخانیات مصرف می‌کنند؛ بیش‌تر از سایر افراد در معرض عفونت‌های استخوان و در نهایت استخوان درد هستند.

ابتلا به سرطان استخوان

سرطان استخوان یکی دیگر از دلایلی است که باعث استخوان درد می‌شود، در حقیقت این بیماری هنگامی رخ می‌دهد که یک تومور یا توده بافت غیر طبیعی در استخوان تشکیل شود. سرطان استخوان بسیار نادرتر نسبت به سایر سرطان‌ها است. زمانی که این بیماری ساختار طبیعی استخوان را مختل می‌کند یا از بین می‌برد، منجر به استخوان درد می‌شود.

بروز سرطان متاستاتیک

این مورد به سرطانی اشاره دارد که در جای دیگر از بدن شما ایجاد شده است؛ اما به سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابد. سرطان سینه، پروستات، ریه، کلیه و تیروئید از جمله سرطان‌هایی هستند که به استخوان نیز سرایت خواهد کرد و باعث درد استخوان می‌شوند.

درمان سریع استخوان درد در خانه

بسیاری از استخوان دردها معمولا ناشی از فعالیت‌های ورزشی و یا ضربات سطحی است که می‌توان آن را در منزل به راحتی درمان نمود. یکی از ساده‌ترین روش های درمان استخوان درد استفاده از دمنوش‌های آرام‌بخش است که برخی از بهترین دمنوش‌ها برای درمان درد استخوان و مفاصل عبارت‌اند از: دمنوش زنجبیل، دمنوش گل گاوزبان، دمنوش بابونه، دمنوش برگ بید، دمنوش زالزالک و چای سبز که به دلیل داشتن ترکیبات آنتی‌اکسیدان، مواد معدنی و خاصیت ضدالتهابی برای کاهش درد مفاصل و استخوان مفید هستند.

هم‌چنین می‌توان از پمادها و روغن‌های موضعی برای تسکین درد استفاده نمود که تاثیر بسیار خوبی خواهد داشت.

در برخی موارد استفاده از طب سوزنی نیز می‌تواند راح حلی مناسب برای دردهای مزمن شما باشد.

درمان تخصصی استخوان درد

درمان درد استخوان، بسته به علت درد، متفاوت خواهد بود. برای مثال، برای دردهای ناشی از التهاب یا آسیب‌های خفیف، مصرف مسکن‌های ضدالتهاب مانند ایبوپروفن و استراحت توصیه می‌شود. در موارد جدی‌تر، فیزیوتراپی به بهبود حرکت و کاهش درد کمک می‌کند. اما گاهی تنها تزریق داروهای ضدالتهاب یا مداخلات جراحی موثر واقع می‌شود. در صورت بروز استخوان درد اگر علت استخوان درد را نمی‌دانید و یا به صورت مستمر با این درد مواجه هستید باید به پزشک متخصص مراجعه کنید و با آزمایش‌های مختلف به علت درد خود پی ببرید و سپسزیر نظر پزشک متخصص نسبت به درمان مناسب اقدام کنید.

در مواردی که استخوان درد شدید باشد و روش‌های معمول مفید واقع نشود، دکتر ارتوپدی ممکن است تزریقات کورتیکواستروئید یا داروهای دیگر را پیشنهاد کند. این تزریقات، التهاب و درد را به سرعت کاهش می‌دهد و به بهبود وضعیت بیمار کمک می‌کنند. در موارد نادر و در صورت وارد شدن آسیب جدی به استخوان‌ها، برای ترمیم یا جایگزینی بخشی از استخوان آسیب‌دیده، جراحی انجام خواهد شد.

در مواردی که پزشک متخصص احتمال دهد بیمار مبتلا به سرطان است باید سریعا بیمار به پزشک فوق تخصص ارجاع داده شود و آزمایش‌های تخصصی روی بیمار انجام شود تا بنا به شرایط درمان‌های تخصصی دیگر انجام شود.

بیشتر بخوانید: ویتامین مهمی که کمبود آن باعث بروز درد مفاصل می‌شود

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم

مراجعه به متخصص ارتوپدی در صورت ابتلا به التهاب و ورم مفصل ضروری است. التهاب به معنای بزرگ شدن و افزایش حجم مفاصل مختلف بدن است. معمولاً ورم مفصل به همراه علائمی چون احساس گرما، قرمزی، درد، کاهش محدوده حرکتی، خشکی و سفتی نمایان می‌شود.

پیگیری و درمان مشکلاتی که ذکر شد، برای پیشگیری از گسترش آنها ضرورت دارد. گاهی تورم و درد مفصل یا استخوان بسیار شدید است و محدودیت دامنه حرکتی را به دنبال دارد. در مواردی نیز این مشکلات نشانه ابتلای فرد به یک بیماری جدی است که باید سریعاً مورد درمان قرار گیرد؛ به‌عنوان‌مثال بیماری‌های خودایمنی به‌واسطه ترشح بعضی مواد موجب التهاب مفاصل و درد استخوان می‌شوند. اگرچه بیماری‌های خود ایمنی درمان قطعی دارند. اما به واسطه دارو درمانی می‌توان از پیشرفت بیماری و از کار افتادگی فرد جلوگیری کرد.

کلام آخر

اگر در فعالیت‌های روزمره خود دچار آسیب جزئی شده‌اید و یا پس از فعالیت‌های سنگین ورزشی دچار استخوان درد شده‌اید زیاد جای نگرانی وجود ندارد و می‌توانید در منزل با روش های ساده مانند استفاده از دمنوش های آرام‌بخش و یا پمادها و روغن‌های درمانی درد خود را تسکین دهید. اما اگر در بعضی نواحی و اعضای بدن خود درد شدیدی احساس می‌کنید که همراه با تورم و قرمزی و یا کبودی است حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا از گسترش درد و مشکلاتی بعدی جلوگیری نمایید.

هم‌چنین دردهای مستمر و دائمی را باید بسیار جدی بگیرید و تحت نظر پزشک قرار بگیرید تا روند درمان خود را انجام دهید. در غیر این صورت ممکن است با بیماری‌های خطرناک مواجه شوید که جان شما را به خطر می‌اندازد.