همشهری آنلاین: مراسم اختتامیه نخستین جایزه داستان تهران شامگاه چهارشنبه سوم دی با حضور جمعی از مسئولین فرهنگی و هنری کشور، هنرمندان و نویسندگان پیش کسوت و علاقه‌مندان داستان نویسی در مرکز همایش‌های بین‌المللی برج میلاد برگزار و بیش از ۳۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی میان ۱۶ برگزیده این رقابت تقسیم شد.

برنامه پایانی اولین دوره «جایزه داستان تهران» در قالب یک برنامه دو روزه سوم و چهارم دی‌ماه برگزار گردید. برنامه اصلی که مراسم اختتامیه و اهدای جوایز بود روز سوم دی‌ماه ساعت ۱۸ در سالن اصلی برج میلاد برگزار گردید و روز دوم به برنامه‌های جنبی جشنواره اختصاص یافت.

 

 

 

 

مراسم اختتامیه نخستین جایزه داستان تهران شامگاه چهارشنبه سوم دی با حضور جمعی از مسئولین فرهنگی و هنری کشور، هنرمندان و نویسندگان پیش کسوت و علاقه‌مندان داستان نویسی در مرکز همایش‌های بین‌المللی برج میلاد برگزار و بیش از ۳۰۰ میلیون ریال جایزه نقدی میان ۱۶ برگزیده این رقابت تقسیم شد.

از جمله نویسندگان و هنرمندان حاضر می‌توان به هوشنگ مرادی کرمانی، اصغر عبداللهی، جواد محقق، رضا فیاضی و مسعود فروتن اشاره کرد.

مدیران برجسته فرهنگی و شهری از جمله مهدی ذاکری مدیر موسسه همشهری، جمال کامیاب مدیر سازمان زیباسازی شهر تهران، محمد مشاری مدیر گروه مجلات همشهری، محمد ایازی معاون سابق شهردار تهران و محمدرضا زائری مدیر مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی از حاضرین این برنامه بودند.

اجرای مراسم پایانی جایزه داستان تهران را سروش صحت بر عهده داشت که خود علاوه بر نویسندگی، کارگردانی و بازیگری دستی هم در داستان‌نویسی دارد و بسیاری از دوستداران ادبیات داستانی با نوشته‌های او آشنا هستند.

نخستین سخنران مراسم هم‌مهدی ذاکری مدیر عامل موسسه همشهری بود که با اشاره به برپایی جایزه داستان تهران گفت: بیش از ۲۰ نشریه در موسسه همشهری منتشر می‌شود که مجله فاخر و ارزنده داستان یکی از آن‌هاست و نخستین گام را در تبدیل کردن همشهری به نهادی تأثیرگذار همین نشریه با برگزاری جایزه داستان تهران برداشت.

وی در ادامه درباره دلیل نامگذاری جایزه داستان تهران افزود: شهر تهران با وجود برخوردای از بسیاری از مواهب والای شهری و استانداردها یک پایتخت، مانند برخی از شهرهای غربی چندان برای مخاطب ایرانی شناخته‌شده نیست و در یادها نمانده است.

هویت هر شهر را ادبیات و هنر آن می‌سازد و بر همین اساس، همکاران نشریه داستان همشهری اقدام به برپایی جایزه‌ای کردند که هم ادبیات داستانی را گسترش بدهد، هم به افزایش مخاطبان ادبیات کمک کند و در پایان شهر تهران را به قهرمان قصه‌ها تبدیل کند.



جمال کامیاب مدیر عامل سازمان زیباسازی شهر تهران هم که در برگزاری جایزه داستان تهران با موسسه همشهری و نشریه داستان همکاری کرده، در ادامه برنامه روی صحنه رفت و درباره نقش داستان و هنر و نوع نگاه انسان‌ها به شهر گفت: بسته به نوع نگاه ما به شهر تهران، نوع داستان و اثر هنری هم عوض می‌شود. از این رو، باید ببینیم نوع نگرش ما به شهر و به طور ویژه شهر تهران چگونه است.

این اتهام که شهرها هنرمندان را بی‌هویت می‌کنند از گذشته بوده و همچنان وجود دارد و ما باید یکبار برای همیشه تکلیف خودمان را با این شهر مشخص کنیم.



در بخش تقدیر از یک نویسنده پیشکسوت که به بزرگداشت قاسم هاشمی‌نژاد اختصاص داشت، نماهنگی از نویسنده کتاب «فیل در تاریکی» به نمایش درآمد و اصغر عبداللهی نویسنده قدیمی به نمایندگی از هاشمی‌نژاد تندیس او را از دستان مینا فرشیدنیک دبیر جایزه و سردبیر همشهری داستان دریافت کرد. هاشمی‌نژاد به دلیل کسالت در سالن حضور نداشت.



در ادامه فرشیدنیک گزارشی از ویژگی‌های جایزه داستان تهران به مخاطبان حاضر در سالن ارائه کرد. وی در ابتدا گفت: خوشحالم که بیش از ۱۰۰۰ نفر از نویسندگان و هنرمندان و مدیران فرهنگی کشور، امشب به نام داستان اینجا گردهم آمده اند و این گردهمایی برای یک رویداد داستانی در کشور بی‌سابقه است.

او سپس افزود: مجله داستان بیش از چهارسال است که از سوی مؤسسه همشهری منتشر می‌شود و در طول این سال‌ها نویسندگان و هنرمندان مختلفی از طیف‌های فرهنگی و فکری متفاوت را گرد هم آورده که این وفاق در در تاریخ رسانه‌های ادبی کشور کم‌سابقه است. و جایزه داستان تهران با این ایده شکل گرفت که این وفاق و همدلی را به سطح جامعه تسری دهیم.

