همشهری آنلاین - پریسا نوری: به گفته مدیر اداره پسماند منطقه ۸، جانمایی خوب این غرفه و ارائه کالاهای متنوع با قیمت مناسب، موجب استقبال شهروندان از غرفه و در نتیجه افزایش آمار تفکیک زباله در این منطقه از پایتخت شده است. برای اطلاع از کم و کیف فعالیت هایپرپسماند موفق منطقه ۸ به این مرکز سر زدیم.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
از سرویس قابلمه تا دستگیره
کانکس بزرگ هایپرپسماند منطقه۸ در پیادهرو خیابان آیت شمالی، بعد از میدان هفتحوض، قرار دارد؛ جایی که به دلیل فراوانی مغازههای فروش پوشاک به راسته تجاری شرق تهران معروف است. روی بدنه کانکس بنرهایی با موضوع تفکیک زباله نصب و فضای داخل در دو طرف قفسههایی تعبیه شده که روی آنها انواع لوازم آشپزخانه، از سرویس قابلمههای استیل و تفلون گرفته تا دستگیرههای پارچهای و ظروف شیشهای و پلاستیکی و گوشتکوب، قرار دارد. جدول قیمتگذاری پسماند خشک مصوب سازمان مدیریت پسماند شهرداری هم روی دیوار و مقال چشم مراجعهکنندگان نصب شده است.
به جای زباله، کالای آشپزخانه میبرم
ساعت ۱۰ صبح است و حدود یک ساعت از شروع فعالیت این مرکز گذشته که خانم میانسالی با یک کیسه پر از بطریهای پلاستیکی و قوطیهای فلزی نوشابه از راه میرسد. مسئول غرفه بعد از وزنکشی کیسه را در انباری پشت سرش که محل انباشت پسماند است میگذارد و با ماشینحساب عددی را جمع میزند و چیزی در دفتر حساب مشتریان مینویسد. سپس رو به او میگوید: «خانم غفاری این ماه حسابتان ۴۶ هزار تومان شده، اگر میخواهید در ازایش کالا ببرید.»
در حالی که خانم غفاری به طرف قفسههای کالا میرود، سر صحبت را با او باز میکنیم و از چرایی مراجعهاش به این غرفه میپرسیم. او میگوید: «از وقتی غرفه هایپرپسماند در این محله باز شده زبالههای خشک را در خانه جدا میکنم و چند روز یکبار برای تحویل به اینجا میآورم و تقریبا ماهی یکبار در ازای زبالهها، کالاهای آشپزخانه میگیرم.»
او ادامه میهد: «البته قبلا هم پلاستیک فلز، کاغذ و همه جور زباله خشک را جمع میکردم و به ماشینهای ملودی میدادم ولی گاهی که خانه نبودم یا متوجه صدای ملودی نمیشدم، ناچار آنها را کنار مخازن زباله میگذاشتم، اما حالا با افتتاح این مرکز پسماند کارم آسان شده است.»
یکی دیگر از مراجعان بانوی جوانی است که در ازای تحویل یک کیسه اسباببازی شکسته و شیشه نوشابه و قوطی فلزی یک دست لیوان شیشهای میخرد. او که معتقد است جانمایی مناسب غرفه در یک نقطه پر رفت وآمد و تنوع لوازم ارایه شده در آن باعث تشویق شهروندان به تفکیک پسماند شده میگوید: «قبلا همه زبالهها را دور میریختم اما از وقتی که در ازای ارایه آنها وسایل آشپزخانه میگیرم، انگیزهام برای تفکیک زباله خشک زیاد شده است.»
۵۰۰ مشتری ثابت داریم
در مدتی که در هایپرپسماند منطقه ۸ بودیم متوجه شدیم اغلب مراجعهکنندگان به این مرکز زنان و مردان مسن هستند. مسئول غرفه با تایید این موضوع ادامه میدهد: «جوانها صبح سر کار هستند و عصرها به اینجا میآیند و گاهی به قدری سرمان شلوغ میشود که مراجعان ناچارند در صف بایستند.»
او با اشاره به دفاتری که حساب و کتاب مشتریها را در آنها نوشته، میافزاید: «حدود ۵۰۰ مشتری ثابت داریم که اسم و کد اشتراکشان را در دفتر یادداشت کردهایم و بقیه مشتریهایمان گذری هستند.» این را میگوید به سراغ مراجعانی میرود که با کیسههای و جعبههایی پر از زباله خشک از راه رسیدهاند و منتظر وزنکشی هستند.
لطفا عکس نگیرید!
در میان مراجعان غرفه زن و شوهری از صندوق عقب خودرویشان چندین گونی و کیسه بزرگ پر از زباله خشک بیرون میکشند و به مسئول غرفه میسپارند. با آنها صحبت میکنیم تا اجازه بگیریم عکسشان را بگیریم و گفتوگوی کوتاهی داشته باشیم که مخالفت میکنند و میگویند: «تفکیک زباله کار خوبی است، اما دلمان نمیخواهد آشناها باخبر شوند چون ممکن است فکرهای دیگری کنند.»
راهاندازی ۴ مرکز تفکیک پسماند در منطقه
عرضه کالا و لوازم آشپزخانه در ازای تحویل پسماند خشک از شهروندان، از جمله طرحهایی است که در چشمانداز برنامه سوم توسعه شهری و با هدف تفکیک پسماند از مبدا و تسریع فرایند بازیافت در مناطق مختلف پایتخت اجرایی شده است. «محمد رفیعی» رییس اداره پسماند شهرداری منطقه ۸ با بیان این موضوع میگوید: «بر اساس این طرح یک مرکز گلماند (دریافت گل و گلدان به ازای تحویل پسماند خشک) و ۳ هایپرپسماند (دریافت کالا و لوازم آشپزخانه به ازای تحویل پسماند خشک) در منطقه به بهرهبرداری رسیده تا با ارایه خدماتی متناسب با نیاز شهروندان، آنها را به تفکیک پسماند از مبدا تشویق کنند.»
جمعآوری ۲۹ تن زباله خشک در ماه
رییس اداره پسماند شهرداری منطقه ۸ دلایل استقبال شهروندان از غرفه هایپرپسماند منطقه را اینطور برمیشمارد: «آموزش مستمر و هدفمند شهروندان توسط کارشناسان اداره پسماند، جانمایی هایپرپسماند در میدان هفت حوض به دلیل تردد شهروندان و همچنین ارایه اقلام آشپزخانه و توجه به نیاز خانمهای خانهدارکه متولی اصلی تفکیک زباله از مبدا هستند باعث موفقیت این غرفه شده به طوری که روزانه ۴۰۰ کیلوگرم پسماند خشک در این غرفه جمع میشود.»
رفیعی درباره رشد چشمگیر تفکیک پسماند این منطقه در ماههای اخیر میگوید: «مقدار پسماند خشک جمعآوری شده در غرفههای منطقه۸ به ۲۹ تن در ماه رسیده که ۱۲ درصد از زبالههای این منطقه را تشکیل میدهد.»
او میافزاید: «با توجه به اینکه منطقه ۸ جزو مناطق کوچک و کحم جمعیت پایتخت است، این رقم عدد قابل توجهی است و به نوعی رکوردشکنی محسوب میشود، اما در چشمانداز برنامهها و فعالیتهای آتی این اداره تلاش میکنیم در ماههای آینده آن را افزایش بدهیم.»