تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۸۶ - ۱۲:۴۶

آذین محبی نژاد: بعد از کلی تلاش و درس خواندن بالاخره نوبت به محک زدن دانسته هایتان رسیده و فردا امتحان مهمی در پیش دارید.

حتما با تصور چنین وضعیتی اولین حسی که به شما دست می‌دهد، حس دلشوره است.

شاید حتی به این فکر بیفتید که امشب را تا صبح بیدار بمانید و فقط درس بخوانید، اما همین کار ساده ممکن است تمام تلاش‌های شما را خراب کند و مانع از بدست آوردن نتیجه مطلوب در زمان آزمون شود.

اگرچه داشتن مطالعه کافی برای موفقیت لازم است، اما شرکت در امتحان تنها نیازمند دانستن نکات درسی نیست، بلکه موارد دیگری هم هست که رعایت آن‌ها به موفقیت شما کمک می‌کند.

برای اینکه در روز امتحان به بهترین نتیجه ممکن دست پیدا کنید، بهتر است چند توصیه ساده را به خاطر داشته باشید.

شاید اگر والدین می‌دانستند که همه دانش‌آموزان در زمان امتحان استرس دارند، به این موضوع قدری عادی‌تر نگاه کنند. داشتن استرس پیش از آزمون یک امر طبیعی است. اما این استرس نباید از حد معمول فراتر رود.

حفظ آرامش در شب قبل از امتحان بسیار اهمت دارد. استرس و اضطراب باعث می‌شود شما نتوانید دانسته هایتان را به یاد آورید و آن طور که دوست دارید در امتحان شرکت کنید. سعی کنید به خود تلقین کنید که تلاشتان را کرده‌اید و فردا می‌توانید همه دانسته هایتان را در امتحان به کار بگیرید.

از تکرار جملات منفی در ذهنتان بپرهیزید و به خود بگویید: «حتما می‌توانم موفق شوم.» البته موفقیت در امتحان فقط کسب نمره خوب نیست و شما باید متناسب با تلاشتان از خود توقع داشته باشید.

این نکته برای والدین نیز بسیار مهم است که بدانند اگر فرزندشان در آزمون‌های قبلی نمره ضعیفی داشته، بدست آوردن نمره متوسط در آزمون فعلی برای او یک موفقیت محسوب می‌شود و باید او را تشویق کرد.

به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید، بنابر این برای کاهش اضطراب با والدین، دوستان یا معلمتان صحبت کنید. یکی از راه‌های کاهش اضطراب امتحان این است که این دوره از زمان، یعنی زمان امتحانات را بخشی گذرا از زندگیتان بدانید و به خود یادآوری کنید که زندگی پس از پایان این دوران هم ادامه خواهد داشت.

بد نیست این نکته را نیز بدانید که بسیاری از افراد موفق، در امتحاناتشان نمرات چندان جالبی به دست نیاورده اند!

شب امتحان به مهمانی نروید و اجازه دهید ذهنتان نظم روزهای عادی را داشته باشد. ممکن است مهمانی رفتن و قرار گرفتن در یک محیط جدید شما را هیجان زده کند. ضمنا یادتان باشد که شب امتحان با اعضای خانواده جر و بحث نکنید و از والدین و اطرافیان بخواهید محیط را تا حد ممکن برایتان آرام‌تر کنند.

تأخیر در رسیدن به محل امتحان شما را عصبی و مضطرب می‌کند، بنابر این روز امتحان قدری زودتر از خانه بیرون بروید تا زود در محل امتحان حاضر باشید. همه چیزهایی را که باید با خود به جلسه امتحان ببرید از پیش آماده و یک بار چک کنید. این کار باعث آرامش بیشتر شما خواهد شد.

درس نخوانید!

بسیاری از کارشناسان توصیه می‌کنند شب قبل از امتحان را به آرام و منظم کردن ذهن اختصاص دهید و از درس خواندن در این شب پرهیز کنید. مواجه شدن با مطالب جدید در شب قبل از امتحان جز افزایش استرس و اضطراب شما، اثری نخواهد داشت.

اگر دوست دارید شب قبل از امتحان درس بخوانید، می‌توانید به مرور برخی از نکات و
یادداشت هایتان بپردازید ولی نباید مطالب را به زور در ذهنتان انباشته کنید. به خاطر داشته باشید که سراغ مطالبی که تا کنون نخوانده‌اید نروید و اگر در درس خواندن اصرار دارید، چند ساعت را به این کار اختصاص دهید، نه تمام روز را.