او گفت: شهر تهران ساکنین زیادی را از قوم‌ها و فرهنگهای مختلف کنار هم جای داده که در طول زندگی روزمره این تفاوت‌ها ممکن است به بروز تضاهایی منجر شود؛ اما داستان چون باب گفتگو و تعامل را باز می‌کند می تواند به عامل مهمی برای ایجاد تعامل و همدلی بین تمامی شهروندان بدل شود.

آدم‌هایی که هر روز از کنار هم رد می شوند اگر داستان‌های هم را بدانند خیلی به هم نزدیکتر می شوند. شهر بی‌داستان، شهری ناامید است و جایزه داستان تهران با این ایده شکل گرفت که روایت‌های همه مردم ایران را از این پایتخت بزرگ ثبت و روایت کند.

فرشیدنیک سپس بیان کرد: در نخستین دوره برگزاری «جایزه داستان تهران» ۱۳۲۶ اثر از ۱۲۲۴ نویسنده به دبیرخانه این جایزه رسید که ۵۸ درصد نویسندگان این داستان‌ها ساکن تهران و بقیه ساکن دیگر شهرها بوده‌اند و نشان می‌دهد شهر تهران تنها به مردم ساکن تهران تعلق ندارد و همه ایرانیان از پایتخت خود روایتهایی دارند که باید بیان و ثبت شود.

به علاوه ۸۱ درصد از شرکت‌کنندگان نخستین دوره این جایزه، نویسندگان جوان هستند که تا به حال سابقه داستان‌ نوشتن نداشته‌اند و این نوید بخش آن است که نسل جوان نویسندگان ایران به دغدغه های اجتماعی و زندگی شهری حساس هستند و میخواهند این تصاویر را در داستانهای خود ثبت کنند.

دبیر این جشنواره افزود: جایزه داستان تهران با ابتکار ماهنامه داستان همشهری پایه گذاری شد اما با پیشنهاد مدیر موسسه همشهری و با هدف همگرایی بین نهادهای فرهنگی پیش رفت.

بدین ترتیب ما توانستیم با ایجاد هماهنگی بین این سازمانها و همسو کردن ظرفیت‌های موجود یکی از بزرگترین و درعین حال کم هزینه ترین جشنواره ها و رویدادهای فرهنگی در کشور را برگزار کنیم.

دبیر نخستین «جایزه داستان تهران» گفت: از مجموع ۱۳۲۶ اثر رسیده به این جایزه، ۴۰ اثر به بخش نهایی راه یافت که در این مرحله سه اثر جوایز اصلی جشنواره را به دست آوردند، ده اثر مورد تقدیر قرار گرفتند و سه اثر جوایز جنبی را به خود اختصاص دادند.


 

در بخش تقدیر از برگزیدگان، ابتدا جوایز جنبی جشنواره با موضوع حمل و نقل و برج میلاد با حضور مسولین این دو سازمان به برگزیدگان این بخشها اهدا شد.



سپس در مرحله اهدای جوایز اصلی ابتدا علی خدایی رئیس هیات داوران به نمایندگی از دیگر اعضا روی صحنه رفت و بیانیه داوران را خواند. سپس با حضور دیگر داوران جشنواره مژده دقیقی، محمد کشاورز و بلقیس سلیمانی و به همراه هوشنگ مرادی کرمانی، جواد محقق و اصغرعبداللهی و برخی مسوولین، ۳ جایزه اصلی جشنواره و ۱۰ جایزه به آثار شایسته تقدیر به برگزیرگان اهدا شد.


اسامی برگزیدگان به شرح زیر اعلام شد:
رتبه نخست به مبلغ ۷۰ میلیون ریال به نسیم مرعشی برای داستان رود
رتبه دوم مبلغ ۵۰ میلیون ریال به آرش صادق بیگی برای داستان باران تابستان
رتبه سوم به مبلغ ۳۰ میلیون ریال به آیین نوروزی برای داستان آهنگ اجتماعی
آثار شایسته تقدیر به مبلغ ده میلیون ریال (به ترتیب حروف الفبا)
۱. آیدین ابراهیم پورضیایی برای داستان حوض پنجم
۲. محمدمیلاداحمدی برای داستان میله‌ای، صدفی، پروانه‌ای
۳. مژده الفت برای داستان شوالیه‌ها
۴. سینا دادخواه برای داستان دنیای مهرآمیز این چند نفر
۵. معین فرخی برای داستان کشش‌های آزاد
۶. رودابه کمالی برای داستان خانه‌ی هفت‌تیر
۷. سارا کنعانی برای داستان یک نامه‌ی خصوصی با مخاطب نامحدود
۸. رزیتا نصرتی برای داستان ترن
۹. نفیسه نصیران نجف آبادی برای داستان پرسه زنان، در شبهای دلمردگی
۱۰. بردیا یادگاریی برای داستان تهران عاشقت می‌کند


  • برندگان بخش جوایز جنبی

رتبه نخست جایزه ویژه حمل و نقل و ترافیک شهری به مبلغ ۴۰ میلیون ریال به مهدی ربی برای داستان باید روحش را بشناسی
رتبه دوم جایزه ویژه حمل و نقل و ترافیک شهری به مبلغ ۱۰ میلیون ریال به رزیتا نصرتی برای داستان ترن
برنده جایزه ویژه برج میلاد به مبلغ ۱۰ میلیون ریال خانم نازنین جودت برای داستان پنج خرده روایت از تهران



بخش پایانی مراسم اختتامیه جایزه داستان تهران به اجرای زنده علیرضا قربانی اختصاص داشت.