همشهری آنلاین – سمیرا باباجانپور: طرح ساماندهی اتباع بیگانه غیر قانونی اگر چه قبلا نیز در محله کن اجرا شده بود اما این بار به طور رسمی و باجدیت بیشتری درحال انجام است تا نقطه عطفی برپایان دردسرهای افراد بیگانه غیر مجاز درغرب پایتخت باشد. دبیر شورایاری کن از حضور نیروهای امنیتی و انتظامی در اجرای این طرح خبر میدهد و میگوید:« پس از دریافت نامه ابلاغی وزارت کشور با کمک کلانتری ۱۴۲ کن و بسیج محله، خانه های گروهی و پاتوق های افراد خارجی غیرقانونی و حتی خانه های گروهی ایرانیان مجرد شناسایی شد و تا کنون ۶۰۰ تبعه خارجی از محله کن جمع آوری شده اند تا از مرز کشور خارج شوند.»
دردسرهای بهداشتی و امنیتی
«علیرضا بزرگی» از مشکلات فرهنگی و اجتماعی ، بهداشتی و امنیتی حضور افراد خارجی در محله کن گله می کند و می گوید:« حضور تبعههای خارجی نه تنها بافت فرهنگی و اجتماعی کن را برهم زده بلکه مشکلات بهداشتی و امنیتی زیادی به همراه دارد. مثلا در ماه محرم که شیعیان عزاداری می کنند این اتباع خارجی به خصوص آنهایی که غیر مجاز هستند جلسات اعتقادی وگروهی خاص خودشان را برگزار می کنند که با فرهنگ و مذهب ما مغایر است. از نظر بهداشتی نمونه هایی از ابتلا به سل و هپاتیت در محله دیده شده است که موضوع را با وزارت بهداشت درمیان گذاشتیم.اکثر این افراد به سلامت فردی و گروهی اهمیت نمی دهند و در شرایط غیر بهداشتی زندگی می کنند درنتیجه ناقل بیماری های واگیردار هستند. »
بیش از ۵ هزار خارجی در محله
نبود نظارت کافی و نداشتن حصار در باغ های کن ، این محدوده از غرب پایتخت را به مامنی برای افراد خارجی غیر مجاز تبدیل کرده است. علیرضا بزرگی می گوید:« طبق آماری که ۲ سال پیش از سوی اداره اتباع خارجی تهران اعلام شد جمعیت اتباع خارجی در کن ۳ هزار نفر برآورد شده بود. اما آمارهای محلی و مشاهدات ما به جمعیتی بیش از این تعداد گواهی می دهد . آنچه ما می بینیم جمعیتی بیش از ۵ هزار نفر را نشان می دهد. »
دبیر شورایاری محله بااشاره به این جمعیت که در ۲ بخش مسکونی و باغ های محله ساکنند می گوید: « آنهایی که در بافت مسکونی زندگی می کنند معمولا با مجوز رسمی وارد کشور شده اند و در خانههای قدیمی و فرسوده محله سکونت دارند . این افراد مشکلات امنیتی و انتظامی قابل ذکری ندارند، اما گرفتاری های بهداشتی دارند . گروه دیگری که در باغ های کن و اطراف آن زندگی می کنند معمولا به طور گروهی زندگی می کنند و اصلا آمار دقیقی از وضعیت زندگی و تعداد آنها وجود ندارد و جمعیت آنها همیشه در حال تغییر است .»
باغداران از کارگران خارجی استفاده نکنند
ساماندهی اتباع خارجی غیر مجاز در محله کن و شناسایی خانه های گروهی و مجردی فرصت خوبی برای کاهش مشکلات فرهنگی ، اجتماعی و امنیتی در این محله است اما به اعتقاد اعضای شورایاری محله، زمانی این طرح موفق خواهد بود که افراد شناسایی شده از مرز خارج شوند و برای ورود غیر قانونی آنها به کشور و به خصوص محله هایی که تاکنون به عنوان پاتوق مطرح بوده اند جلوگیری شود. دبیر شورایاری محله کن می گوید:« این روزها فصل بیکاری کارگران خارجی و حتی ایرانی است که در باغ های کن کار می کنند. این بیکاری زمینه ساز بروز مشکلاتی همچون دزدی و خرید و فروش مواد است. » به گفته دبیر شورایاری کن ، از باغداران طی جلسه ای درخواست شده است که از کارگران غیر مجاز خارجی استفاده نکنند و مالکان نیزخانه هایشان را به این افراد اجاره ندهند.
