همشهری آنلاین - مریم باقرپور: مجتمع کوشک بعد از عبور از بزرگراه جلال آل احمد، در بلوار غربی خیابان آرش مهر، ابتداخی خیابان امام منتظر(عج) منطقه ۲ قرار دارد. دور تا دور مجتمع را فنس کشیدهاند و ۳ در ورودی دارد، در ورودی خیابان شوریده تابلو مجتمع نصب شده و اتاقک نگهبانی هم در این قسمت است. وارد مجتمع که میشوید، رنگ ساختمانها نشان از قدمتشان دارد. چراکه بیش از ۴۵ سال از عمر مجتمع مسکونی کوشک میگذرد.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
خانههایی به قید قرعه
مجتمع کوشک، سال ۱۳۵۳ توسط شرکت مهندسی کوشک در ۵۶ هزارمترمربع ساخته شد که ۴۴ هزارمترمربع آن زیر بنا و بقیه مشاع است. سید «رضا سادات» از ساکنان اولیه مجتمع میگوید: «در دهه ۴۰ تمام این محدوده بیابان بود و آلونک نشینها در آن زندگی میکردند. بعد آنها رفتند و مجتمع ساخته شد.»
او ادامه میدهد: «آن زمان افرادی که برای خرید واحد مسکونی پول نقد میدادند، میتوانستند بلوک و طبقه را خودشان انتخاب کنند. برای مابقی هم به قید قرعه بلوک و طبقه انتخاب شد.»
خانههایی به سبک انگلیسی
«مجید کنی» هم از دیگر ساکنان اولیه مجتمع است و دراینباره اطلاعات خوبی دارد. او میگوید: «سازندگان مجتمع، کوشک آن را به سبک انگلیسیها ساختند و به گفته خودشان، عمر ساختمانها ۲۰۰ سال پیشبینی شده است. سازهاش از بتن آرمه بوده و مقاومت ۸ و نیم ریشتر زلزله دارد.»
او میافزاید: «زمانی که در این مجتمع ساکن شدم، دورتادورش بیابانی بود. ساختمانهای اطراف وجود نداشت. وقتی روی ایوان خانهام در طبقه پنجم مینشستم؛ تهران زیر پایم بود. حتی باند فرودگاه مهرآباد را میدیدم که هواپیماها در آن مینشستند. اما حالا برجها و ساختمانها اطراف مجتمع را گرفتهاند.»
بانوی خیری از سفرش گذشت
مجتمع کوشک در ۱۸بلوک در ۵ طبقه ساخته شده است و هر بلوک هم بین ۲ تا ۴ در ورودی دارد و جمعیتش این روزها به بیش از ۵۱۰ خانوار میرسد. «حسین کاشانی فر» از ساکنان قدیمی این محدوده میگوید: «یکی از مزیتهای این مجتمع فضای سبز آن است. در بخشهای مختلف آن فضای سبز ایجاد شده و آب آن از چاه عمیقی تأمین میشود که یکی از شهروندان آن را ایجاد کرد.»
او ادامه میدهد: «سال ۱۳۶۰ یکی از ساکنان مجتمع به نام «بانو ادیبزادگان» مبلغی را برای رفتن به مکه پسانداز کرده بود، برای حفر چاه هزینه کرد. در واقع یک چاه عمیق برای اهالی مجتمع ایجاد کرد تا ساکنان بتوانند از نعمت چاه عمیق برای مواردی مانند نگهداشت فضای سبز مجتمع استفاده کنند. برای همین اهالی مجتمع از این بانوی نیکوکار به خوبی یاد میکنند.»
سکونتگاه چهرههای شناخته شده
مجتمع کوشک با توجه به قدمتش تاکنون چهرهها و افراد بیشماری را به خود دیده است که بسیاری از آنها در حال حاضر دیگر در مجتمع نیستند. از جمله پرویز کاردان، نادره خیرآبادی، مهین شهابی، سهیل ایوانی، قریده سپاه منصور و... اما برخی همچنان این محدوده را به دلیل سکوت و آرامش و فضای سبزش همچنان دوست دارند. «ابراهیم دیباجی» استاد ادبیات و فلسفه دانشگاه، پژوهشگر و نویسنده از جمله این افراد است. او میگوید: «در گذشته مجتمع خلوت بود اما این روزها شلوغ شده و مردم ارتباط زیادی با هم ندارند.»