بهگفته رسول ديناروند، طبق هماهنگيها با دامپزشكي و سازمان استاندارد مقرر شد از مرغ كامل در تهيه سوسيس و كالباس استفاده شود.
وي افزود: توليدكنندگان فرآوردههاي گوشتي موظف شدند، مرغ را بهطور كامل از كشتارگاههاي مورد تأييد دامپزشكي تهيه كنند و ديگر نميتوانند مانند قبل از استخوان و مواد زائد مرغ در تهيه سوسيس و كالباس استفاده كنند. هرچند اظهارات رئيس سازمان غذا و دارو جديد است، اما بررسي اظهارات مسئولان دامپزشكي نشان ميدهد كه آنها از ابتدا همين نظر را داشتهاند. پيش از اين، رئيس سازمان غذا و دارو در واكنش به اخباري مبني بر لغو ممنوعيت استفاده از خمير مرغ در فرآوردههاي غذايي، گفته بود: توافقاتي بين 3 دستگاه سازمانهاي دامپزشكي، استاندارد و غذا و دارو صورت خواهد گرفت تا بتوانيم اين مشكل را حل كنيم. وي با اشاره به نگاه كارشناسي كه در هر يك از 3 سازمان وجود دارد، افزوده بود نگاههاي كارشناسي بايد به يكديگر نزديك شود تا بتوانيم به نتيجه مشترك برسيم.
در هفتههاي گذشته حسن ركني، معاون وزير جهادكشاورزي از لغو ممنوعيت استفاده از خمير مرغ در صنايع غذايي با دستور وزير بهداشت خبر داده بود. او در گفتوگو با يكي از رسانهها عنوان كرده بود: «خوشبختانه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و شخص وزير براساس كارهاي كارشناسي كه انجام شده بود، در اين زمينه اعلام موافقت كردند.»
موضوع استفاده از خمير مرغ در توليد سوسيس و كالباس دعوايي است كه شهريور 93با صدور بخشنامهاي از سوي رئيس سازمان غذا و دارو، مبني بر ممنوعيت ورود خمير مرغ به چرخه توليد سوسيس و كالباس شروع شد، اين در حالي است كه دامپزشكي برخلاف بخشنامه، استفاده از خمير مرغ را مجاز ميدانست. بنابر پژوهش مركز مجازي پژوهشهاي راهبردي دامپزشكي، توليدكنندگان سوسيس و كالباس با حذف خمير مرغ از محصولات خود متحمل زيان 200ميليون دلاري خواهند شد.
همان زمان رئيس اتحاديه فرآوردههاي گوشتي گفت: «مشكلاتي كه از طرف برخيها براي صنعت فرآوردههاي گوشتي ايجاد شده و نگراني براي مصرفكنندگان و تزلزل و نابساماني براي توليدكنندگان بهوجود آورده از اين جهت است كه دستاندركاران و مسئولان نظارت به جاي آنكه وظايف خود را در نظارت بر مواداوليه واحدهاي توليدي اعمال كنند، درصدد حذف خمير مرغ از توليد شدهاند. » بهگفته موسوي، به جاي آنكه اين موضوع در كميتهاي تخصصي با حضور صاحبان صنعت و تشكلهاي ذيربط مورد بررسي قرار گيرد، يكباره جنبه خبري پيدا كرده و خمير مرغ را از چرخه توليد حذف ميكنند. وي تأكيد كرد هر واحد توليدي يا كشتارگاههاي مرغ زيرنظر مسئولان فني و نظارتي اداره ميشود حال اگر مسئولان نظارتي نتوانند در محل كشتارگاه وظايف خود را انجام دهند، چرا بايد واحدهاي فرآوردههاي گوشتي را زير سؤال برده و سرمايهگذاري و نيروي انساني شاغل در آنها را با مشكل روبهرو سازند.
25آذر93رئيس سازمان دامپزشكي اعلام كرد كه در پي جلسه مشترك با سازمان غذا و دارو و سازمان استاندارد مشتركا به اين تفاهم رسيديم كه استفاده از خميرمرغ مانعي نداشته و مجاز است و اگر خميرمرغ در بستر بهداشتي و نظارتي توليد شود، هيچ مشكلي ندارد.
اما ظاهرا اختلاف نظر در استفاده از خمير مرغ بين سازمان غذا و دارو و سازمان دامپزشكي به همين جا ختم نشده و باعث شده بود كه مسئولان سازمان غذا و دارو دوباره فروردين امسال اعلام كنند خمير مرغ اجازه ورود به محصولات غذايي را ندارد، اين در حالي است كه مسئولان دامپزشكي معتقدند اقدامات قانوني، علمي و بهداشتي درباره توليد خمير مرغ اعمال شده است.
وزير بهداشت 24مرداد امسال در برنامه زنده نگاه يك از شبكه يك سيما اعلام كرد كه خمير مرغ توليدشده زيرنظر سازمان دامپزشكي مورد تأييد است. قاضيزاده هاشمي گفت: نگرانيهاي موجود ناشي از اين موضوع است كه بيشتر صنايعي كه خمير مرغ توليد ميكنند زيرنظر سازمان دامپزشكي كشور نيستند. معاون اداره كل نظارت بر فرآوردههاي غذايي سازمان غذا و دارو هم ميگويد: اصل استفاده از خمير مرغ روشي معمول در جهان بوده و استفاده از آن، موجب جلوگيري از اسراف شده و از هدررفت هزينههاي اقتصادي جلوگيري ميكند، اما استفاده از آن مستلزم رعايت اصول بهداشتي است.
- خمير مرغ چيست؟
خمير مرغ يا «MDM» ماده اصلي در توليد سوسيس و كالباس كشور است كه از حدود 15سال پيش بهصورت جدي وارد صنعت فرآوردههاي گوشتي كشور شده و رفته رفته جايگزين گوشت قرمز شد. اين ماده به اين شكل تهيه ميشود كه مرغهاي ديرپز تخمگذار كه اجازه توزيع در بازار را ندارند كشتار ميشوند و گوشت آن از استخوان مرغ با دستگاه جدا و به وسيله دستگاه مخصوص تبديل به موادي خميري و در توليد سوسيس و كالباس استفاده ميشود. اين محصول ماده اوليه مورد استفاده در كارخانههاي سوسيس و كالباس در اروپا و آمريكاست.
- ماده 4قانون سازمان دامپزشكي كشور
كليه صاحبان و مسئولان نگهداري دام، كارگاهها، كارخانهها و مراكزتهيه و آماده كردن فرآوردههاي خام دامي اعم از اشخاص ومؤسسات و شركتهاي خصوصي و يا دولتي يا وابسته به دولت يا هر نوع شركت و سازماني كه بهنحوي از انحا به پرورش يا نگاهداري دام و تهيه و آماده كردن فرآوردههاي خام دامي اشتغال دارند موظف به اجراي دستورهاي بهداشتي و قرنطينهاي سازمان هستند.