مسئول امور محیط زیست اتحادیه اروپا اعلام کرده که این اتحادیه در حال بررسی ممنوعیت استفاده از کیسههای پلاستیکی در سطح اروپا است. بر اساس آمار موجود هر فرد در اروپا سالانه حدود پانصد کیسه پلاستیکی مصرف میکند و بیشتر این کیسهها تنها یک بار مورد استفاده قرار میگیرند.
منطقه مدیترانه در خطر
در سواحل مدیترانه وجود کیسههای پلاستیکی که توسط افراد دور انداخته میشوند در برخی نقاط منجر به شکلگیری فرشی از زبالههای پلاستیکی روی ساحل و آبهای ساحل دریا شده است. افراد در کمال بیتوجهی کیسههای پلاستیکی را پس از استفاده در محیط اطراف خود رها میسازند و باد آنها را با خود به هر گوشهای میبرد.
معضل پلاستیک به ویژه در دریاها و اقیانوسها ابعاد وسیعتری دارد. در کنار کیسههای پلاستیکی شناور روی آب، پوششی نیز از ذرات کوچک پلاستیک در قسمت بالای دریاها و اقیانوسها شکل گرفته است. به گزارش نهاد حفاظت از محیط زیست اتحادیه اروپا تنها در دریای مدیترانه حدود ۲۵۰ میلیارد ذره پلاستیکی به وزن ۵۰۰ تن وجود دارد. تجزیه شدن این ذرات میتواند صدها سال طول بکشد.
پیآمدهای زبالههای پلاستیکی برای حیوانات
هریبرت وفرز (Heribert Wefers) یکی از کارشناسان نهاد حفاظت از محیط زیست آلمان دقیقا درباره همین ذرات پلاستیکی شناور در سطح دریاها هشدار میدهد و میگوید: «در برخی جاها در اقیانوسها شمار این ذرات حتی بیشتر از شمار پلانکتونها هستند که سطوح بالای اقیانوسها محل زندگی آنها است. ماهیها این ذرات پلاستیکی را هم میخورند و در نهایت معده آنها بیشتر حاوی پلاستیک است تا پلانکتون. از این رو ماهیها بهرغم داشتن شکمی پر از گرسنگی میمیرند.»
در عین حال تنها ماهیها نیستند که در معرض خطر وجود ذرات پلاستیکی در دریاها قرار دارند، بلکه این ذرات زندگی پرندگان دریایی را نیز به مخاطره میاندازد. از یک طرف این احتمال وجود دارد که پرندگان در کیسههای پلاستیکی گیر افتاده و خفه شوند، از طرفی دیگر هنگاهی که این پرندگان ماهی میخورند ذرات پلاستیکی وارد بدنشان میشود.
راهحلهای مختلف برای مبارزه با آلودگی محیط زیست
یکی دیگر از معضلاتی که کیسههای پلاستیکی به همراه دارند، نبود روشی مناسب برای دفع آنها بدون داشتن پیآمدهای زیانبار برای محیط زیست است. در حال حاضر پیدا کردن راهحلی برای مشکل کیسههای پلاستیکی مشغله فکری بسیاری از کشورها است. بنا بر گزارش نهاد حفاظت از محیط زیست آلمان تقریبا ۲۵ درصد از کشورها در سراسر جهان به اشکال مختلف برای مبارزه با زبالههای پلاستیکی اقدام کردهاند.
به گزارش دویچهوله، استرالیا، هند و برخی از کشورهای آفریقایی استفاده از کیسههای پلاستیکی را ممنوع کردهاند. برخی دیگر از کشورها، از جمله ایرلند، بلژیک و چندین ایالت در آمریکا با تعیین مالیات برای این کیسهها قیمت آنها را افزایش دادهاند تا جذابیت آنها برای مشتریان کاهش یابد. در چین نیز توزیع رایگان کیسههای پلاستیکی ممنوع اعلام شده است. هریبرت وفرز این اقدامها را روش مناسبی برای کاهش زبالههای پلاستیکی میداند.
ایتالیا چندی پیش بعد از ممنوع اعلام کردن کیسههای خرید از جنس پلاستیک متداول، کیسههایی از جنس پلاستیک قابل تجزیه را وارد بازار کرد. اما نهاد حفاظت از محیط زیست و وزارت محیط زیست آلمان نگاهی بدبینانه نسبت به این راهحل دارند. آنها اعتقاد دارند که کیسههای پلاستیکی قابل تجزیه تنها برای فریب دادن مصرفکنندگان است. این نوع پلاستیک حاوی موادی مضر برای محیط زیست است و تجزیه آن آنقدر هم سریع صورت نمیگیرد.
در عین حال، هم نهاد حفاظت از محیط زیست و هم وزارت محیط زیست در آلمان در مورد مؤثر بودن ممنوعیت سراسری استفاده از کیسه پلاستیک در اتحادیه اروپا تردید دارند. آنها معتقدند که کیسههای پلاستیک در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا به طور یکسان مصرف نمیشوند و راههای استفاده از آنها در هر کشور متفاوت با دیگری است. به طور مثال در آلمان بسیاری از مصرفکندگان کیسههای پلاستیکی را پس از یک بار مصرف کردن بلافاصله دور نمیاندازند. در مجموع آلمان با مصرف سالانه ۶۵ کیسه پلاستیکی توسط هر فرد، زیر میانگین مصرف کل اتحادیه اروپا قرار دارد.