در سرای محله امجدیه گروهی فعالیت می‌کنند که در واقع یک آژانس مسافرتی هستند.

همشهری آنلاین_ شقایق عرفی‌نژاد:  نه برای سفر به پاریس، نه برای تور دو شب و سه روز در کیش یا گشت شهری در شیراز. آنها برگزارکننده تورهای ماجراجویانه در کوهستانند و مشتریانشان گردشگران خارجی هستند که برای کوهنوردی به ایران سفر می‌کنند. مهدی بیگدلی، مدیر داخلی آژانس متولد 1370 است. لیسانس آی.تی دارد و از سال 84 به‌طور حرفه‌ای کوهنوردی می‌کند. او البته حالا مربی کوهنوردی و سنگنوردی و برف و یخ است. از سال 93 هم به عضویت تیم‌ملی کوهنوردی درآمده و با این تیم چند اعزام به خارج از کشور داشته است. با او درباره این گروه در سرای محله امجدیه صحبت کرده‌ایم. 


 چه مدت است در سرای محله امجدیه فعال هستید؟ 
حدود 6 سال است که به‌صورت تخصصی در قالب آژانس کار می‌کنیم. اما با شروع کرونا دفتر ما هم تعطیل شد. مدتی دنبال دفتر بودیم تا بالاخره سرای محله امجدیه را پیدا کردیم. تورهایی که در این مدت برگزار کرده‌ایم، هم به‌صورت ورودی بوده و هم خروجی. به این معنا که هم گردشگرانی از خارج کشور به ایران آورده‌ایم و هم برای ایرانیان تورهایی به هیمالیا، کوه‌های آرژانتین، روسیه و اروپا داشته‌ایم. 
 همه اعضای آژانس و گروه کوهنوردند؟ 
بله. همه افراد گروه از اعضای قدیمی تیم‌ملی کوهنوردی و هیمالیانوردی و در واقع مربی هستند. ما به چند قله مرتفع جهان صعود کرده‌ایم و سمت‌هایی هم در فدراسیون آسیایی و جهانی کوهنوردی داریم. 
 خودتان هم راهنمای تور هستید یا فقط کار دفتری می‌کنید؟ 
نه. من راهنما هستم و با گردشگران به کوه می‌روم. بقیه اعضا هم که تور به کوهستان می‌برند، کارت دارند و راهنمای تخصصی کوهستان هستند. 
 در باره تورها بگویید. زمان خاصی برگزار می‌شوند؟ 
اصولاً تورهای کوهپیمایی فصلی هستند. فصل کوهنوردی در دماوند، سبلان و علم کوه که کوه‌های مرتفع ایران هستند، سه ماه تابستان است. فصل اسکی هم از اسفند شروع می‌شود و تا خرداد ادامه دارد. البته تورهای کویرنوردی هم در فصل پاییز برگزار می‌کنیم. 
 استقبال غیرایرانی‌ها از این تورها چطور است؟ 
به نظرم خیلی خوب است. در هر تور از 8 نفر تا 15 نفر شرکت‌کننده داریم که همه خارجی هستند. البته در کنارش برایشان تورهای شهری هم می‌گذاریم. مثلاً بعد از صعود به دماوند، آنها را به تهران می‌آوریم و یک روز در شهر با آنها هستیم. ممکن است بعد از آن هم به شیراز و اصفهان برویم. 
 این افراد چطور با گروه شما آشنا می‌شوند؟ 
ما با شرکت‌هایی در آسیا و اروپا در ارتباط هستیم و در ضمن در نمایشگاه‌های بین‌المللی گردشگری هم شرکت می‌کنیم و خودمان را معرفی می‌کنیم. بخشی از این افراد هم از طریق سایت ما با ما آشنا می‌شوند. 
 اصولاً تمام افرادی که به کوهستان می‌برید، کوهنورد حرفه‌ای هستند؟ 
خیر. لزوماً حرفه‌ای نیستند. ممکن است آماتور باشند. بعضی از آنها خودشان برنامه‌ای تنظیم می‌کنند و به ما می‌گویند می‌خواهند در ایران به چند کوه مشخص بروند. بعضی دیگر برنامه خاصی ندارند و از ما می‌خواهند برایشان برنامه‌ریزی کنیم و آنها را به کوهستانی که خودمان پیشنهاد می‌دهیم، ببریم. 


