به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، بر اساس اعلام وزارت بهداشت، در طول سفر باید یکسری موارد تغذیهای را مورد توجه قرار دهیم:
- در طول سفـر باید مانند سایر اوقات از تمام گروههای غذایی به طـور متناسب، متعادل و متنوع استفاده کنید.
- در طول سفر از آبهای بستـهبندی که سلامـت آن مورد اطمینان است، استفاده کنید. در صـورتی که به آب آشامیـدنی سالـم دسـترسی ندارید، آب را حـداقل یک دقیقه بجوشانید. همچنین از پرکردن مکرر ظروف پلاستیکی آب بستهبندی شده با آب و نوشیدن چند باره خودداری کنید. از قراردادن ظروف پلاستیکی آب بستهبندی شده در فریزر یا جایخی یخچال و استفاده از آب یخ زده آنها به علت تولید مواد مضر، به شدت بپرهیزید.
- در طول سفـر برای حمل مواد غذایی فـاسد شدنی از یخدان استفاده کنید. غذاهایی که دارای خامه، تخممرغ و سس مایونز هستند، خیلی زود فـاسد میشوند، بهتر است سـس مـایونز را در دمای سرد نگهداری کرده و قبل از مصرف غذا به آن اضافه کنید.
- در حین سفـر، از حـمل گوشت یا تخممرغ خام و فرآوردههـای لبـنی با مانـدگاری کوتاه خودداری کنید. به این دلیل که به سرعت فاسـد میشوند. توجه داشته باشید که که فرآوردههای لبنی با ماندگاری بالا فقط تا زمانی این مـاندگاری را حفظ میکنند که باز نشده باشند. پس از باز شدن درب آنها، باید در یخـچال نگهداری شوند.
- توجه داشته باشید که غذاهای مسمـومکننده ممکن است بو یا مـزه ناخوشایندی نداشته باشـند. با وجـودی که بسیاری از مسمومیتهای غذایی معمولا ظرف ۲۴ ساعت برطرف میشوند، اما بعضی از آنها مانند مسمومیت با غذای کنسروی میتوانند کشنده باشند. بوتولیسم نوعی مسمومیت غذایی کشنده است که بر اثر مصرف کشک غیر پاستوریزه، غـذاهای کنسروی که قبل از مصرف حرارت مناسب به آنها نرسـیده است یا سوسیس و کالباس آلوده بروز میکند.
علائم و نشانههای این مسمومیت با تأخیر بعد از ۱۲ تا ۲۴ ساعت ظاهر میشود و شـامل تاری دیـد، دوبینی، افتادگی پلک فوقانی، عدم توانایی حرکتی، اختلال تکلم، لکـنت زبان، سختی بلع و خشـکی و درد گلو است. مهمترین اقدام درمـانی در این مسمـومیت تجویز سریع داروی ضد سم در مرکز درمانی است. در صورت عدم درمان ممکن است فرد مسموم بر اثر فلج تنفسی فوت کند.
بر این اساس از خرید قوطیهای کنسرو دارای برآمدگی، فرو رفتگی و یا نشتی و زنگزدگی خودداری کنید و مطمئن شوید که درپوش آنها شکسته نشده باشد. کنسروها را قبل از مصرف ۲۰ دقیقه در آب در حال جوشـیدن حرارت دهید و بلافاصله مصـرف کنید. هرگز غذاهای پخته شده را بیش از دو ساعـت اگر هوا گرم است و بیش از یک ساعـت در دمای محیط رها نکنید. برای دوباره گرم کردن غذاهای باقیمانده آنها را تا ۷۴ درجه سانتیگراد گرما دهید تا غــذا بخار کند و همچنین غــذاهایی کــه بیشـتر از سه روز باقیماندهاند را هرگز مصرف نکنید. بهترین دما برای نگهداری مواد غذایی زیر ۴ درجه سانتیگراد یا بالای ۶۰ درجـه سانتیگراد است.
- از تمـاس غـذای پخته و نیمه پخته بپرهـیزید. علائم و نشانههای برخی از مسمـومیتهای غذایی با تأخیر ظاهر میشوند. یعنی ممکـن است ۱۲ تا ۲۴ ساعت بعد از مصرف غذای آلوده، علائم در فرد مسموم بروز کند. علائم و نشانههای این مسمومیتها شامل سـردرد، تـب، خسـتگی، تهـوع، استفراغ، اسهال آبکی شدید، کم شدن آب بدن، ضعف و درد شکم است. غذاهای خانگی مطمئنترین غذا در بین راه هستند. بهتر است در بین راه از غذاهای ساده و نیمه خشک مانند نان و پنیر و سـبزی، انواع کوکو، کتلت و ... اسـتفاده کنید.
- از خـرید مـواد غذایی مثل حبـوبات پخته، دل و جگـر، لواشک، فلافل، سمبوسه، پیراشکی و ... از کنار جاده، فروشندگان دورهگرد و مغازههای غیر بهداشتی پرهیز کنید. اگر مجبور به صرف غذا در رستورانهای بینراه هستید، محلهای بهداشتی را انتخاب کنید. برای این منظور به وضعیت دستشوییها، لباس کارگران، نظافت میزها، وجـود مگس و حشـرات و وسایل سـرو غذا توجه کنید. در صورت امکان وسایل شخصی مانند قاشق، چنگال و لیوان مخصوص به همراه داشته باشید. به بهداشت فـردی، یعنی شستوشوی دسـتها قبل از صرف غـذا هم توجه کنید.