در واقع رسانههای آنلاین تهدیدی برای کاغذ به شمار نمیآیند، بلکه خود ما آدمها ممکن است تا چند وقت دیگر نسل این موجودات دوستداشتنی را منقرض کنیم. یعنی ممکن است دیگر کتاب کاغذی وجود نداشته باشد؟! هانیه راعی، سفیر محیطزیست دوچرخه، در این مطلب به اهمیت کاغذ و بازیافت آن پرداخته است. البته هانیه در نوشتن مطلب از سایتهای اینترنتی هم استفاده کرده است.
شاید بسیاری از شما به بیست و ششمین نمایشگاه کتاب رفته باشید. هر سال به نمایشگاه کتاب میرویم و آنقدر کتاب میبینیم که دوست داریم همانجا بنشینیم و همهشان را بخوانیم.
اما شما که همیشه سرتان توی کتاب و دفتر و مجله است، تا حالا شده به این فکر کنید که کتابها غیر از نویسنده و تصویرگر و ناشر، به چه چیزی نیاز دارند؟ چیزی که اگر نبود، نه کتابی بود، نه مجلهای و البته نه نمایشگاه کتابی؟!
بله کاغذ! ورقهی نازکی که همهی ما روزانه خیلی از کارهایمان بدون آن عقب میافتد. تا حالا شده کاغذهایی را که توی خانه جمع میشود از بقیهی زبالهها جدا کنید؟ و فکر کردهاید که اگر این کار را انجام بدهید چه میشود و چه سودی برایتان دارد؟
برای تولید هر تن کاغذ، 15 اصله درخت تنومند قطع میشود. جالب است بدانید، نزدیک 10 درصد (معادل 750 تن) از زبالههای شهر تهران را کاغذ و مقوا تشکیل میدهد و این کاغذها بدون اینکه پس از مصرف به چرخهی تولید برگردند، زیر خاک میپوسند.
طبق گزارشها روزانه حدود 700 تن کاغذ باطله تنها در مرکز دفن زبالهی کهریزک دفع میشود که این مقدار کاغذ معادل 900 اصله درخت سبز و تنومند است. تازه، برای تولید هر تن کاغذ، دو تن چوب و 200 هزار لیتر آب مصرف میشود.
شاید خیلی از شما تصمیم بگیرید کاغذهایی را که مصرف میکنید، از زبالههای دیگر جدا کنید و درختان زیادی را از نابودی نجات دهید. پس اگر به نمایشگاه کتاب رفتید، به این فکر کنید که اگر از کاغذ درست استفاده نکنید، شاید چند سال بعد، دیگر نمایشگاه کتابی در کار نباشد و حتی جنگلی نداشته باشیم.
هانیه راعی عزآبادی، 14 ساله
خبرنگار افتخاری هفتهنامهی دوچرخه از دماوند