- آجیل برزیلی: آجیل برزیلی منبع اصلی سلنیوم است؛ یعنی یک عنصر اساسی در تولید مثل و کمک به بدن برای مبارزه با عفونتها.
یک مشت آجیل برزیلی نزدیک به 90 گرم سلنیوم دارد که تقریبا دو برابر میزان نیاز روزانه شما به این عنصر است. خوردن گاه به گاه آجیل برزیلی خوب است اما مصرف هر روزه آن باعث خطر سمیت سلنیوم میشود و همین روند با از دست دادن مو، مشکلات عصبی و مشکلات دستگاه گوارش، سبکی سر، و حتی حمله قلبی و نارسایی کلیه همراه است.
مصرف یک وعده آجیل برزیلی در هفته خالی از لطف نیست. مصرف روزانه توصیه شده سلنیوم 50 تا 70 میکروگرم در روز برای بزرگسالان است.
- چغندر: سبزیجات تیره رنگی مانند چغندر نیروگاه تغذیه ای هستند اما ترکیبات طبیعی به نام اگزالات هم دارند که در واقع یک پروبیوتیک برای تغذیه باکتریهای سالم در روده محسوب میشود اما اگر شما مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستید، مصرف بیش از حد غذاهای حاوی اگزالات همه چیز را بدتر میکند.
کلیه، ترکیباتی مانند اگزالات را به سختی فیلتر میکند و تجمع آن میتواند منجر به تشکیل سنگ کلیه شود. اگر شما نیاز به قطع غذاهای سرشار از اگزالات دارید، یک متخصص تغذیه میتواند پیشنهادهای جایگزین با اگزالات کمتر مانند کلم یا گل کلم را به شما ارائه دهد.
- کنسرو تن: اگرچه این کنسرو سرشار از پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 است اما زیادهروی در مصرف ماهی تن میتواند به جهت دریافت مقدار زیاد جیوه، خطرناک باشد زیرا این ماهی نسبت به بسیاری از ماهیهای دیگر حاوی جیوه بیشتری است. دریافت جیوه زیاد به مشکلات بینایی، شنوایی و گفتاری، ضعف عضلانی و هماهنگی، منجر میشود. علاوه بر این مصرف بیش از حد جیوه منجر به وارد آوردن آسیب به سیستم عصبی و مغز جنین در حال رشد و کودکان خردسال خواهد شد. در طول هفته، بیش از سه تا پنج کنسرو ماهی تن، مصرف نکنید. همچنین، بیشتر از ماهیهایی مثل سالمون استفاده کنید.
- لوبیا سفید و گوشت قرمز: هر دو منبع سرشار از آهن محسوب میشوند و نقش اساسی در انتقال اکسیژن به ماهیچهها دارند. به یاد داشته باشید که دریافت کم آهن باعث احساس ضعف و خستگی و دریافت زیاد آن باعث ابتلا به نارسایی کبد خواهد شد. اگر شما در حال گرفتن مکملهای آهن هستید، در مورد میزان استفاده از این منابع غذایی با پزشکتان مشورت کنید.
- برنج قهوه ای: مطمئنا استفاده از کربوهیدراتهای پیچیده ای مانند برنج قهوه ای مساوی است با بهداشت مواد غذایی اما به یاد داشته باشید که برنج آرسنیک موجود در آب و خاک را جذب میکند و برنج قهوه ای تمایل بیشتری برای جذب بیشتر فلزات سنگین دارد. آرسنیک در این میان به عنوان یک ماده سرطان زا، شناخته شده است و در حال حاضر هیچ آستانه ایمنی در برابر مقدار آن در غذا شناخته نشده است اما کارشناسان بخصوص کارشناسان محیط زیست اعلام میکنند که میزان استفاده از این نوع برنج، باید در حد بسیار متعادل باشد و بیشتر،غلات سبوس دار، جایگزین آن شود.
*وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشكي