دکتر سیمین دشتی خویدکی در گفتوگو با ايسنا، با اشاره به اینکه برخی از افراد با مصرف زیاد شیرینبیان دچار درد عضله و کرخت شدن دست و پا میشوند، گفت: در صورت مصرف بیش از ۲۰ گرم در روز، بروز عوارض نامطلوب از جمله اختلال در فعالیتهای متابولیسمی، افزایش فشار خون و بالا رفتن وزن بروز میکند که در صورت بالا بودن فشار خون، ناراحتی کلیه، قلب یا کبد باید از مصرف این گیاه پرهیز کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه مصرف شیرین بیان و فراوردههای آن برای زنانی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند، منع میشود، تصریح کرد: البته با رعایت میزان معقول مصرف شیرین بیان میتوان از بروز این مشکلات جلوگیری کرد و از خواص بسیار مفید آن بهره برد که در صورت لزوم مصرف طولانی مدت شیرین بیان، بهتر است آن را با کتیرا ترکیب کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به اینکه اغلب مسمومیت حاصل از مصرف شیرین بیان به علت ماده گلیسیریزین است که به خصوص در ریشه گیاه یافت میشود، خاطرنشان کرد: مصرف بیش از حد شیرین بیان باعث تولید فراوان طبیعی هورمون آلدوسترون میشود که توسط قسمت قشری غدد فوق کلیه ترشح میشود و سبب دفع مقدار زیادی پتاسیم، عدم دفع سدیم و بالا رفتن حالت قلیایی خون میشود که با عوارضی مانند ضعف قوای ماهیچهای، فلج و بالا رفتن فشارخون شریانی همراه است.
دشتی خویدکی افزود: درصورت وجود سنگهای کلیوی مصرف گیاهان حاوی اگزالات بالا مانند ریواس، مغزها (بویژه بادام زمینی و بادام درختی)، اسفناج، قهوه، کاکائو، سویا، کنجد، مرکبات (گریپ فروت)، گوجه فرنگی، آلو، تمشک و چغندرقند باید با محدودیت صورت گیرد، اما مصرف شربت آبلیمو، هندوانه و چای کمرنگ در این بیماران بسیار توصیه میشود.
این متخصص فارماکوتراپی در پایان با بیان اینکه باید از مصرف خودسرانه مکملهای گیاهی خودداری کرد، یادآورشد: در صورت وجود هرگونه بیماری زمینهای و مصرف همزمان داروهای دیگر با مکملهای گیاهی مشورت با پزشک یا داروساز الزامی است؛ چراکه داروهای گیاهی فاقد خطر و عوارض نیستند و نباید بدون نظر پزشک و در هر شرایطی مصرف شوند.