فین کردن در هنگام سرماخوردگی به علت گرفتگی بینی و ترشحات جمع شده در بینی کار معمولی است، اما این کار واقعاً سودمند است؟

به گزارش همشهری آنلاین کارشناسان می‌گویند فین کردن هنگامی که درست انجام شود، می‌تواند سودمند باشد، اما فین کردن شدید ممکن است علائم سرماخوردگی شما را بدتر کند. فین کردن بینی من یک حرکت معمولی است و دلیل خوبی هم دارد.

بینی انسان روزانه ۱ تا ۲ لیتر ترشحات مخاطی تولید می‌کند - و وقتی بیمار هستیم، بینی ترشحات مخاطی غلیظ‌تری تولید می‌کند تا ویروس‌ها را به دام بیندازد. فین کردن بینی این ترشحات مخاطی غلیظ را بیرون می‌کشد و به ما امکان تنفس راحت‌تر می‌دهد.

البته فین کردن بینی زمانی مفید است که به درستی انجام شود و فین کردن شدید می‌تواند علائم سرماخوردگی شما را بدتر کند. فین کردن تسکین موقتی برای شما ایجاد می‌کند، اما راه‌های مؤثرتری برای پاک‌سازی ترشحات مخاطی و کمک در درازمدت وجود دارد.

پزشکان گوش و حلق و بینی شستشو با سرم نمکی را برای پاک کردن بینی توصیه می‌کنند و اگر می‌خواهید فین کنید این کار را به آرامی انجام دهید.

عوارض فین کردن شدید

فین کردن شدید بینی باعث ایجاد فشار منفی در ترشحاتی می‌شود که از سینوس‌های بینی تخلیه می‌شوند و اگر این فین کردن شدید را به طور مداوم انجام دهید، این ترشحات را به درون سینوس‌ها بازمی‌گرداند.

پژوهشگران در یک بررسی جالب در سال ۲۰۰۰ رنگی را در بینی افراد قرار دادند تا ببینند ترشحات مخاطی هنگام فین کردن شدید به کجا می‌روند. اسکن‌های انجام‌شده نشان داد که رنگ از حفره بینی به سمت سینوس‌ها می‌رود.

بنابراین با اینکه مقداری ترشحات مخاطی بیرون می‌آید، اما مقداری از آنها هم در جهت عقب و به جایی که نمی‌خواهید برود حرکت می‌کنند و این کار باعث بدتر شدن عفونت می‌شود.

این ترشحات به عقب رانده شده می‌توانند از طریق شیپور استاش، مجرای باریکی که در هر دو طرف پشت بینی را به گوش میانی متصل می‌کنند، به گوش میانی راه پیدا کنند و به این ترتیب باکتری‌ها و ویروس‌ها امکان ورود به گوش پیدا می‌کنند و ممکن است عفونت گوش ایجاد کنند.

در موارد نادری اگر فین کردن بینی خیلی شدید باشد، امکان پارگی پرده گوش هم وجود دارد.

خونریزی بینی

فین کردن شدید بینی همچنین می‌تواند به رگ‌های خونی آسیب برساند و باعث خونریزی بینی شود. هنگامی که پوشش‌های مخاطی مجاری بینی ملتهب یا خشک می‌شوند، رگ‌های خونی در معرض آسیب قرار می‌گیرند و رگ‌های جلوی بینی می‌توانند به راحتی به علت فشار ناشی از فین کردن پاره شوند و خونریزی کنند.

فین کردن بیش‌ازحد بینی به دفعات در روز می‌تواند باعث تحریک بیشتر داخل بینی شود که منجر به تورم بیشتر پوشش درونی بینی و حتی خونریزی از بینی می‌شود. استفاده از دستمال کاغذی زبر و فرو کردن آن به درون بینی یا دستکاری مداوم بینی هم احتمال خونریزی بینی را افزایش می‌دهد.

وستیبولیت بینی

وستیبولیت بینی یک عفونت باکتریایی است که در نزدیکی ورودی بینی ایجاد می‌شود و باعث ایجاد جوش و کورک می‌شود. نیروی ناشی از فین کردن مداوم بینی و اصطکاک دستمال کاغذی زبر پوست بینی را تحریک می‌کند و بریدگی‌های ریز در بینی ایجاد می‌کند که به باکتری‌ها فرصت ایجاد عفونت می‌دهد. باکتری استافیلوکوکوس طلایی معمولاً عامل ایجاد وستیبولیت بینی است.

شکستگی استخوان حدقه چشم

در موارد بسیار نادری گزارش شده است که فین کردن شدید بینی با ایجاد فشار بالای داخل بینی باعث شکستگی استخوان حدقه چشم است. این شکستگی حدقه چشم می‌تواند به تورم چشم و از دست دادن احتمالی بینایی بینجامد.

سردرد

کارشناسان درباره اینکه آیا فین کردن شدید می‌تواند باعث سردرد شود، اختلاف‌نظر دارند. زیرا افرادی که آبریزش بینی دارند معمولاً آنفلوانزا یا سرماخوردگی دارند که خودشان باعث ایجاد سردرد می‌شوند. ولی این امکان وجود دارد که فین کردن شدید به دلیل ایجاد فشار منفی درون سینوس‌های اطراف بینی باعث ایجاد یا تشدید سردرد شود.

راه درست فین کردن چیست؟

برای اجتناب از این عوارض باید فین کردن را به این ترتیب انجام دهید: انگشت خود را روی سوراخ بینی مقابل سوراخی که می‌خواهید در آن فین کنید، قرار دهید و آن را ببندید تا هوا از طرف مقابل خارج نشود. سپس، به آرامی فین کنید تا هوا و ترشحات از یک سوراخ بینی خارج شود. در سوراخ مقابل هم فین کردن را به همین ترتیب انجام دهید.

همچنین از دستمال کاغذی نرم، مرطوب و تسکین‌دهنده حاوی آلوئه ورا و منتول برای جلوگیری از تحریک قسمت بیرونی بینی استفاده کنید.

منبع: سی‌ان‌ان

منبع: همشهری آنلاین