برای اینکه کیفیت روغن غذا را مورد بررسی قرار دهید، باید معیار سنجش آن را بدانید. به همین جهت، در ادامه این مقاله توضیحات لازم در خصوص معیارهای کیفیت روغن غذا و خرید روغن غنی شده را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
اهمیت کیفیت روغن غذا
از آنجا که روغن، جز آن دسته از مواد غذایی است که روزانه آن را مصرف میکنیم، کیفیت آن برای داشتن یک زندگی سالم و سلامتی، از اهمیت بالایی برخوردار است. از همین رو، آزمایشات مختلفی برای سنجش و اطمینان از کیفیت روغن صورت میگیرد.
در صورتی که روغن، کیفیت لازم را نداشته باشد، میتواند منجر به بسیاری از مشکلات اعم از افزایش کلسترول و ایجاد مشکلات قلبی و عروقی شود. اگر روغن خوراکی که استفاده میکنیم، غنی شده با کیفیت بالا باشد، نه تنها مشکلی ایجاد نمیکند، بلکه برای سلامتی شما لازم و ضروری هم است.
خواصی از جمله بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن، کمک به سلامت پوست و مو، خواص ضد سرطانی، کمک به سلامت استخوان، جلوگیری از پوکی استخوان و بسیاری از موارد دیگر، در یک روغن با کیفیت قرار داده شده است، به همین جهت، باید در انتخاب خود هنگام خرید روغن غنی شده، نهایت دقت را داشته باشید.
آزمایشهایی که جهت سنجش کیفیت روغن انجام میشود
برای تایید آنکه روغن غذا از کیفیت خوب و قابل قبولی برخوردار است، طی روند تولید، آزمایشاتی رو آن انجام میگیرد و موارد زیر، در آن بررسی میشود:
- شفافیت روغن
- رنگ، بو و طعم
- سنجش نقطه ذوب (در صورت جامد بودن)
- اندازهگیری نمک
- اندازهگیری ویتامینهایی از جمله ویتامین A، D و E (روغن غنی شده)
- میزان درصد ترکیبات چربی
- مقاومت
- آنتی اکسیدانها
- مواد جامد موجود در روغن
- خلوص روغن
- و...
ویژگی انواع روغن خوراکی با کیفیت
بهطور کلی، بیشتر روغنهای گیاهی از چربیهای غیر اشباع سالم تشکیل شدهاند و به عنوان روغن خوب شناخته میشوند. اما، برخی از این روغنها برای پخت و پز گزینه مناسبی نیستند. به همین جهت، باید بررسیهای زیادی انجام گیرد تا بهترین نوع آن به دست مصرف کننده برسد.
شاید برای شما سوال باشد که چگونه میتوانیم هنگام خرید روغن غذا یا هنگام استفاده از آن، نوع باکیفیت را تشخیص دهیم؟ چندین نکته در این باره وجود دارد که در تشخیص یک روغن خوب به شما کمک میکند:
- نباید از طعم دهندههایی مانند زعفران در روغنهای خوراکی استفاده شود، زیرا ممکن است باعث پوشش طعم غیرطبیعی روغن فاسد شود.
روغنهای سرخ کردنی، باید نقطه دود بالایی داشته باشند. زیرا، زمانی که روغن به نقطه دود میرسد، دود کاملا قابل مشاهده است و در حقیقت، در این مواقع، مواد سمی ایجاد میشود. روغن با نقطه دود پایین بهتر است برای سالاد مورد استفاده قرار گیرد.
- نباید بیش از ۲ درصد ترانس در روغن وجود داشته باشد.
- درروغنهای غنی شده، ویتامینهایی از جمله A، K، E و D (روغنهای محلول در چربی) وجود دارد.
- روغن سالم و با کیفیت، باید شفافیت بالایی داشته باشد.
- بوی ترشیدگی روغن، نشاندهنده اکسیده شدن آن است و بیکیفیت بودن روغن را نشان میدهد.
- میزان اسیدهای اشباع، باید حداکثر به میزان ۳۰ درصد باشد؛ چراکه منجر به بیماریهای قلبی میشود.
- چربیهای اشباع نشده که در تمامی روغنهای گیاهی وجود دارد، منجر به کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب در بدن خواهد شد.
چگونه یک روغن باکیفیت انتخاب کنیم؟
انجمن قلب و عروق آمریکا (AHA) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) در انتخاب روغن مناسب، موارد زیر را توصیه میکنند.
- روغنهای گیاهی و مارگارینی را انتخاب کنید که از روغنهای مایع تهیه شده باشند. بهطور مثال میتوان به اسامی روغن غیر تراریخته از جمله روغن آفتابگردان، کلزا، ذرت، زیتون، بادام زمینی، گلرنگ، کنجد و سویا اشاره کرد.
- مارگارینهایی را انتخاب کنید که میزان اشباعیت آنها پایین بوده و روغن بدون ترانس باشند.
- در کنار روغنهای گیاهی، مصرف ماهی، آووکادو، کره بادام زمینی و آجیلهای کم نمک را فراموش نکنید.
قیمت انواع روغن مایع خوراکی با کیفیت
قیمت انواع خرید روغن مایع گیاهی، بسته به عوامل مختلف، میتواند متفاوت باشد. جهت تعیین قیمت روز روغن خوراکی، عواملی ازجمله نوع روغن، میزان و همچنین برند آن باید در نظر گرفته شود. قطعا کیفیت نیز میتواند تعیین کننده قیمت باشد و بر افزایش یا کاهش قیمت موثر خواهد بود. بهطور کلی، باید هنگام خرید انواع روغن خوراکی، کیفیت را نسبت به قیمت در اولویت قرار دهید.