 کدام کوهستان را به آنها پیشنهاد می‌کنید؟ 
دماوند را به خاطر باشکوه بودن و ارتفاع زیادش. همین‌طور علم کوه را برای ویژگی فنی صعود. 
 این گردشگران بیشتر از کدام کشورها هستند؟ 
بیشتر از کشورهای اروپایی مثل فرانسه، آلمان، سوئیس گردشگر داریم. همین‌طور از سنگاپور، هند، نپال و روسیه. 
 گروه شما تورهای طبیعت‌گردی هم برگزار می‌کند؟ 
بله. ولی خیلی کم. چون تعداد کسانی که فقط برای دیدن طبیعت ایران به اینجا بیایند، کم است. همان‌طور که گفتم بیشتر کسانی که با این تورها به ایران سفر می‌کنند، اروپایی‌اند. بنابراین در کشورشان طبیعت بکر و زیبا فراوان دارند. اما بسیار علاقه مندند قله دماوند را به‌عنوان بزرگ‌ترین آتشفشان دنیا ببینند. این قله 5 هزارمتر است که در کل اروپا نظیرش وجود ندارد. 
 آنها را با فرهنگ ایران هم آشنا می‌کنید؟ 
بله. وقتی وارد تور می‌شوند از فرهنگ ایرانی با آنها صحبت می‌کنیم و وقتی به شهر می‌بریمشان خودشان در برخورد با آدم‌ها با فرهنگ ایران آشنا می‌شوند. ضمن اینکه با غذاهای ایرانی آشنایشان می‌کنیم. 
 واکنش آنها چیست؟ 
بیشترشان متعجب می‌شوند. چون از فرهنگ مردم ایران و طبیعتش تعریف دیگری برایشان شده است. برای همین وقتی از نزدیک با ایران مواجه می‌شوند، تعجب می‌کنند. کاملاً حس رضایت دارند و برای دوستانشان هم از مردم و طبیعت ایران با هیجان و به خوبی صحبت می‌کنند. از این بابت بسیار احساس غرور می‌کنیم که فرهنگ و جغرافیایمان را به غیرایرانی‌ها معرفی می‌کنیم. به‌ویژه وقتی شکوه دماوند را به آنها نشان می‌دهیم. 
 اتفاق خاص و جالبی در این تورها در کوهستان افتاده است؟ 
هر توری ماجرای خودش را دارد و خاطره است. ممکن است هوا به هم بریزد یا مشکلات دیگر به وجود بیاید. به‌خصوص در صعود به دماوند احتمال اینکه با هوای بد مواجه شویم، بسیار است. این اتفاقات برای گردشگران جالب است. چون در حالی که پیش از این در شهر در هوای گرم و زیر کولر روشن بوده‌اند، اینجا با هوای برفی مواجه می‌شوند. 
 برنامه‌های کوهنوردی که‌ترتیب می‌دهید، سنگین هستند؟ 
 نه. چون بیشتر به‌صورت توریستی می‌آیند، دنبال برنامه‌های فنی و تکنیکال نیستند. اگر کسی دنبال برنامه‌های تکنیکال کوهنوردی باشد، تور نمی‌گیرد. خودش این کار را می‌کند. 
 کرونا فعالیت‌هایتان را متوقف کرده است؟ 
مدتی متوقف شد. ولی الان دو باره فعالیتمان را به‌صورت محدود شروع کرده‌ایم. در این روزها بیشتر برای خارجی‌های مقیم ایران مثل کارمندان سفارتخانه‌ها تور برگزار می‌کنیم. در بیشتر مواقع هم اکوکمپ داریم. به معنی اقامتگاهی بدون ساخت‌وساز در کوهستان. در این شرایط چادر می‌زنیم و امسال که مسافر خارجی کم بود با تعداد محدود ایرانیان و غیرایرانیان را به کمپ می‌بریم. به دلیل کرونا کوهنوردان بیشتر تمایل دارند اکوکمپ بزنیم تا اینکه در پناهگاه‌های سربسته کوهستان بمانیم که امکان سرایت کرونا وجود دارد. هر نفر را در یک چادر اسکان می‌دهیم تا امکان ابتلا وجود نداشته باشد. ضمن اینکه زمانی که گردشگران در ماشین هستند، ماسک دارند، اما در فضای باز کوهستان نیاز به این کار نیست. 
 حالا که برای ایرانی‌ها هم تور برگزار می‌کنید، آیا تسهیلاتی برای اهالی محله و اعضای سرای محله دارید؟ 
بله. ما با صحبت‌هایی که با شهرداری و سرای محله داشتیم، تصمیم گرفتیم تورهای کوهنوردی ساده و همین‌طور تورهای شهری برای اهالی محل با تسهیلات و تخفیف ویژه برگزار کنیم.