به گزارش همشهری آنلاین، حدود چند ساعت بعد، همین پسر کوچولوی بازیگوش، نی را گوشه دهانش نگه داشته و در حال نوشیدن آبمیوه پاکتی از مدرسه برگشته است. اوضاع وقتی خرابتر میشود که او فقط به شرطی حاضر میشود ناهارش را تا آخر بخورد که یک لیوان نوشابه گازدار آنهم از نوع نارنجیاش به او بدهید.
تا به حال فکر کردهاید اینهمه نوشیدنی رنگارنگ چه بر سر دندانهای کودکان میآورد؟
نوشابههای گازدار وارد میشوند
نتایج یک مطالعه جدید- که در مجله انجمن دندانپزشکان انگلیس به چاپ رسیده- نشان میدهد اگر یک نوجوان از هر نوع نوشیدنی گازدار در طول روز استفاده کند، پس از ۱۴ سالگی پوسیدگی دندانهایش سه برابر میشود و اگر یک نوجوان هر روز چهار لیوان نوشابه گازدار بنوشد، فساد دندانهایش شش برابر میشود. گرچه این مطالعه درباره نوجوانان انگلیسی انجام گرفته ولی کودکان و نوجوانان کشور ما هم کم و بیش همین وضع را دارند.
بیشتر نوجوانان عاشق غذاهای آماده هستند و در کنار آن نوشابههای گازدار را از قلم نمیاندازند. این نوشابهها از دو جهت برای دندانها خطرناکاند. اول اینکه مواد قندی زیادی دارند، طوریکه میشود آنها را شربتهای غلیظی از قند و شکر دانست. در این شرایط دندان کودک در معرض مقدار زیادی کربوهیدرات قرار میگیرد و به ویژه اگر کودک عادت به مسواک زدن نداشته باشد، احتمال پوسیدگی دندان او بیشتر خواهد شد؛ چرا که مواد باقیمانده مدت طولانیتری در معرض تماس با دندانها خواهند بود و باکتریهای مسوول پوسیدگی فرصت بیشتری برای کارشان خواهند داشت.
دشمنی نوشیدنیهای گازدار با دندانها به همینجا ختم نمیشود، اسید زیادی که این نوشیدنیها دارند، برگ برنده دیگری است که علیه دندانها رو میکنند. آنچه این نوشابهها را گازدار میکند، گاز دیاکسیدکربن آنهاست. این ماده هنگامیکه با آب نوشابه ترکیب میشود، اسید میسازد و این اسید به مینای معدنی دندان حمله و دندان را ضعیف و حساس میکند. تازه بعضی کودکان عادت دارند نوشابههای گازدار را قبل از قورت دادن، گوشه لپ خود نگه دارند. در این شرایط، اثر تخریبی آن چند برابر میشود.
از آبمیوه تا آبقند
بسیاری از شیرخواران عادت دارند در حال مکیدن شیشه آبقند، آبمیوه یا حتی شیر به خواب روند. باقیمانده قند و شکر این نوشیدنیها در طول خواب روی دندانها کار میکند و محیط مناسبی برای فعالیت میکروبهای مخرب به وجود میآورد. بهترین روش این است که از یک سالگی کودک را از شیشه بگیرید تا به جای آن از لیوان استفاده کند. به علاوه بهتر است بعد از مصرف اینجور نوشیدنیها حتما آروغ بزند و بعد دهان و دندانهایش را با یک تکه پارچه تمیز یا مسواک نرم پاک کنید.
یکی از کارهای غلط برخی مادران آن است که در طول روز یک شیشه پر از آبقند یا آبمیوه را به جای پستانک به فرزندشان میدهند تا مدت بیشتری سرگرم باشد، غافل از اینکه تماس طولانی مواد قندی با دندانها باعث پوسیدگی زودرس و گسترده دندانها میشود، ضمن اینکه اگر کودکتان از پستانک استفاده میکند، به هیچوجه آن را به شکر، آبقند یا عسل آغشته نکنید.
اگر دوست دارید کودکتان آبمیوه بنوشد، خیلی خوب است، اما به جای اینکه برایش آبمیوههای پاکتی انتخاب کنید، سراغ میوههای تازه بروید و خودتان در خانه آب آن را بگیرید. به این ترتیب از ویتامینها و املاح آنها بهره میبرد و دندانهایش در امان میمانند.
چای مهربان
دندانپزشکان چای را نوشیدنی مناسبی برای کودکان میدانند. نوشیدن چای به دلیل فلوراید زیادی که دارد، خطر پوسیدگی دندان را کم میکند، پلی فنول موجود در آن تولید اسید را کمتر میکند و به این ترتیب از حمله باکتریها به سطح دندان جلوگیری میکند. به علاوه عصاره چای سبز و چای معمولی فعالیت آنزیم آمیلاز بزاق را در انسان ۷۰ درصد کم میکند و از پوسیدگی ناشی از غذاهای نشاستهای میکاهد، البته به شرطی که این نوشیدنی مفید، با قند همراه نشود.
شیر، از گهواره تا...
شیر منبع غنی کلسیم برای کودکان است. نتایج مطالعهای که در سازمان ملی رژیم و تغذیه انگلستان انجام گرفته است، نشان میدهد، میزان کلسیم دریافتی کودکان و نوجوانان بسیار کم و ناکافی است، به طوریکه دریافت کلسیم در ۲۵ درصد دختران نوجوان کمتر از حد مورد نیاز آنهاست. مصرف ۳ لیوان شیر در روز میتواند تمام نیاز بدن کودکان را به کلسیم برآورده کند.
اگر فرزندتان شیر خالص دوست ندارد، میتوانید از شیرهای طعمدار استفاده کرده یا مخلوط شیر و میوه را به او پیشنهاد کنید. نوشیدنیهای حاوی ماست مانند دوغ نیز میتواند کلسیم مورد نیاز بدن کودکان را برای سلامت و استحکام ساختمان معدنی دندان به خوبی فراهم کند.