اجرای تصمیم کمیسیون اتباع و مهاجرین وزرات کشور
بخشدار کن نیز موضوع حضور اتباع خارجی در محله کن را بسیار حاد ارزیابی می کند و می گوید :«طرح خروج افراد خارجی از محله کن در کمیسیون اتباع و مهاجرین بخشداری که زیر نظر وزارت کشور است بررسی و برای اجرا به نیروی انتظامی و شورایاری ابلاغ شده است. حضور این افراد حادترین مشکلی است که اهالی محله کن با آن روبه رو هستند. بافت فرسوده محله ، نداشتن سندهای ملکی و وجود خانههای قدیمی و فرسوده در کنار کوچهها و خیابانهای غیر استاندارد باعث شده است که امکان نوسازی خانه ها وجود نداشته باشد و با قیمتی خیلی کمتر از محله های دیگر اجاره داده می شود در نتیجه تبعه های خارجی بیشتر خواهان سکونت در این خانهها هستند،برای همین اکنون محله کن به محله اقامتی مورد علاقه این افراد تبدیل شده است.»
احمد صابری درباره تعلیق فعالیت مدرسه خیریه ای که کودکان خارجی در آن تحصیل می کردند، می گوید:« این مدرسه بدون مجوز از آموزش و پرورش برای کودکان خارجی دایر شده بود . اگر چه مسئولان مدرسه با نگاه خیرخواهانه وارد عمل شدهاند ولی تا زمانی که مجوزهای لازم را دریافت نکنند اجازه فعالیت نخواهند داشت .»
این طرح نیازمند بررسی بیشتر است
خروج تبعه های غیر قانونی به بررسی همه جانبه و تلاش همه نهادها نیاز دارد. جانشین فرمانده بسیج حوزه ۱۰۱ فجر غرب تهران از اجرای فاز اول این طرح خبر می دهد و می گوید:« شورایاری محله کن به طور جدی پیگیر این ماجراست و با درخواست شورایاری و نیروی انتظامی، بسیج محله نیز وارد شده است. این موضوع ساده ای نیست که با جمع آوری مقطعی به پایان برسد . مسلما برای اجرای بهتر و کاربردی طرح باید نقاط قوت و ضعف آن بررسی شود که با هماهنگی های انجام شده جلساتی دراین خصوص خواهیم داشت.»
محمد چگینی اجرای قانون در خصوص اتباع خارجی غیر مجاز را مهم ارزیابی می کند ومی گوید:« سال هاست که این افراد در محله کن زندگی می کنند . بسیاری ازآنها صاحب خانواده هستند و فرزندانشان در مدارس درس می خوانند. بنابراین اگر پدر خانواده را هم به جرم ورود غیر قانونی و نداشتن مجوزهای لازم از مرز رد کنیم مجددا به ایران برمی گردد. باید همه جوانب موضوع مورد بررسی قرار بگیرد. اگر شورایاری محله پیگیر خروج تبعه های خارجی از محله است باید بحث اجاره دادن خانه به این افراد از سوی مالکان کنی و حتی انتخاب آنها به عنوان کارگران باغ ها را مورد بررسی قرار دهد. بحث بهداشت این افراد را هم باید وزارت بهداشت وارد عمل شود و نظارت کند. صرفا خروج مقطعی افراد خارجی از محله مشکل محله کن را حل نمی کند.»
خانه ها یی که ایرانی ها اجاره نمی کنند
اجرا نشدن طرح تفصیلی محله کن و ممانعت از دیوارکشی باغ ها از سوی شهرداری تهران ،این محله تاریخی و با هویت را به پاتوقی مناسب برای افراد خارجی تبدیل کرده و پای مهاجران غیر قانونی را به این محله باز کرده است. باغداران می گویند تا زمانی که اجازه حصارکشی باغها را نداشته باشند نمی توانند بر رفت وآمد ها نظارت کنند .از طرفی مالکان خانه های قدیمی و فرسوده هم از نبود قانونی مشخص برای توسعه بافت مسکونی محله گلایه دارند و میگویند چنین خانه هایی را ایرانیها اجاره نمی کنند . بنابراین فقط افراد خارجی مشتاق اجاره این خانه ها هستند واگر هم این منازل را اجاره ندهیم به بیغوله و مامنی برای کارتن خواب های معتاد و بی خانمان تبدیل می شود.