همشهری آنلاین - سارا جعفرزاده: ماجرای انتخاب این نام به ساکنان اولیه شهرک کاروان برمیگردد که بیشتر آنها عرب بودند. عربهایی که اصالت آنها به استان بیرجند برمیگردد و از طایفههای مختلف عرب زبان از جمله «خسروی»، «عربخونه»، «نهبندان»، «درودی»، «لیسکی»، «درهکوران»، «ترساب»، «توتسک»، «خونیک»، «خسروآباد»، «کلاکی نو» در این شهرک ساکن هستند و زبان اصلی آنها عربی است. البته کمی با زبان عربهای اهواز و خوزستان تفاوت دارد. عرب زبانان شهرک کاروان فارسی را هم بسیار روان صحبت میکنند.
تابلوی چوبی و نامگذاری چهارراه
«محمدعلی مرادی» متولد سال ۱۳۲۲ در روستای خسروی در بیرجند و یکی از ساکنان اولیه شهرک کاروان است. او میگوید: «۲۰ ساله بودم که به تهران آمدم و در هاشمآباد به شغل دامداری مشغول شدم. چون در آنجا اجازه نگهداری گوسفند در محله را به من ندادند، در سال ۱۳۵۲ به شهرک کاروان که بیرون از دروازه تهران بود آمدم. بیشتر فضای شهرک کاروان خاکی بود و تعدادی کمی ملک کلنگی وجود داشت و من برای نگهداری از دامهایم مجبور بودم ملک بزرگ بخرم. بالاخره با مبلغ ۹۵تومان توانستم دو قواره ملک بخرم. البته شهرک کاروان از ابتدا به این نام نبود و اوایل شکلگیری آن را به اسم «شهرک زیبا» میشناختند.»
آن روزها که خبری از نامگذاری معابر نبود و عربهای شهرک کاروان کار جالبی انجام داده بودند. مرادی درباره نامگذاری چهارراه عربها میگوید: «من و تعدادی از همشهریهایم جز اولین ساکنان شهرک کاروان و با توجه به اینکه خاک اینجا را خورده بودیم، دوست داشتیم چهارراهی که خانههای ما عرب زبانها در آن قرار گرفته را به نام خودمان بزنیم. بنابراین روی یک تابلوی چوبی نوشتیم چهارراه عربها و این تابلو را روی چوب چسباندیم و سر چهارراه قرار دادیم.»
یادگار شفاهی
این روزها خبری از تابلو و نام عربها در چهارراه نیست و این ساکن قدیمی محله دراینباره بیشتر توضیح میدهد :«همه این چهارراه را به این نام میشناختند تا اینکه مسئولان وقت تصمیم به تغییر نام این چهارراه گرفتند و گفتند اگر تابلو را برندارید آن را رنگ میکنیم و من هم تابلو را برداشتم و به روی پشت بام خانهام بردم و به طوریکه در معرض دید همه باشد گذاشتم و به آنها گفتم اگر میتوانید حالا آن را رنگ کنید. منزل من نزدیک چهاراه بود و هر رهگذری میتوانست آن تابلو چوبی را ببیند. حالا سالها از آن روزها میگذرد و آن تابلو از بین رفته و هنوز خیلیها این چهارراه را با نام عربها میشناسند.»
با گذشت سالها از روزی که عربها ساکن این چهارراه در شهرک کاروان شدند، همچنان طایفههای مختلف عرب در این محله حضور دارند و برخی از آنها کاسبان بنام در شهرک کاروان هستند و به انصاف و مردمداری شهرت دارند.