یک بررسی پژوهشگران دانشگاه هاروارد نشان میدهد مدت کمی ورزش در حد ۱۲ دقیقه در روز میتواند این اثرات سودمند را برای سلامت داشته باشد.
این دانشمندان نمونه خون به دست آمده از بیش از ۴۰۰ مرد و زن میانسال را پیش و پس از فقط ۱۲ دقیقه پا زدن روی دوچرخه ثابت تا رسیدن به شدت بالای فعالیت را آنالیز کردند. دانشمندان در این نمونههای خون میزانهای حدود ۶۰۰ ماده شیمیایی طبیعی بدن (متابولیتها) را اندازهگیری کردند. ورزش باعث ایجاد تغییرات قابلتوجهی در اغلب این متابولیتها شد. برای مثال، میزان یک متابولیت مربوط به بیماری قلبی تا ۲۹ درصد کاش یافته بود.
یک متابولیت دیگر که مربوط به خطر دیابت و بیماری کلیوی پس از ۱۲ دقیقه ورزش تا ۱۸ درصد کاهش یافته بود.
این یافتهها نشان میدهند که ۱۲ دقیقه ورزش روزانه (که شامل فعالیتهای جسمی پرشدت باشد) ممکن است خطر بیماری قلبی و دیابت را کاهش دهد؛ البته این بررسی همبستگی میان ورزش و کاهش خطر بیماری قلبی و دیابت را نشان میدهد و رابطه سببی (علت و معلولی) را ثابت نمیکند.
اما اگر به جای ۱۲ دقیقه ورزش با شدت بالا مدت بیشتری ورزش با شدت متوسط انجام دهید، اثرات سودمند مشابهی ایجاد خواهد شد؟ این پژوهشگران میگویند فعلا معلوم نیست آیا ورزش با شدت متوسط هم اثرات مشابهی با ورزش با شدت بالا بر متابولیتهای خون دارد یا نه.
شرکتکنندگان در این بررسی ورزش را با فعالیت بسیار سبکی شروع کرده بودند و هر دقیقه شدت فعالیتشان را بالا برده بودند تا به شدت بالای فعالیت رسیده بودند.