به گزارش ایرنا، معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست روز شنبه گفت: روز جهانی و ملی زمین پاک فرصتی است برای توجه دادن به موضوعات بسیار مهمی که به آینده کره زمین، خاک و تغییر اقلیم بستگی دارد، این که چطور میتوانیم از زمین بیشتر محافظت کنیم و جلوی آلودگیها و ضایعاتی را که آسیبهای جبران ناپذیری به آن وارد میکند، بگیریم.
وی افزود: در ایران در روز زمین پاک همواره روی پسماندها تاکید میشود، این که از مرحله برنامهریزی برای اصلاح الگوی مصرف وارد مرحله اجرایی شویم و دولت اقداماتی را آغاز کرده که مهمترین آن آموزش است.
ابتکار با اشاره به تفاهمنامه میان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت آموزش و پرورش گفت: بر اساس این تفاهمنامه همکاری خوبی میان دو نهاد برقرار است، کودکان از سطوح پیش دبستانی، دبستانی و دبیرستانی با موضوع بازیافت، الگوی صحیح مصرف و مدیریت این مباحث آشنا میشوند.
وی اظهار کرد: البته تاکید داریم که آموزش و پرورش تا حدودی کار عملی در مدارس انجام دهد تا الگو سازی شود، کودکان در مدارس با روشهای عملی با تفکیک زباله از مبدا، کاهش مصرف و استفاده صحیح از کاغذ، غذا و آب آشنا شوند و این موضوع در دستور کار مدارس قرار گیرد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در این زمینه همکاری خوبی وجود دارد و انتظار داریم وزارت آموزش و پرورش کارنامه و عملکرد خوبی در خصوص آموزش محیط زیستی کودکان در مدارس به سازمان حفاظت محیط زیست ارائه دهد.
وی به اهمیت سیاستگذاری در زمینه پسماند اشاره کرد و افزود: قانون مدیریت پسماند در کشور وجود داشت و در این دوره آییننامههای اجرایی آن را کامل و فعال کردیم، علاوه بر آن دولت مصوباتی برای تسهیل و حمایت از مدیریت پسماند در شهرها و کلانشهرها داشته است.
ابتکار اظهار کرد:همچنین تفاهمنامهای میان سازمان محیط زیست با استانداران شهرهای شمالی و البرز برای اجرای طرح "مسیر سبز- ساحل پاک" منعقد شد که یکی از محورهای مهم آن داشتن برنامه مدیریت پسماند و جلب مشارکت تمام دستگاههای اجرایی، مردم و تشکلها برای حل معضلات پسماند است.
وی افزود: دولت در برخی زمینهها گامهای خوبی برداشته و در برخی موارد همچنان عقب هستیم و تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله داریم، علت آن هم این است که پسماند معضل بزرگی است به خصوص در مناطق شمالی کشور و با وجود تمام تلاشهای صورت گرفته همچنان تا شرایط مطلوب فاصله داریم.
ابتکار ادامه داد: برای همین سازمان حفاظت محیط زیست تذکر و نظارتهای لازم را به دستگاههای مسئول و مجری مانند شهرداریها داده و پیگیر موضوع است و اگر جایی کوتاهی شده باشد، برخورد میکند.
معاون رییس جمهوری تاکید کرد: مردم باید مساله پسماند را مساله خودشان بدانند و هرجا با تخلف و یا تخطی مواجه میشوند ورود کنند و واکنش نشان دهند که در این زمینه تشکلهای زیست محیطی نقش بسزایی دارند.
- تهیه آییننامه کاهش مصرف کیسههای پلاستیکی
وی گفت: در حال تهیه آییننامه کاهش مصرف کیسههای پلاستیکی هستیم و به زودی آنرا به دولت تحویل خواهیم داد، معتقدیم باید برای کیسههای پلاستیکی عوارض تعیین و مصرف آن به طور کامل کنترل شود، در بسیاری از کشورها مصرف کیسههای پلاستیکی ممنوع شده است.
ابتکار افزود: همواره حجم زیادی از کیسههای پلاستیکی و ظروف یک بار مصرف در تمام جادههای کشور دیده میشود، بیشتر پسماندها به مرور در طبیعت تجزیه میشوند هر چند آنها هم نباید در طبیعت رها شوند، اما پلاستیک قرنها در طبیعت باقی میماند و این امر آسیب زیادی به محیط زیست وارد میکند، وارد چرخه آب میشود و به آبزیان هم آسیب میزند.
وی اظهار کرد: دولت در این زمینه اقدامات خوبی انجام داده و به زودی آییننامه اجرایی کاهش مصرف کیسههای پلاستیکی به دولت داده میشود.
ابتکار درباره زبالهسوزها گفت: تمام زبالهسوزها مشمول ارزیابی زیست محیطی هستند، تعبیه زبالهسوز در واقع انتهای خط مدیریت پسماند است، ابتدا باید کاهش تولید زباله در دستور کار شهرداریها و دهیاریها قرار گیرد، یعنی به مردم آموزش داده شود تا زباله کمتری تولید کنند، در مرحله بعد تا جایی که میشود، به کمپوست تبدیل و مصرف مجدد شود و بعد از آن پسماندهایی که قابلیت مصرف مجدد و تبدیل شدن به کمپوست ندارند به صورت تفکیک شده به شهرداریها تحویل داده شود.
وی افزود: امروزه پسماندهایی مانند شیشه، پلاستیک و کاغذ قابلیت ورود به بورس را دارند و خیلی از شهرها بورس این پسماندها را دارند، به عنوان مثال کاغذ A4 با کیفیت در صورت داشتن فناوری مناسب قابلیت تولید و استفاده تا 7 بار را دارد.
ابتکار گفت: اما یک بخش باقی میماند که آن پسماندهای ویژه و خطرناک است و پسماندهای بیمارستانی جزو آنها است که معتقدیم عمده آنها باید سوزانده شود و برای این کار باید پسماندسوز یا نیروگاه پسماند ایجاد کنیم تا بتوان از پسماند انرژی به دست آورد.
وی با اشاره به این که پسماند سوزها جزو برنامهریزیهای دولت است، افزود: بر اساس نیازسنجی واقعی یعنی بر اساس میزان پسماندی که قابلیت بازیافت ندارد نه کل حجم پسماند تولید شده، انجام و بعد از آن ارزیابی زیست محیطی برای مکانیابی و استقرار صورت میگیرد.
ابتکار تاکید کرد: زبالهسوزی که قرار است استفاده شود باید فناوری لازم در بحث آلودگی هوا را داشته باشد یعنی به بهانه حل معضل پسماند نمیتوانیم هوا را آلوده کنیم بنابر این باید همراه با استانداردهای روز دنیا باشد که سازمان محیط زیست این استانداردها را تهیه، مصوب و ابلاغ کرده و بر اساس این ضوابط میتوانیم پسماندسوز یا نیروگاه تولید انرژی از پسماند داشته باشیم.
نظر شما