به گزارش همشهری آنلاین به نقل از بهداشت نیوز، عوامل زیادی از جمله عدم تحمل غذا، تجمع گاز در روده، عدم تعادل باکتریهای روده، زخمها، یبوست و عفونتهای انگلی باعث ایجاد نفخ میشوند.
به طور سنتی افراد از داروهای طبیعی از جمله چایهای گیاهی یا دمنوشها برای تسکین نفخ استفاده میکنند. مطالعات اولیه نشان میدهد چندین چای گیاهی به تسکین این وضعیت ناخوشایند کمک میکند.در اینجا چند دمنوش گیاهی برای کاهش نفخ معرفی میشوند.
نعناع تند
در طب سنتی نعناع به طور گستردهای برای کمک به تسکین مشکلات گوارشی شناخته شده است. این گیاه طعم خنک و با طراوتی دارد. مطالعات در فاز آزمایشگاهی و حیوانی نشان میدهد ترکیبات گیاهی به نام فلاونوئیدهای موجود در نعناع فلفلی فعالیت ماست سلها را مهار میکند.
ماست سلها به عنوان سلولهای سیستم ایمنی در روده فراوان هستند و برخی اوقات باعث نفخ میشوند، همچنین مطالعات روی حیوانات نشان میدهد نعناع روده را شل میکند که با این کار باعث تسکین اسپاسم روده و نفخ و درد همراه آن میشود.
علاوه بر این، کپسول روغن نعناع نیز درد شکمی، نفخ و سایر علائم گوارشی را نیز کاهش میدهد. البته چای نعناع برای نفخ آزمایش نشده است. با این حال، نتایج یک مطالعه نشان میدهد یک عدد چای کیسهای ۶ برابر روغن نعناع بیشتر از یک وعده کپسول برگ نعناع عرضه میکند، بنابراین میتوان گفت چای نعناع بسیار قوی است.
برای تهیه چای یک قاشق غذاخوری معادل ۱.۵ گرم برگ نعناع خشک شده، یک عدد چای کیسهای یا سه قاشق غذاخوری معادل ۱۷ گرم برگ نعناع تازه را به یک فنجان معادل ۲۴۰ میلیلیتر آب جوشانده اضافه کنید. قبل از صاف کردن دمنوش اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد.
فرنجمشک
فرنجمشک با رایحه و طعم لیمو همراه است و از خانواده نعناع محسوب میشود. آژانس دارویی اروپا خاطرنشان میکن چای فرنجمشک مشکلات گوارشی خفیف از جمله نفخ و گاز را بر اساس استفاده سنتی از بین میبرد.
فرنجمشک به عنوان یک عنصر کلیدی در ایبروگاست، مکمل مایع برای هضم شامل ۹ عصاره گیاهی مختلف است و در آمریکای شمالی، اروپا و سایر مناطق و همچنین به صورت آنلاین در دسترس است. بر اساس چندین مطالعه در فاز انسانی این محصول درد شکم، یبوست و سایر علائم گوارشی را کاهش میدهد.
با این حال، فرنجمشک یا چای آن به تنهایی از نظر تاثیر آن بر مشکلات گوارشی در انسان مورد آزمایش قرار نگرفته است، بنابراین تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. برای تهیه چای یک قاشق غذاخوری معادل سه گرم برگ فرنجمشک خشک شده یا یک عدد چای کیسهای را در یک فنجان معادل ۲۴۰ میلی لیتر آب جوشانده به مدت ۱۰ دقیقه بریزید.
خاراگوش
خاراگوش به عنوان یک گیاه برگدار و سبز رنگ طعم تلخی به چای میبخشد. این یک طعم اکتسابی است، اما میتوان برای کاهش تلخی آن از آب لیموترش و عسل کمک گرفت. خاراگوش به دلیل طعم تلخ برخی اوقات برای مشکلات گوارشی استفاده میشود. اینها به عنوان مکملهای ساخته شده از گیاهان تلخ و ادویه جات ترشی جات به هضم غذا کمک میکنند.
مطالعات در فاز انسانی نشان میدهد کپسولهای حاوی یک گرم فرنجمشک خشک از سوء هاضمه یا ناراحتی در قسمت فوقانی شکم جلوگیری کرده یا آن را برطرف میکند. این گیاه باعث آزاد شدن شیرههای گوارشی میشود که میتواند به هضم سالم و کاهش نفخ کمک کند.
