سمیرا باباجانپور خبرنگار: در یک دوره کوتاه، یعنی از سال ۱۳۳۰ که توسعه تهران آغاز شد، ۱۰۸ روستا با همه هویت انسانی، اجتماعی و فرهنگیاش به همراه اراضی کشاورزی، باغهای متعدد، چشماندازهای زیبا و آبهای زلال زیر چرخ توسعه شهر له شده و از بین رفتهاند. بر اساس نقشههای ماهوارهای، باغهای کن با وسعتی که دارند، بزرگترین لکه سبز در تهران محسوب میشوند.
با این حال، برای محدوده درونشهری کن و باغهای آن، تاکنون چندین طرح تهیه شده که بیشتر به نیمه جنوبی این باغها، یعنی حدفاصل بزرگراههای «شهید همت» و «شهید حکیم» پرداخته شده است. یکی از این طرحها، طرح «اراضی کشت اجباری کن» بود که در سال ۱۳۸۵ ضمن تهیه الگوی توسعه منطقه ۵ تهیه شد و اهداف این طرح عبارت بودند از: آزادسازی مسیر بزرگراه شهید همت، حفظ باغها و اراضی کشاورزی و ایجاد نقش گذران اوقات فراغت در منطقه.
محدوده کشت اجباری در این طرح به ۲ محله جداگانه یکی برای حوزه مسکونی و یکی برای محله یکپارچه در حوزه باغ مسکونی پیشنهاد شد که نیازهای خدماتی در مقیاس محله و ناحیه تأمین میشد، تا حتی الامکان از تخریب باغ مسکونی تنها بهعنوان یک مکان سکونتی با تراکم بسیار کم بهصورت باغ ـ ویلایی مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر خدمات محلهای، در غرب حوزه باغ ـ مسکونی، کاربری گردشگری و پذیرایی در مقیاس فرامنطقه و شهر (روددره کن) پیشنهاد شده است. در طرح تفصیلی اراضی کشت اجباری، شیوه توزیع خدمات و چگونگی گذربندی از مهمترین مسائلی است که به آن پرداخته شده است. اما در این میان، طرح تفصیلی کن برای باغها برنامه جداگانهای پیشبینی کرده بود. بر اساس مطالعات این طرح، حدود ۷۵درصد اراضی محدوده مطالعاتی را باغها، باغ مسکونی و اراضی زراعی در بر میگیرند. وضعیت باغهای محدوده طرح به لحاظ فعال یا غیرفعال بودن هم قابل توجه است. از میان ۴۶۰ باغ و زمین مزروعی موجود در محدوده، تعداد ۳۴۶ آنها فعال و دارای درخت و یا زیرکشت بودند. با این وجود، تعداد ۱۱۴ زمین با کاربری باغ و زراعی بهصورت مخروبه و غیرفعال محسوب شدند که یا بدون درخت بودند و یا درختان خشک شده داشتند.
با این حال که سطح وسیعی از این اراضی به باغ اختصاص دارد، اما در طرح تفصیلی جدید شهر تهران، این باغها در پهنه سکونت R قرار داده شده بود که در نهایت در اسفندماه ۱۳۹۳ به همت شورای اسلامی شهر تهران و شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، از این پهنه خارج و به پهنه حفاظت G(پهنه فضای سبز و باغ) بازگردانده شد. اما هنوز به تصویب نهایی نرسیده است، برای همین محله کن همچنان میان ۲ پهنه R، G سرگردان مانده است.
تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۸
در یک دوره کوتاه، یعنی از سال ۱۳۳۰ که توسعه تهران آغاز شد، ۱۰۸ روستا با همه هویت انسانی، اجتماعی و فرهنگیاش به همراه اراضی کشاورزی، باغهای متعدد، چشماندازهای زیبا و آبهای زلال زیر چرخ توسعه شهر له شده و از بین رفتهاند.