گروه علمی فرهنگی: در حالی که مریخ‌نورد «فرصت» در کنار گودال برخوردی بزرگ ویکتوریا به سر می‌برد، مدارگرد MRO تصویری را از این دهانه گرفته که مریخ‌نورد نیز در گوشه‌ای از آن پیداست.

به گزارش سایت نجوم، مدارگرد شناسایی مریخ یا Mars Reconnaissance Orbiter  اسفند سال قبل پس از سفری ۷ ماهه به سیاره سرخ رسید و از مهر امسال در همین روزها فعالیتهای علمی خود را آغاز می‌کند. اکنون مدت کوتاهی است که فضاپیما در مدار اصلی خود به دور مریخ قرار گرفته است؛ مداری تقریبا دایره ای به ارتفاع ۲۵۰ تا ۳۱۵ کیلومتر و با زاویه ای نسبت به استوا که کاوشگر می‌تواند نواحی مختلف مریخ را با مجموعه‌ای بی‌نظیر از ابزارهای عکسبرداری و طیف سنجی خود، حداقل به مدت ۲ سال، زیر نظر بگیرد.
پس از چند عکس اولیه که‌ بلافاصله پس از قرارگیری در مدار مریخ از دره مارینر گرفته شد، نخستین هدف جالب توجه مدارگرد گودالی بود که یک پیک دیگر زمین در کنار آن قرار دارد.

محل« فرصت» و  رد آن تا رسیدن به دهانه ویکتوریا در عکسی که  MRO گرفته است

مدارگرد، چهارشنبه ۱۲ مهر در مداری مناسب، درست از فراز سر دهانه برخوردی ۸۰۰ متری ویکتوریا می‌گذشت. مدارگرد از ارتفاع ۲۹۷ کیلومتری بالای گودال گذشت و دوربین اصلی با توان تفکیک زیاد تصویری را ثبت کرد که جزییاتی تا اندازه ۸۹ سانتی متر تفکیک شده‌اند (البته این حداکثر توان تفکیک فضاپیما نیست و در مواقعی که در حضیض مداری باشد می‌تواند جزییاتی تا کوچکی نیم متر را نیز درست زیر پای خود بر سطح مریخ تفکیک کند). در زمانی که تصویر MRO از گودال ویکتوریا گرفته شد، خورشید با زاویه ۳۰ درجه بالای افق بر این دهانه می‌تابید و سایه های عمیقی در یک طرف دیواره دهانه، که حدود ۸۰ متر عمق دارد، گسترده شده است.
بابک امین تفرشی در این باره در سایت نجوم نوشته ‌است که وقتی به لبه چپ دهانه در تصویر MRO دقت کنید نقطه تیره رنگی درست بر فراز دیواره دهانه پیداست که مریخ نورد فرصت به قطر حدود ۲ متر است. حتی با کمی دقت ردپای مریخ‌نورد نیز در مسیری که به سوی دهانه می آمده، نمای نزدیک‌تری بخشی از تصویر که مریخ نورد و ردپای آن را نشان می‌دهد، روی سطح شنی و هموار این بخش از فلات نصف‌النهار مریخ پیداست. مریخ نورد نزدیک به سه سال است که در این منطقه پرسه می‌زند و بیش از ۹ کیلومتر را برای بازدید از اهداف خود و رسیده به دهانه بزرگ ویکتوریا پیموده است.
این تصویر و مشاهدات آینده مریخ نورد از فراز و درون گودال اطلاعات بی‌نظیری را از یک موضوع زمین شناختی و بر اساس دو دید سطحی و مداری در اختیار دانشمندان می‌گذارد و امکان بسیار بیشتری را برای جستجو و انتخاب اهداف و مسیرهای مناسب کاوش مریخ‌نورد در این محدوده فراهم می‌کند. در حال حاضر علاوه بر MRO سه فضاپیمای دیگر به دور مریخ می‌گردند و چشم از این سیاره برنمی‌دارند:‌ مارس اکسپرس (سریع السیر مریخ)، ادیسه مریخ و نقشه بردار سراسر مریخ که قدیمی تر از همه آنهاست و از سال ۱۳۷۶ در مدار مریخ قرار گرفته است. در میان این کاروان مدارگردهای مریخی، MRO تیزبین‌ترین است و با این توان تفکیک و با توجه به داشتن رادار نفوذ کننده به درون مریخ باید در انتظار دوران تازه‌ای در اکتشافات مداری سیاره سرخ باشیم.

برچسب‌ها