به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، قدمت موز که از میوههای بومی منطقه جنوب شرق آسیا و به ویژه کشور مالزی است به ۴ هزار سال پیش برمیگردد. این میوه که طبع معتدل دارد یکی از پرمصرفترین و ارزانترین میوههای جهان است که خوردن آن میتواند به کاهش وزن، کاهش فشار خون، کاهش خطر ابتلا به سرطان و آسم، درمان زخم معده و رفع گرفتگی عضلات کمک کند و همچین تضمینکننده سلامت استخوانهاست.
اگرچه این میوه محبوب تقریباً در تمام مناطق گرمسیری و نیمهحارهای رشد میکند، اما مهمترین تولیدکنندگان تجاری آن کشورهایی چون مکزیک، کاستاریکا، برزیل و اکوادور هستند.
در ادامه به ۱۰ خاصیت اثباتشده موز برای سلامتی میپردازیم:
- کمک به کنترل و کاهش وزن
موز کالری نسبتا کم و فیبر غذایی بالایی دارد. هر موز به طور متوسط حاوی حدود ۱۰۰ کالری است. این میوه همچنین حاوی فیبر محلول پکتین است که به کنترل قند خون و کاهش اشتها کمک میکند. پکتین باعث ایجاد حس سیری میشود و به کُند شدن هضم کمک میکند. مصرف سبزیها و میوههای سرشار از فیبر باعث کاهش وزن در افراد میشود.
هرچه یک موز رسیدهتر و زردتر باشد، قند آن بیشتر است. از طرف دیگر هرچه یک موز نارستر باشد، میزان نشاسته مقاوم (به هضم) بیشتری دارد. این نوع از نشاسته غیرقابل هضم است و خواص فیبرمانند دارد. نشاسته مقاوم موجود در موزهای نارس میتواند با کمک به کنترل قند خون، ولع به خوردن را در بین وعدههای غذایی اصلی مهار کند. نشاسته مقاوم همچنین میتواند به افزایش اثر ترمیکی مواد غذایی کمک کند که مصرف انرژی (سوزاندن کالری) را افزایش میدهد.
مطالعاتی که روی حیوان انجام شده است از ارتباط میان مصرف نشاسته مقاوم و کاهش چربی شکم حکایت دارد.
- کمک به درمان اسهال
در یک مطالعه ۳ گروه از کودکان مبتلا به اسهال مورد آزمایش قرار گرفتند. به گروه اول موز، به گروه دوم پکتین و به گروه سوم برنج ساده داده شد.
۸۲ درصد از گروهی که رژیم غذایی حاوی موز داشتند در مدت ۴ روز درمان شدند.
- کاهش فشار خون
موز سرشار از مواد مغذی و به ویژه پتاسیم است. مطالعات فراوانی در تایید فایده مصرف غذاهای سرشار از پتاسیم مانند موز در کاهش فشار خون انجام شده است. پتاسیم به تنظیم عملکرد قلب و تعادل مایعات در بدن کمک میکند که در تنظیم فشار خون عامل مهمی است. هر موز به طور متوسط ۴۴۰ میلیگرم پتاسیم دارد.
- رفع گرفتگی عضلات
پایین بودن سطح پتاسیم در بدن خطر گرفتگی عضلات را افزایش میدهد و موز منبع خوبی از پتاسیم است. نتایج یک مطالعه نشان داده است که مصرف موز یک ساعت قبل از ورزش سطح پتاسیم را پس از تمرین بالا نگه میدارد و از گرفتگی عضلات جلوگیری میکند.
- تسکین علائم آسم در کودکان
نتایج یک تحقیق نشان میدهد که مصرف موز به مقدار زیاد میتواند از بروز خسخس سینه در کودکان مبتلا به آسم جلوگیری کند. البته گفتنی است که حساسیت به موز میتواند علائم آسم را تشدید کند هرچند چنین حساسیتی نسبتا نادر است.
- درمان زخم معده
با توجه به وجود مقادیر بالای فیبر محلول پکتین در موز، مصرف این میوه ناراحتیهای دستگاه گوارش را تسکین میدهد. پکتین موجود در موز به تنظیم عملکرد روده کمک میکند و میتواند درمانی برای زخمهای گوارشی باشد. موز حاوی ترکیباتی به نام مهارکنندههای پروتئاز است که به از بین بردن باکتریهای مضر چون هلیکوباکتر پیلوری که مسئول بروز اغلب زخمهای معده است، کمک میکند.
- تقویت بینایی
موز منبعی غنی از ویتامین A است که به ویژه در نور کم باعث تقویت بینایی میشود. نتایج تحقیقی که در دانشگاه کوئینزلند استرالیا انجام گرفت نشان میدهد موز منبع غذایی مناسب برای جبران کمبود ویتامین A است.
- پیشگیری از سرطان کلیه
به گفته محققان، خطر ابتلای زنانی که ۴ تا ۶ بار در هفته موز مصرف میکنند به سرطان کلیه نصف زنانی است که موز نمیخورند. با این حال افرادی که به سرطان کلیه مبتلا هستند باید از خوردن موزهای سرشار از پتاسیم خودداری کنند.
- تضمین سلامت استخوانها
کلسیم، پتاسیم، منیزیم و ویتامین K موجود در موز همگی از مواد مغذی مهم و ضروری برای سلامت استخوانها و محافظت از آنها در برابر پوکی استخوان هستند. موزها حاوی فروکتوالیگوساکاریدها هستند که به بهبود و ارتقای جذب مواد معدنی مانند کلسیم کمک میکنند.
- مقابله با افسردگی
موز سرشار از آمینواسید ضروری تریپتوفان است که ابتدا به ۵-HTP و متعاقبا به هورمون شادی و تثبیت خلق و خوی سروتونین تبدیل میشود و به این ترتیب از بروز افسردگی جلوگیری میکند.
علاوه بر خواص گفتهشده، موز همچنین منبعی از ویتامین B۶، فیبر، منیزیم، بیوتین، ریبوفلاوین، کربوهیدراتها و ویتامین C نیز هست. با مصرف این میوه ضمن تامین مواد مغذی مورد نیاز برای بدن میتوان آن را در برابر بسیاری از بیماریها و اختلالات بیمه کرد.