دولت يازدهم طرح بيمه سلامت همگاني را تحت عنوان بزرگترين پروژه اجتماعياش در سال۹۳ كليد زد، اما در ادامه با مشكلاتي مواجه شد بهطوري كه امروز بيمهها 8هزار ميليارد تومان به كاركنان بهداشت، درمان و مراكز درماني بدهكارند.
- وزير رفاه چه گفته بود؟
به گزارش ايسنا ، علي ربيعي درباره علت بروز تنگناهاي اعتباري براي سازمان بيمه سلامت و زمان تسويه مطالبات مراكز درماني و داروخانههاي طرف قرارداد با اين سازمان، اظهار كرد: اجازه بدهيد از خودانتقادي شروع كنم. معتقد به اين نيستم كه نميتوان هيچ اشكالي به طرح بيمه سلامت همگاني گرفت، امثال آقاي پزشكيان (نايبرئيس مجلس) از ابتدا به اين طرح نقد داشتند اما مهم اين است كه در مسير، يك تصميم درست در مورد زندگي مردم گرفتيم. طرح بيمه سلامت همگاني پروژه اجتماعي بزرگ دولت است و اشكال كار ما در اين طرح اين بود كه گام به گام پيش نرفتيم. وي افزود: مطالعات ما نشان ميداد بيشترين دام فقر مربوط به درمان است و به همينخاطر «بيمه براي همه ايرانيان» به شعار انتخاباتي آقاي روحاني تبديل شد. وزيرتعاون،كار و رفاه اجتماعي با بيان اينكه اما اشكال اين بود كه چند برنامه مهم را يكباره و توامان انجام داديم گفت: ما هم k را افزايش داديم، هم در كتاب ارزش نسبي خدمات تجديدنظر كرده و هم بيمه سلامت همگاني را اجرا كرديم. ربيعي ادامه داد: در ابتدا تصور ميكردم ۵ ميليون نفر در كشور فاقد بيمه باشند. در آن زمان هنوز بانكهاي اطلاعاتي ما شكل نگرفته بود و بهتازگي از سوي معاونت رفاه اجتماعي سامان يافته است.
برخلاف برآوردهاي ما، آمار 5ميليون نفر فاقد بيمه به ۱۱ ميليون نفر رسيد و سرانه بيمه آنها از ۲۶ به ۳۲ هزارتومان افزايش يافت؛ ۳۵۲ ميليارد تومان بارمالي تحميل شد درحاليكه تصور ميكرديم ۱۱۰ميليارد تومان باشد لذا در اينجا با كسري بودجه مواجه شديم.ربيعي با اشاره به اجراي كتاب ارزش نسبي خدمات گفت: كتاب ارزش نسبي را نيز اجرا كرديم، اما آثار مالي كتاب را به درستي درنظر نگرفته بوديم و در آنجا هم بار مالي به ما تحميل شد. وي با بيان اينكه در سازمان بيمه سلامت بهعلت كسري اعتبارات و هزينههاي پيشبيني نشده با مشكلاتي مواجه شديم گفت: در 2سال اخير يك بار اقلام دارويي بسياري را تحت پوشش برديم كه بارمالي ناشي از آن نيز اضافه شد. ربيعي با بيان اينكه وزارت رفاه بار طرح تحول سلامت را بهصورت گمنام بر دوش كشيد، اظهار كرد: ۷۵ درصد بارمالي طرح تحول را بيمهها تقبل كردند و نيمي از جمعيت را نيز تأمين اجتماعي پوشش ميدهد. وزارت رفاه يكي از 2بال طرح تحول بود اما خدمات بيمهها كمتر ديده شد.ربيعي در پايان از پيگيري براي اجراي بيمه فراگير خبر داد و گفت: طرح تحول سلامت متوقف نميشود اما اصلاح و كنترل هزينه ميكنيم و نظام ارجاع را حتما راه مياندازيم.
- روايت وزير بهداشت از ضربه به طرح تحول سلامت
به گزارش ايرنا، سيدحسن قاضيزاده هاشمي سهشنبه در اجلاس مديران پرستاري گفت، قرار بود بيمه 5 ميليون نفر از هموطنان كه از اقشار نيازمند هم هستند فقط براي خدمات بستري باشد كه 550ميليارد تومان هم براي اين كار پيشبيني شده بود، اما بيمهها با پوشش يكباره 11ميليون نفر، بدون تأمين بودجه از طرح تحول سلامت عبور كردند، خدمات دفترچه آنها به خدمات سرپايي گسترش يافت و هزينهها چند برابر شد.
هاشمي كه پيش از اين بارها بهعلت كسري بودجه ناشي از افزايش تعرفهها مورد انتقاد قرار گرفته، افزود: پوشش خدمات بستري براي هر يك نفر، 16هزار تومان براي دولت بار مالي داشت و اما افزايش خدمات دفترچه نيازمند بودجه 34هزار توماني براي هر نفر بود كه اين مابهالتفاوت تأمين نشد و در نهايت بيمه دچار عقبماندگي در پرداخت مطالبات شد كه در پي آن پرداخت كارانه پزشكان و كادر درماني به تعويق افتاد.
وزيربهداشت خاطرنشان كرد: امروز بيمهها در مجموع بين 7 تا 8هزار ميليارد تومان به وزارت بهداشت بدهكارند. وي تصريح كرد: در واقع عبور بيمهها از طرح تحول سلامت باعث اين مشكلات شد، گر چه افزايش تعداد بيمهشدگان خبر خوبي است بهخصوص اينكه 85درصد آنان زير يك ميليون تومان درآمد داشتند، اما تأمين نشدن اعتبارات به طرح تحول سلامت آسيب زد.
- اگر حمايت نميكنيد، پشت پا نزنيد
وزير بهداشت: همه افراد هم ممكن است اشتباه داشته باشند، انتظار ما اين است كه از طرح تحول سلامت و از وزارت بهداشت حمايت شود، اما حالا ميگوييم اگر حمايت نميكنيد لااقل پشت پا نزنيد.
- ترديدهاي دولتي درباره بيمه همه ايرانيان
ادعاي همگاني شدن بيمه با پوشش 11ميليون نفر در حالي است كه 2ماه پيش رئيس سازمان آموزش و پرورش استثــنايي گفت ۱۱درصد كلاس اوليها هيچگونه دفترچه بيمه درماني نداشتند.آماري كه مجيد قدمي داده، از طرح اين سازمان براي سنجش تحصيلي و آمادگي جسماني نوآموزان بدو ورود به دبستان در تابستان 94استخراج شده است. اگر آمار اين مقام وزارت آموزش و پرورش درست اخذ و مخابره شده باشد چون دانشآموزان كلاس اولي نمونهاي تصادفي محسوب ميشوند ميتوان احتمال داد حدود 11درصد ايرانيان هيچ دفترچه بيمه درماني ندارند.نسبتي كه با تعميم آن به جمعيت 80ميليوني ايران نزديك به 9ميليون نفر ميشود.