به گزارش همشهری آنلاین به نقل انبیسی نیوز بر اساس گزارشی که در ژورنال تغذیه بالینی آمریکا منتشر شده است تجزیهوتحلیل دادهها از بیش از ۳۵۰۰ نفر شرکتکننده سالمند نشان داد که افرادی که روزانه یک قرص مولتیویتامین «سنتروم سیلور» را در طول سه سال مصرف کردهاند، نسبت به افرادی که دارونما دریافت کردهاند، حافظههای بهتری دارند.
کارشناسان میگویند اثرات مشاهدهضشده در این بررسی بسیار امیدوارکننده هستند. تغییرات شناختی و نقصان حافظه از جمله مشکلات سلامتی اساسی در سالمندان به شمار میروند و راهبردهای چندانی برای جلوگیری از آنها وجود ندارد.
این دانشمندان آمریکایی برای شناسایی منافع مصرف مولتیویتامین برای کارکرد شناختی شماری از شرکتکنندگان در یک کارآزمایی بالینی چندساله بزرگتر شامل بیش از ۲۱ هزار مرد و زن سالمند روی آوردند که اثرات مکمل کاکائو و مولتیویتامین بر روی توانایی شناختی و خطر سرطان و مشکلات قلبی-عروقی در آنها بررسی میشد. شرکتسازنده سنتروم سیلور به همراه موسسههای ملی بهداشت آمریکا در تامین مالی این بررسی شرکت داشت، اما نقشی در طراحی کارآزمایی یا درونداد در یافتهها نداشت.
پژوهشگران در این بررسی از یک آزمون بر اساس وب برای ارزیابی حافظه شرکتکنندگان در فاصله یک سال و سه سال استفاده کردند. مردان و زنانی که به طور روزانه مولتیویتامین مصرف کرده بودند، به طور قابلتوجهی در این آزمون حافظه نتایج بهتری به دست آوردند. در این آزمون از افراد خواسته میشد فهرستی از کلمات را پس از خواندن آنها بلافاصله به یاد آورند.
این دانشمندان تخمین میزنند که دادن مولتیویتامین به این افراد کارکرد حافظه در این افراد را به اندازه ۳/۱ سال نسبت به دریافتکنندگان دارونما بهبود بخشیده است.
این دومین بررسی بزرگ در ماههای اخیر که سودمندی مصرف مولتیویتامین را از لحاظ حفظ تواناییهای شناختی نشان داده است. یک کارآزمایی دیگر در سال گذشته نشان داد که مصرف مولتیویتامین با ۶۰ درصد کند شدن در روند افت تواناییهای شناختی با افزایش سن همراهی دارد.
این پژوهشگران میگویند بسیاری از بررسیهای بزرگ با نتایج خیرهکننده هستند که پژوهشگران دیگر نمیتواند با تکرار آنها به همان نتایج برسند. اما در این مورد به وضوح تکرار نتایج مثبت بررسی قبلی مشاهده میشود و این به اطمینان به نتایج میافزاید.
نکاتی باید که باید به آن توجه داشت
پژوهشگران هنوز نمیدانند کدام جزء در این مولتیویتامین که شامل ویتامینهای A و C و B و روی یا زینک میشد، این اثرات مثبت را بر تواناییهای شناختی ایجاد کرده است. همچنین هنوز معلوم نیست که آبا با برندهای دیگر مولتیویتامین هم اثرات مشابهی به دست خواهد آمد یا نه.
این پژوهشگران به این علت این برند خاص را انتخاب کردند که بسیار در آمریکا پرمصرف است و کیفیت خوب و سابقه ایمنی بالایی دارد. این پژوهشگرن هنوز بررسی انواع دیگر مولتیویتامینها را برای تعیین این موضوع که آیا آنها هم اثر مشابهی دارند یا اینکه این اثرات سودمند اختصاصی فرمولاسیون خاصی است، انجام ندادهاند.
ضنا اثر سودمند مشاهده شده بوسیله این پژوهشگران نسبتا کوچک است، بنابراین یک فرد واحد ممکن است متوجه بهبودی قابلتوجهی نشود، اما در دادههای مربوط به شمار بزرگتری از افراد این اثر قابلتشخیص است. نکته مهم این بود که در هیچکدام از دو گروه علائمی از افت تواناییهای شناختی ظاهر نشده بود، با این وجود در گروه دریافتکننده مولتیویتامین بهبودی در حد سه سال در این تواناییها مشاهده شد.
ویتامین به علاوه تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی سالم
گرچه این اثر سودمند نسبتا کوچک است،اما استفاده از مولتیویتامین به همراه سایر تغییرات سبک زندگی مانند ورزش و نیز پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای ممکن است در مجموع اثرات سودمند بیشتری ایجاد کند. البته کارشناسان میگویند پیش از آنکه پزشکان برای جلوگیری از افت تواناییهای شناختی سالمندان مولتیویتامین تجویز کنند، بررسیهای بزرگتری لازم است. اما این بررسی دست کم نشان میدهد که مصرف مولتیویتامینها آسیبی ایجاد نمیکند و ممکن است بالقوه مفید هم باشد.
از طرف دیگر باید توجه داشت که با توجه به اینکه گروه مورد بررسی شامل افراد با تحصیلات دانشگاهی بدون بیماری مغزی میشد، ممکن است اثرات مولتیویتامینها در سایر گروهها مشابه آنها نباشد.