مطالعات روی فاز حیوانی و آزمایشگاهی نشان میدهد فرنجمشک انگلها را نیز از بین میبرد که میتواند عامل نفخ باشد. با این حال، چای فرنجمشک خود برای آثار ضد نفخ آزمایش نشده، بنابراین تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.
برای تهیه چای فرنجمشک از یک قاشق چای خوری معادل ۱.۵ گرم گیاه خشک شده در هر فنجان معادل۲۴۰ میلی لیتر آب جوشانده به مدت پنج دقیقه استفاده کنید. توجه داشته باشید فرنجمشک نباید در دوران بارداری استفاده شود زیرا حاوی توژون است ترکیبی که میتواند باعث انقباضات رحمی شود.
زنجبیل
چای زنجبیل از ریشههای ضخیم گیاه Zingiber officinale تهیه میشود و از زمانهای قدیم برای بیماریهای مربوط به معده استفاده میشده است. مطالعات در فاز انسانی نشان میدهد مصرف یک تا یک و نیم گرم کپسول زنجبیل در دوزهای تقسیم شده حالت تهوع را تسکین میدهد.
علاوه بر این، مکملهای زنجبیل تخلیه معده را تسریع کرده، ناراحتیهای گوارشی را تسکین داده و گرفتگی روده، نفخ و گاز را کاهش میدهند. قابل ذکر است این مطالعات به جای چای با عصاره یا کپسول مایع انجام شده است. در حالی که تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است ترکیبات مفید موجود در زنجبیل در چای آن نیز وجود دارد.
برای تهیه چای یک چهارم تا یک دوم قاشق چایخوری معادل نیم تا یک گرم ریشه زنجبیل خشک شده (یا یک عدد چای کیسهای) پودر شده در هر فنجان معادل ۲۴۰ میلیلیتر آب جوشانده استفاده کنید و اجازه دهید به مدت پنج دقیقه دم بکشد.
میتوان از یک قاشق غذاخوری معادل ۶ گرم زنجبیل تازه و برش خورده در هر فنجان معادل ۲۴۰ میلیلیتر آب استفاده کرده و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد سپس آن را صاف کرده و بنوشید. طعم تند چای زنجبیل را میتوان با آب لیموترش و عسل کاهش داد.
رازیانه
از دانههای رازیانه برای تهیه چای با طعم مشابه شیرین بیان استفاده میشود. رازیانه به طور سنتی برای درمان اختلالات گوارشی از جمله درد شکم، نفخ، گاز و یبوست استفاده میشود. در موشها درمان با عصاره رازیانه به محافظت در برابر زخم نیز کمک کرد. جلوگیری از زخمها خطر نفخ را کاهش میدهد.
یبوست یکی دیگر از عوامل دخیل در برخی از موارد نفخ است، بنابراین تسکین رودههای تنبل – یکی از آثار بالقوه رازیانه بر سلامتی – نیز نفخ را برطرف میکند. هنگامی که ساکنان خانه سالمندان مبتلا به یبوست مزمن روزانه یک وعده از ترکیب چای گیاهی تهیه شده با دانههای رازیانه مینوشیدند به طور متوسط چهار بار بیشتر در طول ۲۸ روز مدفوع بیشتری نسبت به افراد گروه دارونما انجام دادند.
با این حال، مطالعات در فاز انسانی روی چای رازیانه به تنهایی برای تایید فواید گوارشی مورد نیاز است. در صورت عدم تمایل برای مصرف چای کیسهای میتوان دانههای رازیانه را خریده و آنها را برای چای خرد کنید. در هر فنجان معادل۲۴۰ میلی لیتر آب جوش یک تا دو قاشق چایخوری معادل دو تا پنج گرم دانه استفاده کنید و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم بکشد.
گل سپاسی
گل سپاسی یا جنتیانا از خانواده گل سپاسیان دارای گلهای زرد رنگ و ریشههای ضخیم است. چای گل سپاسی در ابتدا طعم شیرینی دارد، اما طعم تلخی در پی دارد. برخی افراد ترجیح میدهند آن را با چای بابونه و عسل ترکیب کنند.
