به گزارش ايرنا، عباس رجایی روز یکشنبه به مناسبت 21 تیرماه روز بدون نایلکس، گفت: خطر پلاستیکها به دلیل ماندگاری 500 تا هزار ساله در طبیعت، زندگی انسان، حیوانات و آبزیان را تهدید میکند و اگر تغییر رویه موثر در رفتارهای زندگی بشر ایجاد نشود، پیامدهای ناگواری خواهد داشت.
وی توضیح داد: بر اساس آمارهای منتشره سالانه بیش از سه میلیون تن پلاستیک در کشور تولید و در چرخه مصرف قرار میگیرد بدون آن که برنامه هدفمند و موثری در بازیافت و ساماندهی آن تعریف شده باشد.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در سه دهه گذشته مصرف بیرویه پلاستیکها در الگوی مصرف خانوادهها نبود و هنگام خرید از زنبیل و یا کیسههای پارچه ای و کاغذی استفاده میشد.
رجایی اظهار کرد: فقر فرهنگی موجب شده که در کمتر از یک قرن تمامی عرصههای طبیعی از جمله بیابانها، جنگلها، کوهستانها و حتی رودخانهها به زبالهدان پلاستیک تبدیل شود و منظر زیست فاجعهباری را ایجاد کند.
وی بیان کرد: رهاسازی پلاستیکها در طبیعت مخاطرات جدی در چرخه زیستی حیوانات و آبزیان دارد و به شدت سلامت منابع آب و خاک را به خطر میاندازد.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: جای تاسف دارد که هر روز اخباری از بلعیده شدن نایلکسها توسط آبزیان و حیوانات و مرگ آنها در سایه غفلت انسانها پخش میشود و به خاطر تجمع پلاستیکهای سرگردان مناظر زیستی در آلودگی آب را شاهد هستیم.
رجایی بیان کرد: شاید زمان آن رسیده که دولت به صورت جدی در تغییر الگوی تولید نایلکسها وارد شود و مواد اولیه پلاستیکهای تجزیهپذیر و پاکتهای کاغذی را بدون این که لطمه جدی به منابع پایه جنگلی کشور وارد شود با مدیریت موثر دنبال کند.
وی بیان کرد: پیامدهای استفاده بیرویه از پلاستیک باید توسط شبکه تشکلهای مردمی و رسانهها به عنوان یک تکلیف ملی برجستهسازی شود و فراخوان عمومی برای مشارکت تمامی مردم در استفاده از زنبیل و کیسه کنفی به جای نایلکس اعلام شود.
رییس کمیسیون کشاوری، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: محاسبات دقیقی از زیانهای زیستی ناشی از رهاسازی پلاستیک در طبیعت به صورت شفاف در کشور انجام نشده و رد پای پلاستیکها در بیماریهای مختلف، آلایندگی چرخه غذایی و منابع آب و خاک در مطالعات علمی دیده نشده است.
رجایی عنوان کرد: یکی از شاخههای نایلکسها ظروف یک بار مصرف است که آفت سلامت مردم شده و فرهنگ استفاده از آن باید تغییر کند.
وی اظهار کرد: این ظروف ساخته شده از مشتقات نفتی است که در تماس مستقیم با غذای گرم یا سرد ترکیبات خطرناک و سرطانزا از آن ها آزادسازی و با خوردن غذا وارد بدن میشود.
وی با بیان این که روند مصرف ظروف یک بار مصرف رو به رشد است، افزود: کارخانههای تولیدکننده این ظروف باید طبق قانون تحت نظارت قرار داشته باشند و پروانه ساخت از وزارت بهداشت اخذ کرده باشند و تلاش شود ظروف گیاهی جایگزین تولیدات بیکیفیت پلاستیکی شود.