همشهری آنلاین - رضا نیکنام : ساختمان مرکز شماره ٨ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان محله هزاردستگاه با اینکه ۵ دهه پیشساخته شده، اما بنای مدرن و امروزی دارد. طبق گفته مسئولانش، چه از نظر نمای بیرونی و چه از نظر نمای داخلی، کودکان و نوجوانان را به خود جذب میکند. اینگونه که پیداست این بنا را بانک رهنی سابق یا همان بانک مسکن امروز ساخته است؛ بانکی دولتی که ساخت آپارتمانهای هزاردستگاه را نیز انجام داده است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان یکی از مراکز فرهنگی و هنری شناختهشده ویژه گروه سنی کودکان و نوجوانان به شمار میرود. مرکزی که در اغلب مناطق پایتخت دارای شعبه و مراکز کوچکتر است. تعداد این مراکز در پایتخت به رقمی بیش از ۵٠ ساختمان رسیده است. در این بین، سهم منطقه ما ٢ مرکز یا کتابخانه با شمارههای ٧ و ٨ است. کتابخانههای کودک و نوجوانی که جزو نخستین شعبههایی به شمار میروند که از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در پایتخت راهاندازی شدهاند. این هفته سری زدهایم به کتابخانه شماره ٨ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان؛ ساختمانی که سال ١٣۵١ در بوستان٢٢ بهمن محله هزاردستگاه بنا شده است. برای آگاهی از فعالیتهای کتابخانه شماره ٨ کانون پای صحبتهای «لیلا افسری»، مربی و مسئول فرهنگی این مرکز، نشستیم.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
بهترین بنا از لحاظ معماری و استحکام
امسال کتابخانه مرکز شماره ٨ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان باید تولد ۵٠سالگی خود را جشن بگیرد. این کتابخانه علاوه بر قدمتش، دارای بنا و ساختمانی منحصربهفرد نیز هست. ساختمان این مرکز با نمای آجری قرمز رنگ، طبق گفته مسئول کتابخانه، جزو بهترین بناها در بین مراکز کانون از نظر استحکام و زیبایی به شمار میرود.
«لیلا افسری» دراینباره به توضیح بیشتر میپردازد: «این کتابخانه هشتمین کتابخانه کانون است که در تهران به بهرهبرداری رسیده است. متراژ این ساختمان یک طبقه ٣٠۵ مترمربعی است که با معماری و بنای چندضلعی (٦ضلعی)، از لحاظ بنا و ساخت جزو بهترین بناها در بین مراکز کانون به شمار میرود. حالت چندضلعی آن به گونهای است که این امکان را فراهم کرده تا کتابها به خوبی در معرض دید مراجعان قرار داشته باشد. خیلیها عقیده دارند که اینجا تنها کتابخانه ٦ضلعی در ایران است که در این نقطه از شهر تهران قرار دارد.»
۱۴ هزار و ۱۴۳ جلد کتاب برای بچهها
در این ساختمان ٦ضلعی چه میگذرد؟ این پرسشی است که افسری درباره آن میگوید: «این ساختمان به ٣ بخش مختلف تقسیم شده؛ سالنی مجزا برای نوجوانان، بخش ویژه کودکان و یک سالن هم ویژه برگزاری کلاسهای هنری و نمایش فیلم.» این تقسیمبندی طبق صحبتهای او این امکان را فراهم ساخته تا گروه سنی کودکان و نوجوانان که ٦ تا ١٦ سال را شامل میشود بهراحتی بتوانند در بخش مختص به خود به مطالعه و فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی مشغول شوند.
این کارشناس فرهنگی در ادامه درباره اصلیترین بخش ساختمان، کتابخانه مرکز شماره ٨، به مخزن این کتابخانه اشاره میکند که ١٤هزار و ١٤٣جلد کتاب در موضوعات مختلف را در خود جای داده است. او درباره تعداد اعضای این کتابخانه نیز توضیح میدهد: «از آنجا که آمار تعداد اعضای ما هر ٤ سال یک بار به کانون ارائه میشود، طبق این بازه زمانی، تاکنون تعداد اعضای ما ٦٤٦ عضو دختر و ٤١٩ عضو پسر بوده است.»
این بانوی مسئول همچنین اضافه میکند: «هر ٤ سال یک بار اعضایی را که سن آنها بیشتر از ١٦ سال شده، به کتابخانههای بزرگسال میفرستیم. مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ویژه رده سنی ٦ تا ١٦ سال است.»
