همشهری آنلاین – ثریا روزبهانی: در مسجد المهدی (عج) ابتدا به علاقهمندان آموزشهای فنیوحرفهای میدهند و سپس بخشی از فضای مسجد را در اختیارشان میگذارند تا محصولات تولیدیشان را بفروشند، البته به شرط اینکه افراد نیازمند محله را که دنبال کار هستند جذب کنند. امام جماعت این مسجد باور دارد اشتغال و کسب درآمد، مهمترین دغدغه ساکنان محلهاش است. حجتالاسلام «سید علیاکبر میرخلیلی» میگوید: « دلیل اصلی فعالیت این کارگاهها در مسجد، مراجعه زیاد اهالی برای دریافت کمک به مسئولان مسجد بود. به هر حال اکنون باتوجه به شرایط اقتصادی، همه مردم به راحتی از عهده اداره زندگیشان برنمیآیند به ویژه اگر بیکار باشند که این مشکلات چند برابر می شود. شاید اگر یک شعبه بانک هم داشته باشیم از پس مشکلات مردم برنمیآییم که کمک دارویی، تحصیلی یا اجاره مسکن انجام داشته باشیمف برای همین به این نتیجه رسیدیم که افراد باید فن یا شغلی را یاد بگیرند تا درآمدزایی داشته باشند. کمکهای نقدی یا بستههای حمایتی، موقت فقط میتواند گرهای از زندگی باز کند و یک مُسکن است و درمان نیست.» به گفته میر خلیلی ایجاد فرصت شغلی و درآمدزایی، یک راه دائمی برای رفع مشکلات محسوب میشود که مسجد المهدی در این زمینه نیز تلاشهای بسیاری داشته است.
فرصت شغلی پیش روی نیازمندان
ایده و فعالیت بخش کارآفرینی مسجد المهدی به سال۹۳ برمیگردد. از آن سال تا قبل از شیوع کرونا این کارگاهها به شکل حرفهای فعالیت میکردند، ولی شیوع این ویروس ضربه بدی برای کارگاهها به همراه داشت، اما دوباره با مهار کرونا، کسب و کار کارگاهها رونق پیدا کرده است. میرخلیلی در ادامه میگوید: «این مسجد ۲کارگاه تولیدی سری دوزی لباسهای زنانه و کت و شلوار را راهاندازی کرده که از طریق آن بیش از یکصد نفر مشغول به کار شدهاند. افراد بیبضاعت و جویای کار محل ابتدا در کلاسهای مهارت آموزی این مسجد شرکت میکنند. سپس زمینه اشتغال آنها در این کارگاههای تولیدی فراهم میشود. برخی دیگر از این افراد هم با دورههای آموزشی که گذراندهاند توانستند کسب و کار خانگی برای خودشان راه بیاندازند و از طریق آن درآمدزایی کنند.» خیاطی، کیفدوزی و قلابیبافی، شیرینی پزی و ... از جمله دورههای آموزشی مسجد المهدی(عج) محله نبرد است.
بیتوجهی به مهارتآموزی
مسجد المهدی (عج) برای اینکه نوجوانان و جوانان محله در تابستان اوقات فراغت هدفمندی داشته باشند، برنامه متفاوتی را تدارک دیده است تا آنها در آینده بتوانند گلیم خودشان را از آب بکشند. امام جماعت مسجد المهدی (عج) درباره این برنامه و فعالیتهای تابستانی مسجد میگوید: «متاسفانه در سیستم آموزشی کشور ما چندان به یادگیری مهارت، توجهی نمیشود تا افراد وقتی به سن جوانی میرسند در کنار علمآموزی، مهارتی بلد باشند، برای همین در جامعه سرگردان میشود. سعیمان بر این است که نوجوانان و جوانان در کنار درس خواندنشان، حتماً شغل و حرفهای مانند تعمیر موبایل، کارهای نرمافزار، سختافزار، جوشکاری، لولهکشی و ... را یاد بگیرند و بتوانند با استفاده از این مهارت در کنار شغلی که در جامعه انتخاب میکنند به معیشتشان کمک کنند.» خلیلی باور دارد یکی از برنامههای جدی مساجد، مدارس و پادگانهای نظامی باید آموزش مهارت باشد.
از آموزش تا کارآفرینی
شبستان مسجد همان مکان برپایی کلاسهای مهارت آموزی بانوان است که برای کسب روزی حلال روی زمین نشسته و دور مربی حلقه زدند. «مریم کارخانه» مسؤل کارگاه آموزشی مسجد المهدی درباره دورههای آموزشی این مسجد میگوید: «در این مسجد در کنار کلاسهای هنری، قرآنی، ورزشی و احکام برای نوجوانان و جوانان، کلاسهای مهارتآموزی برای اشتغال نیز همیشه برپاست. هنرجویان تلاش میکنند، حرفهای را بیاموزند تا بتوانند کمک خرج زندگی باشند. در این کلاسها از ابتداییترین آموزشها تا حرفهایترین سطح مهارت آموزش داده میشود.»
اولویت نخست، جذب نیازمندان
علیرضا احدزاده، مسئول کارگاه تولید پوشاک که کارگاه تولیدی خود را در بخشی از فضای مسجد المهدی برپا کرده، میگوید: « از سال ۷۶ با اجاره بخشی از فضای مسجد المهدی(عج)، کارگاه تولیدی خود را در این مکان برپا کردم. افراد نیازمندی در این محله سکونت دارند که جویای کار هستند. به همین خاطر اشتغال افراد نیازمند از سوی امام جماعت مسجد یکی از شرایط راهاندازی کارگاه در این مسجد بود که تاکنون تعدادی مشغول شدهاند.»
۷سال از فعالیت کارگاههای کارآفرینی مسجد المهدی (عج) برای اشتغال نیازمندان و افراد بیبضاعت میگذرد.
۱۰۰نفر از طریق آموزش در کلاسهای مهارت و حرفه آموزی مسجد المهدی (عج) در کارگاههای تولیدی مشغول به کار هستند.