خوب بخوابید

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که کم خوابی در دوران قبل از امتحان کارایی فرد را در امتحانات کاهش می‌دهد و بر خلاف آنچه اغلب دانش آموزان و دانشجویان فکر می‌کنند، کاستن از خواب شبانه به منظور مطالعه دروس، نه تنها باعث کسب نتیجه بهتر در امتحان نمی‌شود، بلکه مانع از به کار بردن تمام توان ذهنی در جلسه امتحان می‌شود.

بهتر است در دوران امتحان شب‌ها به موقع بخوابید و خواب کافی داشته باشید. این موضوع به ویژه در شب قبل از امتحان اهمیت دارد. کم خوابی باعث کاهش تمرکز حواس شما می‌شود و علاوه بر آن ممکن است دیر بیدار شدن و دیر رسیدن به محل امتحان را هم در پی داشته باشد.

تغذیه سالم داشته باشید

داشتن تغذیه صحیح در دوران امتحانات می‌تواند به آرامش، تمرکز و یادگیری شما کمک شایانی بکند. در طول زمان درس خواندن و نیز شب پیش از آزمون بهتر است نوشابه‌های گازدار و مایعاتی مانند چای و قهوه را کمتر مصرف کنید. این مواد تمرکز ذهن شما را کاهش می‌دهند.

سعی کنید تغذیه سالم و منظم داشته باشید و هیچ وعده غذایی را حذف نکنید. حتما آب کافی بنوشید. کاهش آب بدن می‌تواند باعث سردرد، خستگی و از بین رفتن تمرکز ذهنی شود.

صبح روز امتحان صبحانه را فراموش نکنید. نخوردن صبحانه کارایی مغزی شما را در زمان امتحان کاهش می‌دهد. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ث مانند مرکبات پیش از امتحان به شما کمک می‌کند در زمان امتحان ذهن فعال تری داشته باشید.

نکته مهم دیگر تغذیه شما حین امتحان است! در امتحاناتی که چندین ساعت طول می‌کشند، مانند کنکور، معمولا به شرکت‌کنندگان خوردنی شیرین کوچکی داده می‌شود که البته عده کمی آن را در طول امتحان می‌خورند. برای کمک به فعالیت مغزی حین امتحان بهتر است این خوردنی را یکباره یا کم کم در طول امتحان مصرف کنید.

در حین امتحان

پیش از امتحان چند نفس عمیق بکشید و امتحان را با اعتماد به نفس شروع کنید. تلقینات مثبت را فراموش نکنید. به توضیحات مسئولان امتحان خوب گوش کنید و هر سؤال را به دقت و به‌طور کامل بخوانید.

در ابتدا نگاهی کلی به برگه امتحان بیندازید و سؤالات آسان‌تر و کوتاهتر را اول جواب دهید. این کار به شما اعتماد به نفس داده و ادامه آزمون را برای شما ساده‌تر می‌کند. اگر حس کردید هیچ چیز را به یاد ندارید، هول نکنید.

همه مضطرب می‌شوند، ولی هول شدن تنها کار را بدتر می‌کند. چند لحظه قلمتان را کنار بگذارید، چند نفس عمیق بکشید و وقتی احساس آرامش بیشتری کردید، امتحان را ادامه دهید.

فکرهای بدی را که به ذهنتان می‌آید از خود دور کنید. مطمئن باشید پس از مدت کوتاهی می‌توانید امتحان را ادامه دهید و دانسته هایتان را به یاد بیاورید.اگر نتوانستید پاسخ یک پرسش را درست به یاد بیاورید، خودتان را مجبور به پاسخ دادن به آن نکنید.

اصرار بر این کار فقط باعث خواهد شد تا شما آرامش خود و وقت جواب دادن سؤالات دیگر را از دست بدهید. مایوس نشوید. ممکن است سؤال‌های دیگری در پیش داشته باشید که بسیاری از آن‌ها به راحتی و در زمان کوتاهی پاسخ داده شوند.

همچنین در عوض می توانید به پرسش‌های دیگر برسید .پاسخ به  سؤال های  سخت را هم، به پایان امتحان موکول کنید. موفق باشید.

برچسب‌ها