طبق صحبتهای افسری که تجربه چندین سال فعالیت در مراکز مختلف کانون را دارد، شرایط عضویت در این کتابخانه به این شرح است: «٦ تا ١٦ سالهها با در دست داشتن فتوکپی شناسنامه و کد ملی به علاوه ٢ قطعه عکس و پرداخت ٢٠ هزار تومان بابت عضویت یک سال میتوانند عضو کتابخانه شماره ٨ کانون شوند و علاوه بر به امانت گرفتن کتاب، از کلاسها و برنامههای فرهنگی و هنری این مرکز بهصورت رایگان استفاده کنند.»
با توضیح این مقام مسئول فرهنگی درباره شهریه ثبت نام این مرکز برای بچهها، میتوان نتیجه گرفت که ارزانترین و پربارترین خدمات فرهنگی برای بچهها را کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در اختیار شهروندان قرار داده است. اینگونه که پیداست هر عضو در طول هفته میتواند ٢ کتاب به امانت بگیرد، دختران در روزهای زوج و پسران در روزهای فرد و از ساعت ٨ تا ١٧.
رنگینکمان برنامهها برای کودکان شهرمان
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مانند دیگر مراکز کانون، برنامههای فرهنگی و اجتماعی مختلفی را به کودکان و نوجوانان ارائه میکند. برنامههایی که فعالیتهای مختلف و بسیاری را در برمیگیرد. در ادامه، به برخی از مهمترین این خدمات پرداختهایم؛ برگزاری کلاسهای هنری چون خوشنویسی، نقاشی و سفالگری، برگزاری جلسات بحث آزاد، کارگاههای کتابخوانی، شعر و قصهگویی، نمایش، پخش فیلم، جلسات نقد و بررسی کتاب، تهیه روزنامهدیواری، جلسه معرفی وقایع و شخصیتها، کاردستی، تحقیق و پژوهش، برنامههای مناسبتی، بازدید و اردو در کنار جلسات مهمان ویژه با دعوت از یک نویسنده مطرح کودک و نوجوان به کانون.
استقبال خوب از این مرکز بیدلیل نیست
افسری در بخش پایانی این گفتوگو از استقبال خانوادههای محلههای هزاردستگاه و نازیآباد از این مرکز اینگونه میگوید: «خانوادههای ساکن در این محلهها اغلب فرهنگیاند و خوشبختانه به کانون و برنامههای فرهنگی و هنری این مرکز اعتماد دارند و خوب استقبال میکنند. از سویی دیگر، مخاطبان کودک و نوجوانی که در این محدوده ساکنند خوشبختانه با کتاب بیگانه نیستند و به دلیل بافت فرهنگی خانوادههایشان به مقوله کتابخوانی و برنامههای فرهنگی و هنری علاقه بسیاری دارند.»
از برپایی نمایشگاه کتاب تا بازیهای فکری
مراکز کانون علاوه بر خدماتی که به آن اشاره شد برنامههای ویژهای را به مناسبتهای مختلف برگزار میکنند. یکی از این برنامههای ویژه که اینروزها در مرکز شماره ٨ کانون برپاست، نمایشگاه کتاب و محصولات فرهنگی کانون است. این نمایشگاه که به مناسبت هفته کتاب برگزار شده تا پایان آذرماه در ساختمان مرکز شماره ٨ کانون برپاست و علاقهمندان میتوانند در ساعت کار این مرکز یعنی از ٨ تا ١٧ به بازدید نمایشگاه بروند.
در نمایشگاه کتاب کتابخانه شماره ٨ کانون نزدیک به یک هزار عنوان کتاب، به علاوه سی دی و بازیهای فکری، همچنین محصولات فرهنگی کانون در معرض دید عموم قرار داده شده است. علاوه بر خانوادهها، مسئولان مدارس نیز میتوانند با هماهنگی قبلی، دانشآموزان خود را میهمان این نمایشگاه و کتابخانه شماره ٨ این مرکز کنند.
ما ۱۳ نفر برای خدمت به بچهها آمادهایم
در انتهای گزارش میدانی ما از این مرکز بد نیست با زحمتکشان مرکز شماره ٨ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان محله هزاردستگاه نازیآباد آشنا شوید:
«لیلا افسری» مربی و مسئول فرهنگی
«حسین آذری» خدمات مرکز
«نرگس موسوی» مربی فرهنگی
«بهناز ابوالوفایی» مربی ادبی
«زهرا حاجیبابایی» مربی هنری سفال و عکاسی
«گلنوش شیخالقرا» مربی هنری نقاشی
«زهره امیراولاد» مربی هنری خوشنویسی
«ملیحه مقیمی» مربی نمایش خلاق
«فرشید حسینزاده» مربی رباتیک
«محمد حسینزاده» مربی موسیقی
«حسام سهرابی» مربی شطرنج
«حدیث شایستهمهر» مربی هنری نقاشی و سفال و شعر و قصه
«زینب دولتی» مربی قرآن