وقتی پای بررسي علمي در میان است هیچ چیز قطعی به نظر نمیرسد. در واقع محققان هر روز به پژوهشهای خود ادامه میدهند و به نتایج مختلف و گاها متضادی میرسند؛ در نتیجه نتایج پژوهشی در یک سر دنیا نشان میدهد که مصرف یک ماده غذایی مضر است و باید از آن پرهیز کرد. در عین حال یک گروه محقق دیگر در گوشه دیگری از جهان از زاویه دیگری به مسائل نگاه میکنند و به نتایج دیگری میرسند.
این دقیقا اتفاقی است که در خصوص کره افتاده است. تا همین چند سال پیش گفته میشد که کره بسیار مضر است اما اخیرا محققان انستیتو کلینیک دانشگاه Ecosse انگلستان به این نتیجه رسیدهاند که کره بیچاره و همچنین ماست و پنیر حاوی چربیهای اشباع شده آن قدرها هم که گفته میشود بد نبوده و به رگها آسیب نمیرسانند. از آنجایی که ما هم انتقال دهنده نتایج بررسیهای علمی دنیا هستیم این خبر را نیز به گوشتان میرسانیم تا اگرعاشق کره هستید از این به بعد با عذاب وجدان صبحانه نخورید.
محققان انگلیسی بررسیهای بالینی انجام شده در بین سال های 1970 و 1980 در ایالات متحده آمریکا و استرالیا را دوباره مورد بررسی قرار دادند.
نتایج تمام این پژوهشها نشان داده بود که کره باعث مسدود شدن رگها میشود و باید از آن پرهیزد کرد. اما یکی از محققان دانشگاه کمبریج انگلستان گفته است که این پژوهش ها صرفا بین 2467 مرد (نه زن) که از نظر سلامتی در وضعیت مطلوبی قرار نداشتند انجام شده است. اکثر شرکت کنندهها مردهای 50 سالهای بودند که اغلب سیگاری بوده و حمله قلبی داشتهاند. در نتیجه به نظر میآید که نمیشود به طور کامل روی نتایج این بررسیها اتکا کرد.
بعد از اینکه محققان مجددا نتایج این پژوهشها را بررسی کردند به این نتیجه رسیدند که رابطهای بین مصرف چربیهای حیوانی و مرگ و میر زودهنگام به دلیل بیماریهای قلبی عروقی وجود ندارد. اما محققان همیشه توصیه کردهاند که با توجه به شرایط زندگی مردم لازم است که مصرف چربی به 30 درصد کالریهای روزانه و چربیهای اشباع شده به 10 درصد کالری مورد نیاز روزانه محدود شود.
مشکل اینجاست که آمریکاییها و انگلیسیها و اکثر مردم در سرتاسر جهان به دلیل ترس از مضرات چربیها و برای جبران این محدودیتها به سمت مصرف کربوهیدراتها کشیده میشوند. قند و به خصوص قندهای تصفیه شده موجود در نان سفید، غذاهای آماده، نوشابهها و غیره نیز بیشترین تاثیر را روی سلامتی ما میگذارند. در نتیجه محققان معتقد هستند که نمیتوان کره را مقصر اصلی بیماریهای قلبی عروقی دانست.
البته این گفته به این معنا نیست که کره هیچ ضرری برای بدن ندارد و میتوان به طور افراطی از آن استفاده کرد. توجه داشته باشید افراط در مصرف هر ماده غذایی مضر خواهد بود.
خواص و ارزش غذایی کره
کره حاوی ویتامین A است
کره حاوی ویتامین A است که یکی از ویتامینهای با ارزش و لازم برای بدن محسوب میشود. این ویتامین باعث رشد استخوانی شده و برای دندانها مفید است. ویتامین A سلامت پوست را بالا میبرد و آن را در برابر بیماریها حفاظت میکند. نتایج پژوهشی که در برزیل انجام شده است نیز نشان میدهد که مصرف کره به دلیل دارا بودن ویتامین A، می تواند از بروز سرطانهای دهان پیشگیری کند.
کره حاوی اسید بوتیریک
کره حاوی اسیدی چرب به نام اسید بوتیریک است. این اسید نقش موثری در پیشگیری از برخی سرطانها به ویژه سرطان کولون ایفا می کند.
کره حاوی اسید واکسنیک
اسید واکسنیک چربی ترانس کره است که به واسطه آنزیمهای بدن به اسید لینولئیک تبدیل میشود. این ترکیب باعث پیشگیری از رشد برخی از سرطانها میشود. محققان مشاهده کردند که مصرف کره در موشهای آزمایشگاهی باعث پیشگیری از تشکیل تومورهای پستانی میشود.
البته توجه داشته باشید که کره حاوی 82 درصد اسیدهای چرب است که 60 درصد آن مربوط به اسیدهای چرب اشباع شده است. این اسیدهای چرب اشباع شده باعث افزایش کلسترول خون میشود. در نتیجه لازم است در مصرف آن دچار افراط نشوید.
كره حاوی ویتامین D
کره همچنین حاوی ویتامین D است که باعث جذب و تثبیت کلسیم در استخوانها میشود. البته باید بدانید که این ویتامین در حین پخت و پز از بین میرود. بهتر است کره را برای صبحانه میل کنید.
ترکیبات موجود در 10 گرم کره
انرژی 72 کیلوکالری
لیپیدها 8.1 گرم
پروتئین 0.1 گرم
کربوهیدرات 0 گرم
فیبرهای غذایی 0 گرم
منبع: تبیان