یکی از مهمترین تهدیدهایی که پشت میزنشینی برای شما ایجاد می کند، کاهش متابولیسم بدن و بروز اضافه وزن و چاقی است.
همچنین بر اس
اس بررسیهای اخیر محققان، نشستنهای طولانیمدت تا 64 درصد احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. تحلیل ستون فقرات، فشارهای بیش از حد بر استخوانهای گردن، کمر و لگن و بسیاری دیگر از ناهنجاریهای اسکلتی، غضروفی و عضلانی هم از دیگر عوارض پشت میزنشینیهای طولانی مدت است.
- ابتلا به سندرم تونل مچ دست: رایجترین خطر نشستن طولانی مدت پشت میز کار، ابتلا به سندرم تونل مچ دست است که با بیحسی، ضعف، درد در دست، مچ و بازو خود را نشان میدهد؛ بخصوص هنگام کار با کیبورد و ماوس. سندرم تونل کارپال شایعترین نوروپاتی به دام افتادن عصب است که در نتیجه فشردگی عصب میانی در ناحیه تونل کارپال ایجاد میشود.
- درد گردن: همین حالا به وضعیت نشستنتان در پشت میز کار دقت کنید. به احتمال زیاد به جای اینکه گردنتان در راستای ستون فقرات باشد، به سمت جلو خم شده اید. بدون شک شانه و کمرتان نیز در وضعیت نامناسبی قرار دارند، یعنی شانههایتان افتاده و پشتتان به حالت خمیده در آمده است. هم تراز نبودن گردن، شانهها و ستون فقرات در حین قرار گرفتن پشت رایانه که معمولا ساعتها نیز طول میکشد، باعث ایجاد آسیبهای فشاری مکرر و دائمی به عضلات و ساختار استخوانی گردن میشود که از انتهای جمجمه تا مهرههای پشت را درگیر میکند. برای کاهش آسیبهای وارده لازم است صاف بنشینید و گردن را جلو نیاورید تا با شانهها و ستون فقرات در یک راستا باشد.
- ابتلا به واریس و لختههای خونی: به عقیده محققان کانادایی، نشستنهای طولانی مدت در پشت میز کار یا روی کاناپه امکان بروز ترومبوز وریدی عمقی را به ویژه در بین افراد مبتلا به چاقی مفرط افزایش میدهد. متاسفانه اگر لختههای خونی حرکت کنند و وارد ریهها شده و آمبولی ریوی ایجاد کنند، مرگبار هستند. ترومبوز وریدی عمقی نیز زمانی بروز میکند که جریان خون متوقف شده و مایعات بدن در ناحیه ای از پا جمع شده و لخته خونی ایجاد کنند. توجه داشته باشید که نشستنهای طولانی مدت باعث ایجاد ورم قوزک پا، واریس و پوکی استخوان ناشی از کم تحرکی میشوند.
- فتق دیسک: محققان انستیتوی ملی اختلالات عصبی و سکته مغزی در آمریکا به این نتیجه رسیده اند که حرکات منظم بدنی باعث تحریک جریان خون تازه و ارسال مواد مغذی به دیسکهای بین مهره ای میشود. اما نشستنهای طولانی مدت به برهم خوردن هم ترازی دیسکها و تشکیل کلاژنهای سخت بین تاندونها و لیگمانها منجر میشود.
- ابتلا به سندرم متابولیک: محققان کلینیک مایو اشاره کرده اند که کاهش جریان خون و کاهش کالری سوزی در حالت نشسته، خطر بروز گرفتگی عروق، فشار و کلسترول خون بالا، مشکلات گوارشی، بیماری قلبی عروقی و کبد چرب را افزایش میدهد.
- خطر فلج شدن: اغراق آمیز است ولی طولانی نشستن باعث ابتلا به فلج و یا حتی مرگ زودرس میشود. نتایج پژوهشی که به مدت هشت سال و نیم در دانشگاه نورث وسترن انجام شده است نشان میدهد که وضعیت نشستن نامناسب و طولانیمدت بخصوص در افراد سالمند، خطر بروز فلج را 50 درصد افزایش میدهد. همین محققان مشاهده کردند افرادی که عادت دارند شبها تلویزیون تماشا کنند و یا بازیهای یارانه ای انجام دهند، به میزان 61 درصد بیشتر از افرادی که صرفا یک ساعت در روز تلویزیون میبینند، در معرض خطر مرگ قرار دارند.
*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي