آیا غذاهای ارگانیک با غذاهای طبیعی یا غذاهای سالم یکی هستند؟ معنای هر کدام از این اصطلاحات چیست؟ از کدام دسته بیشتر مصرف کنیم؟ آیا لازم است یکی یا دو دسته از این نوع غذاها را از رژیم غذاییمان حذف یا به آن اضافه کنیم؟ مزه خوراکی یا غذا در انتخاب هر کدام از اینها اثر میگذارد؟ کدام خوشمزهترند؟
غذاهای ارگانیک
غذاهای ارگانیک بدون افزودن کودهای شیمیایی مصنوعی، حشرهکش و آفتکشها رشد کرده و پرورش داده میشوند و به بازار راه مییابند. حتماً میپرسید اگر این اصطلاح را درباره گوشتها به کار ببریم به چه معناست؟ این اصطلاح اگر درباره گوشتها یا تخم مرغ و محصولات لبنی به کار برود در شرایطی است که این محصولات از حیواناتی تهیه شود که از غذاهای طبیعی تغذیه کردهاند و در تولید غذای این حیوانات نیز از کودهای شیمیایی مصنوعی استفاده نشده باشد و نیز به این حیوانات، هورمونهای مختلف و نیز آنتیبیوتیک تزریق نشود؛ لذا محصولات تولید شده از آنها نیز کاملاً ارگانیک خواهد بود.
غذاهای طبیعی
غذاهای طبیعی، به مواد غذایی اطلاق میشود که بدون افزودنیهای سنتز شده یا افزودنیهای مصنوعی یا به طور کلی بدون افزودنی تولید میشوند.
غذاهای سالم
غذاهای سالم، نیز اصطلاحی عام است که ممکن است به غذاها یا خوراکیهای طبیعی، یا ارگانیک یا غذاهای معمولی اطلاق شود که فرآوری کمتری در تهیه آنها صورت گرفته است. نمونهای از غذاهای سالم، آرد کامل است که از آسیاب کردن دانههای کامل غلات به همراه سبوس آنها به دست میآید.
غذاهای ارگانیک مغذیترند؟
اگرچه برخی ادعا میکنند که غذاهای ارگانیک تمرکز بیشتری بر برخی ریزمغذیها دارند، یا به عبارت دیگر از این نظر غنیترند؛ اما لازم است بدانیم که این ادعا تا به حال اثبات نشده است و در نتیجهی پژوهشهای انجام شده در این زمینه، اتفاق نظر وجود ندارد. محتوای غذای خوراکی نیز بستگی به این دارد که چه زمانی این غذاها از زمین جمع آوری و محصول چیده و سپس فرآوری شده است.
همچنین تازگی این محصولات در میزان مواد مغذی آن اثر میگذارد. غیر از این موارد، شواهد دیگری درباره این که غذاهای ارگانیک یا طبیعی یا سالم، مزه بهتری نسبت به دیگری دارند، وجود ندارد.
آنچه مسلم است این است که مزه خوراکیهای گیاهی بستگی به ژنتیک گیاه دارد و شاهدی ثابت کننده اینکه این محصول به صورت ارگانیک یا معمولی رشد یافته است وجود ندارد. هلو یا گوجهای که در هنگام کال بودن میوه از گیاه چیده شده است، هرگز مزه کامل یک میوه رسیده را نخواهد داشت، نسبت به زمانی که آن را روی درخت یا بوته تا زمان رسیدن میوه و شیرینی آن نگه میدارند.
اگرچه نوع کود به کار رفته در تولید یک محصول در مزه آن اثری نمیگذارد، اما قطعاً بر محیط اثرگذار است. بسیاری از افراد ترجیح میدهند که قیمت بیشتری در ازای دریافت غذای ارگانیک بپردازند؛ چون محصول مورد نظرشان باعث آسیب به محیط زیست از طریق آفت کشها و حشرهکشها و علفکشها خواهد شد. اما در تولید خوراکیهای ارگانیک از کمپوست برای کمک به غنای خاک برای بازیابی توان آن استفاده میشود بنابراین آسیب آن به محیط زیست به اندازه کود شیمیایی نیست. اگرچه لازم است بدانید که غذاهای ارگانیک با وجودی که در محیط ارگانیک تولید میشود اما در زمان حمل از زمین به سمت کارگاه بسته بندی و بازار تا رسیدن به دست مشتری از آلودگی مصون نیستند.