به گزارش همشهری آنلاین، زمان سختی برای خوشبین بودن است. گزارشها از گرمایش زمین و قحطی و سیل و آتشسوزی جنگلها و بحرانهای انسانی و مناقشات سیاسی بسیار است و طبیعی است که ناراحتی و افسردگی هم میتواند سنگین باشد. تحقیقات هم نشان میدهد سلامت روانی ما از زمان شروع همهگیری واقعا کاهش پیدا کرده است. ولی خبر خوب این است که حتی در میانه همهگیری راههایی برای ایجاد دیدگاههای مثبتتر وجود دارد و دلایلی که باید این کار را بکنیم زیادند. تحقیقات خوشبینی را با پیامدهای متعدد در سلامتی مرتبط دانستهاند. پیامدهایی مثل خطر کمتر اختلالات خلقی و بیماریهای روحی، بهبود سلامت جسمی و حتی مهارتهای بیشتر در حل مشکلات.
بهبود دادن دیدگاهتان و خوشبین بودن به معنی چشم بستن بر بدیها و تظاهر به نبود اتفاقات بد نیست، این کار به معنای دیدن نکات مثبت در موقعیتهای مختلف است. در این جا نکاتی را برای ایجاد چنین نگاهی میخوانید:
۱- به یاد داشته باشید خوشبینی به معنای ندیده گرفتن نکات منفی نیست
خوشبینی این نیست که در حالی که اتفاقات ناخوشایند رخ میدهند، تنها روی سویه روشن مسائل تمرکز کنید. دکتر اراندا جایاویکرم دانشیار روانشناسی در دانشگاه Wake Forest در کارولینای شمالی، که روی تغییرات مثبت بعد از یک اتفاق بد کار کرده است، میگوید مهم است که از واقعیت آگاه باشید، حتی وقتی واقعیت چندان خوشایند نیست. یک قدم به عقب برگردید و با خودتان بگویید این جایی است که الان در آن هستم. چالشهایی را که با آنها مواجهم میپذیرم و آنها را ندیده نمیگیرم.
بر اساس تحقیقات انجمن روانشناسی آمریکا خوشبینی اینطور تعریف میشود: «امیدواری، نگرشی که میگوید اتفاقات خوب رقم خواهد خورد و خواستهها و آروزها در نهایت برآورده میشود.» خوشبینی از نگرش شما برمیآید که میتوانید آن را در طول زمان تغییر دهید.
۲- از چیزهای کوچک شروع کنید
دکتر ست گیلیهان روانشناس بالینی در پنسیلوانیا پیشنهاد میکند وقتی صبح از خواب بیدار میشوید از خودتان بپرسید چه چیزی امروز قرار است خوب پیش برود؟
اگر فقط روی یک یا ۲ چیز خوب مثل بوی قهوه در اطرافتان تمرکز کنید، مغزتان را با اتفاقات خوب هماهنگ میکنید. یکی دیگر از راهها قدردانی است. تمرین فکر کردن به شرایط خوشایند و قدردانی از آن. تحقیقات زیادی ثابت کرده است قدردانی از چیزهای خوبی که داریم به بینش مثبتتر کمک میکند. میتوانید روی کاغذ چیزهای خوبی را که در اطرافتان هستند، بنویسید. هرچند دکتر گیلیهان میگوید: حتی میتوانید فقط با توجه به چیزهایی که دوست دارید، شروع کنید.
۳- متوجه باشید چه چیزی در کنترل شماست و چه چیزی نیست
مهم است که چیزهایی را که در اختیار شما نیستند، رها کنید. دکتر جایاویکرم میگوید: «شما فقط چیزی را میتوانید تغییر دهید که در کنترل شماست. تشخیص این که چه چیزی را میتوانید تغییر دهید قدم مهمی به سوی مثبت بودن است.
دو محدوده بزرگ کنترل وجود دارد که محققانی مثل جایاویکرم روی آن مطالعه کردهاند: کنترل اولیه (تمام چیزهایی که میتوانید در اطرافتان تغییر دهید) و کنترل ثانویه (تغییرات درونی که میتوانید ایجاد کنید تا احساستان را در باره موقعیتها عوض کنید)
جایاویکرم میگوید وقتی در هر دو محدوده اولیه و ثانویه تغییر ایجاد میکنید و این تغییرات محیط و دیدگاهتان را عوض میکند، نسبت به آینده خوشبینتر میشوید.
