به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از نیو اطلس، بیماریهای قلبی عروقی (CVD) عامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان هستند. در حالی که مطالعات قبلی ارتباط بین مصرف کربوهیدرات و بیماریهای قلبی عروقی را بررسی کردهاند، یک مطالعه جدید در بریتانیا به این موضوع پرداخته است که آیا انواع کربوهیدراتهای مصرفشده بر سلامت قلب و عروق تاثیر میگذارد یا نه، و دریافته است که کیفیت از کمیت مهمتر است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، بیماریهای قلبی عروقی سالانه جان ۱۷.۹ میلیون نفر را میگیرند. تنگ شدن یا انسداد شریانهای خونرسانی به قلب (بیماری عروق کرونر)، سکته مغزی یا آنوریسم که بر جریان خون به مغز تاثیر میگذارد (بیماری عروق مغزی) و بیماریهای عروق خونی در بازوها و پاها (بیماری عروق محیطی) همگی جزو بیماریهای قلبی عروقی هستند.
ریسکهای رفتاری برای بیماریهای قلبی عروقی به خوبی شناخته شده و شامل رژیم غذایی ناسالم و چاقی، عدم تحرک بدنی، سیگار کشیدن و مصرف بیش از حد الکل میشود. کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده قبلی و مطالعات مشاهدهای نشان دادهاند که در مورد رژیم غذایی، میزان کربوهیدراتهای مصرفشده بر سلامت قلب و عروق تاثیری ندارد.
کربوهیدراتها بر اساس ترکیب شیمیایی طبقهبندی و شامل قندها میشوند. قندها بیشتر به عنوان «قندهای آزاد» (یعنی توسط یک سازنده، آشپز یا مصرف کننده اضافه شده و همچنین قندهایی که به طور طبیعی در عسل، شربتها، شهدها یا آب میوههای شیرین وجود دارند) و «قندهای غیرآزاد» طبقهبندی میشوند (مانند قندهای طبیعی موجود در میوهها، سبزیجات و محصولات لبنی.)
آژانسهای بهداشت عمومی در سراسر جهان توصیه میکنند که مصرف قندهای آزاد را برای کاهش خطر افزایش وزن و پوسیدگی دندان محدود کنید. به عنوان مثال، سرویس بهداشت ملی بریتانیا (NHS) توصیه میکند که بزرگسالان روزانه بیش از ۳۰ گرم قند آزاد مصرف نکنند. برای اینکه تصور بهتری داشته باشید، ۳۰ گرم معادل حدود هفت حبه قند است.»
یک مطالعه جدید بزرگ در بریتانیا ارتباط بین بیماریهای قلبی و عروقی و کیفیت کربوهیدراتهای مصرفی را به جای کمیت مورد بررسی قرار داده است.در این تحقیق، میزان مصرف ۲۰۶ ماده غذایی و ۳۲ نوشیدنی در شرکتکنندگان با استفاده از ابزار ارزیابی آنلاین ۲۴ ساعته رژیم غذایی، تحت نظر گرفته شد. کربوهیدراتها بر اساس نوع و منبع تقسیم شدند.
انواع کربوهیدراتها شامل قندهای آزاد، قندهای غیرآزاد و فیبر بود. منابع کربوهیدراتها نشاسته غلات تصفیه شده (شامل نان سفید، ماکارونی سفید و برنج، غلات، پیتزا، کراکر، کیک، شیرینی و دسر) و نشاسته سبوسدار (شامل دانههای قهوهای و نان سبوسدار، ماکارونی سبوسدار و برنج قهوهای، سبوس، و موسلی.)
بیشتر بخوانید:
از شرکت کنندگان برای اندازه گیری سطح چربی خون (کلسترول و تری گلیسیرید) نمونه خون گرفته شد و شرکتکنندگان در طول سالها تحت نظر قرار گرفته شدند تا ببینند که آیا آنها به CVD مبتلا شدهاند یا خیر.
نتایج نشان داد که مصرف قندهای آزاد به طور کلی با بیماریهای قلبی عروقی و به طور خاص با بیماری عروق کرونر و سکته ارتباط موثری دارد. مصرف قند آزاد همچنین منجر به افزایش سطح چربی خون (تری گلیسیرید) شد. برعکس، دریافت فیبر بیشتر برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مفید بود.
مطابق با مطالعات قبلی، مطالعه حاضر هیچ ارتباطی بین مقدار کربوهیدرات مصرفی و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را نشان نداد. در عوض، دادهها نشان میدهد که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی به نوع کربوهیدرات مصرفی، به ویژه مصرف قندهای آزاد بستگی دارد.
این تحقیق در «BMC Medicine» منتشر شده است.