به طور سنتی گل سپاسی در محصولات دارویی و چایهای گیاهی استفاده شده است که برای کمک به نفخ، گاز و سایر مشکلات گوارشی استفاده میشود. علاوه بر این، عصاره گل سپاسی در مشکلات گوارشی استفاده میشود.
گل سپاسی حاوی ترکیبات گیاهی تلخ از جمله ایریدوئیدها و فلاونوئیدها است که باعث ترشح گوارش و صفرا برای کمک به تجزیه غذا میشود که نفخ را تسکین میدهد. با این حال، این چای روی انسان آزمایش نشده است، بنابراین در صورت ابتلا به زخم مصرف آن توصیه نمیشود زیرا میتواند اسیدیته معده را افزایش دهد و تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
برای تهیه چای گل سپاسی از یک چهارم تا یک دوم قاشق چایخوری معادل یک تا دو گرم گل سپاسی خشک شده را در هر فنجان معادل ۲۴۰ میلیلیتر آب جوشانده بریزیید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد.
بابونه
بابونه از اعضای خانواده گل مروارید دارای گلهای سفید رنگ و کوچک مانند گل مروارید مینیاتوری است. در طب سنتی از بابونه برای درمان سوء هاضمه، گاز، اسهال، حالت تهوع، استفراغ و زخم استفاده میشود.
مطالعات روی فاز حیوانی و آزمایشگاهی نشان میدهد بابونه از عفونتهای باکتریایی هلیکوباکتر پیلوری که عامل زخم معده هستند و با نفخ همراه است جلوگیری میکند، همچنین بابونه یکی از گیاهان موجود در مکمل مایع ایبروگاست است که به کاهش درد شکم و زخم معده کمک میکند.
با این حال، مطالعات در فاز انسانی در مورد چای بابونه برای تایید مزایای گوارشی مورد نیاز است. گلهای بابونه حاوی مفیدترین ترکیبات از جمله فلاونوئیدها هستند. چای خشک را برای اطمینان برای تهیه شدن چای از سر گل نه برگ و ساقه بررسی کنید. برای تهیه این چای دلپذیر و کمی شیرین یک فنجان معادل ۲۴۰ میلی لیتر آب جوشانده را روی یک قاشق غذاخوری معادل دو تا سه گرم بابونه خشک شده (یا یک عدد چای کیسه ای) بریزید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد.
سنبل ختایی
سنبل ختایی گیاهی دو ساله (به ندرت سه ساله) از تیره چتریان است که در بسیاری از کشورهای دنیا به خاطر خاصیت دارویی آن کشت میشود. عصاره ریشه سنبل ختایی در ایبروگاست و سایر محصولات گیاهی گوارشی استفاده میشود. ترکیبات تلخ این گیاه ترشح دستگاه گوارشی را برای هضم سالم تحریک میکند. علاوه بر این، تحقیقات روی فاز حیوانی و آزمایشگاهی نشان میدهد سنبل ختاییمی تواند یبوست را که عامل نفخ است برطرف کند. به طور کلی، تحقیقات بیشتری در فاز انسانی با این ریشه مورد نیاز است.
برخی منابع ادعا میکنند از سنبل ختایی در دوران بارداری نباید استفاده شود زیرا اطلاعات کافی در مورد ایمنی آن وجود ندارد. برای اطمینان از مراقبت مناسب همیشه باید قبل از استفاده از گیاهان دارویی در دوران بارداری یا شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
برای تهیه چای سنبل ختایی یک قاشق چایخوری معادل ۲.۵ گرم ریشه خشک شده را در هر فنجان معادل ۲۴۰ میلی لیتر آب جوشانده بریزید و اجازه دهید به مدت پنج دقیقه دم بکشد.
طب سنتی نشان میدهد چندین چای گیاهی نفخ شکم را کاهش داده و ناراحتیهای گوارشی را برطرف میکند. به عنوان مثال، نعناع، فرنجمشک و خاراگوش در محصولات گوارشی استفاده میشود که مزایای اولیه را در برابر نفخ نشان داده اند. با این وجود، مطالعات انسانی روی خود چایهای به تنهایی مورد نیاز است. با این وجود، چای گیاهی به عنوان یک درمان ساده و طبیعی برای نفخ و سایر مشکلات گوارشی میتواند استفاده شود.