۴-مواظب میزان استفاده از رسانهها باشید، چه اخبار و چه صفحههای اینستاگرام
دکتر سارا باتیستا مشاور حرفهای در واشنگتن میگوید خودتان را با کسانی که در این شبکههای اجتماعی میبینید، مقایسه نکنید. یادتان باشد این عکسها ادیت شده هستند و لزوما واقعی نیستند.
وقت گذراندن زیاد با این تصاویر ساختگی میتواند به چیزی منتهی شود که به آن سفر آینده میگویند و باتیستا آن را یک چاه بیانتها از نگرانی توصیف میکند در باره این که هیچوقت به پای کسی که عکسش را در اینستاگرام میبینید وخودتان را با آن مقایسه میکنید، نمیرسید.
دکتر جنیس ویلهاور در لس آنجلس و نویسنده کتاب «برای پیشرفت به پیش رو نگاه کنید» نیز میگوید: «مدام در معرض اخبار قرار گرفتن برای سلامت روانی خوب نیست. منظور این نیست که شما نباید در جریان اخبار کشورتان و جهان قرار بگیرید، اما اگر خیلی زیاد پیگیر این اخبار هستید، خوب است زمان مشخص و محدودی برای آن تعیین کنید.»
۵- بحث را عوض کنید
آیا مدام در یک بحث تکراری با اعضای خانواده یا دوستانتان درباره چیزهایی مثل واکسن و ماسک هستید؟ این نوع گفتوگوها که داغ هم هستند، معمولا ارزش موج انرژی منفی را که پیش میآورند، ندارند. بر اساس آنچه گیلیهان میگوید میتوانید به این گفتوگوها اینطور جواب بدهید: «تو رو نمیدونم، ولی من فکر نمیکنم این صحبتها چندان سازنده باشد. من عقیده تو رو عوض نمیکنم، تو هم عقیده من رو تغییر نده.»
۶- به جای این که به این فکر کنید که چه چیزی را نمیخواهید، بیشتر به این فکر کنید که چه میخواهید.
به یاد داشه باشید، شما قدرت این را دارید که انرژیتان را کجا متمرکز کنید. دکتر ویلهاور میگوید: اگر به چیزهایی که نمیخواهید، فکر کنید، چیزهای زیادی به ذهنتان میآید و احساس منفی زیادی به دنبال میآورد. از طرف دیگر او میگوید هر رفتار مثبتی(مثل کمک مالی یا غیرمالی، فعالیتهای داوطلبانه) به شما کمک میکند که به شکل مثبتتری فکر کنید که میتواند به یک راه حل منجر شود.
ویلهاور اضافه میکند آدمها میتوانند واقعا در این دیدگاه که هیچ چیز بهتر نخواهد شد، گرفتار شوند. او میگوید به مراجعانش یادآوری میکند که مشکلات همیشه باعث ایجاد راه حلها میشوند، حتی اگر مدتی طول بکشد.
بنابراین این مدت را به این فکر کنید که در آینده چه میخواهید به جای این که به اتفاقات بد گذشته و کارهایی که درست پیش نرفت، فکر کنید.
۷- فشار زیادی را به خودتان تحمیل نکنید
دکتر جایاویکرم میگوید همه ما عاشق داستانهای نجات هستیم. داستانهایی که در آنها اتفاقات بد میافتد، اما ما اوضاع را در نهایت بهتر میکنیم. ولی نقطه ضعف این است که بعضی مواقع ما فشار زیادی را به خودمان تحمیل میکنیم تا ناملایمات را به عنوان چیزهایی ببینیم که به دلیلی اتفاق افتادهاند. او میگوید در مورد همهگیری ما هنوز در میانه آن هستیم. بنابراین احتمالا خیلی زود است که متوجه شویم چطور زندگی ما را تغییر داده است و این مسئلهای نیست. الان به خودتان سخت نگیرید که از آن یک درس بزرگ زندگی بگیرید. به خودتان آسان بگیرید.