همشهری آنلاین: آلمان در صدد است قانون "حداقل زمان نگهداری" مواد غذایی را تغییر دهد تا مانع حیف و میل انبوه این مواد شود. تاریخی که روی بسته‌های غذایی درج می‌شود اغلب با تاریخ فساد و غیرقابل مصرف بودن محتویات اشتباه گرفته می‌شود.

کریستیان اشمیت، وزیر امور کشاورزی و تغذیه آلمان، در نظر دارد قانون مربوط به ثبت حداقل زمان نگهداری روی مواد غذایی بسته‌بندی ‌شده را تغییر دهد. تاریخ انقضایی که معمولا روی بسته‌های مواد غذایی دیده می‌شود به این معناست که تولیدکننده ضمانت می‌کند تا این تاریخ در خواص محتویات آن، مانند بو، رنگ، مزه و ارزش غذایی تغییری به‌وجود نیاید، البته به شرط آن که بسته باز نشود یا در محلی غیرمناسب نگهداری نشود.

به گزارش خبرگزاري آلمان، قانون درج حداقل زمان نگهداری روی مواد غذایی در آلمان، سابقه‌ای سی ساله دارد. حالا اما وزیر کشاورزی می‌گوید که مصرف‌کننده درک و دریافت درستی از تاریخ یادشده ندارد و اغلب این تاریخ با تاریخ مصرف یا زمان فاسدشدن و غیرقابل استفاده بودن محتویات بسته اشتباه گرفته می‌شود.

این امر باعث شده که سالانه نزدیک به ۱۱ میلیون تن مواد غذایی قابل‌استفاده در آلمان دور ریخته شود که نزدیک به ۷ میلیون تن آن مربوط به خانواده‌ها و مصارف غیرانبوه (رستوران‌ها و...) است.

به عبارت دیگر، سالانه هر آلمانی به طور متوسط ۸۲ کیلو مواد غذایی دور می‌ریزد که بخش عمده آن هنوز قابل‌مصرف است. ارزش سرانه‌ی مواد غذایی دور ریخته‌شده به ۲۳۵ یورو در سال می‌رسد که در مورد کل جامعه آلمان معادل ۲۰ میلیارد یورو در سال است.

طرح وزیر کشاورزی این است که روی بسته مواد غذایی چیپ (تراشه) الکترونیک نصب شود تا خواص محتویات آن را به صورت رنگ نشان دهد. در کنار چیپ هم نمونه‌ای برای مقایسه قرار داده شود تا مصرف‌کننده بتواند دریابد که خواص یادشده (رنگ) تا چه حد تغییر کرده و خود درباره مصرف یا عدم مصرف آن تصمیم بگیرد. پروژه‌ای تحقیقاتی در ا ین زمینه در جریان است که وزارت کشاورزی ۱۰ میلیون یورو برای آن هزینه کرده است.

  • طرحی که انتقاد هم برانگیخته

همین حالا هم برخی از شرکت‌های تولید‌کننده‌ی مواد گوشتی در آلمان از چیپ استفاده می‌کنند، منتهی کارکرد این چیپ این است که آغاز فاسد شدن ماده را به مصرف‌کننده نشان می‌دهد. در حالی که چیپ‌های جدید که روی سایر مواد غذایی کمتر حساس مانند شیر و ماست و... نصب خواهد شد، نه آغاز فساد که میزان تغییریافتگی خواص آن را نشان خواهد داد.

طرح وزیر کشاورزی البته با انتقادهایی هم روبرو شده است. حزب سبزهای آلمان این اقدام را نمایشی می‌داند و تاکید می‌کند که بخش عمده موادی که دور ریخته می‌شوند شامل نان و سبزی و میوه در بسته‌بندی نمی‌شوند و حداقل زمان مصرف آنها مشخص نیست.

به گفته سخنگوی سیاست‌های حمایت از مصرف‌کننده در حزب سبزها، قبل از اجرای طرح مورد نظر وزیر کشاورزی بهتر است یارانه‌هایی که به کشاورزان تعلق می‌گیرد و به جای تمرکز بر کیفیت، عمدتا کمیت و مازاد تولید در عرصه کشاورزی را سبب می‌شوند، حذف شوند.

او افزوده است که آلمان قبل از طرح‌های یادشده نیازمند تقویت تولید مواد غذایی هماهنگ با تقاضا در محل و بازاریابی در همان منطقه است تا میان تولیدکننده و مصرف‌کننده فاصله‌ی کوتاهی باشد و از آنجا که کالا مدت کمتری در انبار می‌ماند، زباله غذایی کمتری تولید شود.

  • هماهنگی با معیارهای اروپایی

وزیر کشاورزی در طرح خود به ناهمسازی قانون آلمان با معیارهای رایج در اتحادیه اروپا هم توجه دارد. بر اساس معیارهای اروپایی باید روی مواد غذایی مانند گوشت یا حتی سالاد آماده و بسته‌بندی شده تاریخ مصرف (نه زمان حداقل نگهداری) قید شود.

در واقع تاریخ مصرف به معنای آن است که ماده غذایی از این تاریخ می‌تواند وارد فسادزدگی شود و مصرف آن برای سلامتی انسان فاقد خطر نباشد، در حالی که حداقل زمان نگهداری که در آلمان رایج است به آغاز از دست رفتن احتمالی برخی از خواص (مزه، بو، رنگ و...) اشاره دارد و نه لزوما فاسد شدن مواد خوراکی.