همشهری آنلاین _ مریم قاسمی: حریم منطقه١٨ از دیرباز تاکنون همواره مورد توجه بوده است. از یکسو با فضای سبز و پوشش گیاهی مناسب بهعنوان کاتالیزور و تنفسگاه پایتخت نقش ویژهای در تلطیف و پاکیزگی هوای تهران دارد و از سوی دیگر بافت روستایی، خاک و زمین حاصلخیز آن فرصت مناسبی برای تولید انواع محصولات کشاورزی فراهم میسازد. اما این همه ماجرا نیست، چراکه به گفته «سید مهدی حسینی»، شهردار ناحیه ٧ شهرداری منطقه١٨، روستاهایی در حریم شهر تهران وجود دارند که قدمتشان بهاندازه تاریخچه تهران است؛ روستاهایی مثل ترشنبه، فیروزبهرام، شهابشهر، اسدنژاد، شمسآباد و گلدسته که با بناهای تاریخی متنوع مثل یخچال طبیعی، قلعه فیروزبهرام و... این ظرفیت را دارند که به یکی قطبهای گردشگری تهران بدل شوند. حال تصور کنید در چنین شرایطی برخیها فقط برای منافع شخصی بخواهند به این بافت آسیب برسانند!
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
بعضیها تشنه خون شهرداریاند!
البته چالشها و موانعی نیز در این مسیر وجود دارد که کار شهرداری را دشوارتر کرده است مثلا طبق قانون شهرداری، نباید هیچگونه ساختوسازی در زمینهای کشاورزی انجام شود، اما متاسفانه برخی با شناسایی خلاهای قانونی دست به چنین کارهایی میزنند که البته عاقبت خوشی هم ندارد. مثلا بهتازگی با پیگیری عوامل اجرایی ناحیه ٧ شهرداری منطقه ١٨، با دستور مقام قضایی، باغ ویلای ۵ هزار مترمربعی که در اراضی کشاورزی ساخته شده بود تخریب و به حالت اولیه برگشت.
در گزارش میدانی از محدوده روستاها و شهرکهای واقع در ناحیه٧ منطقه١٨ متوجه شدیم که اکنون درصد بالایی از ساکنان از اقدامات شهرداریمنطقه١٨ به دلیل برخورد جدی با زمینخواران و صیانت از کاربری اراضی کشاورزی رضایت دارند و البته تعدادی هم ناراضیاند، چراکه شهرداری نمیگذارد زمینهای کشاورزی را قطعهقطعه کنند و آن را با تغییرکاربری غیرقانونی با قیمتهای نجومی به خلایق بفروشند.
جلوگیری از آبرفت زمینهای کشاورزی
متاسفانه زمینهای کشاورزی واقع در حریم این منطقه در٢٠ سال گذشته آب رفتهاند! حسینی، شهردار ناحیه٧ شهرداری منطقه١٨، دراینباره میگوید: «یکی از علتها این است که اراضی کشاورزی به نسبت زمینهای دیگر ارزانترند و بعضیها را به فکر میاندازد تا با تغییرکاربری غیرقانونی این اراضی را تکهتکه کرده و با وعده های پوچ مثل گرفتن مجوز ساخت و تغییر کاربری و ... با قیمتهای بالاتر به مردم بفروشند و سود زیادی بهدست آورند. البته اینها شگردهای خاصی برای این کار دارند.»
حسینی درباره روش موذیانه این افراد توضیح میدهد: «آنها ابتدا زمینهای کشاورزی را در قطعههای٢ تا چند هزارمتری تفکیک میکنند، بعد از طریق جهادکشاورزی یا شهرداری مجوز حصارکشی با فنس برای کاشت درخت میگیرند و دست آخر بعد از چند ماه که آبها از آسیاب افتاد و اوضاع آرام شد، در داخل این زمینهای محصورشده، شروع به ساختوساز و ویلاسازی میکنندکه غیرقانونی است و شهرداری طبق قانون باید این بناها را شناسایی، تخریب و به حالت اول برگرداند.»
کوتاه نمیآییم
شهردار ناحیه٧ شهرداری منطقه١٨ با بیان اینکه با حمایت، پشتیبانی شهردار منطقه۱۸، برای احقاق حقوق شهروندان ذرهای کوتاه نمیآییم میافزاید: «افرادی که به هر طریقی اراضی کشاورزی را بهصورت غیرقانونی تبدیل به باغویلا، سفرهخانه، رستوران و... میکنند دیگر نباید خواب و خیال راحت داشته باشند، چراکه شهرداری منطقه ١٨ و این ناحیه با جدیت پرونده این بناهای غیرقانونی را از طریق مراجع قانونی دنبال و با دستور قضایی این بناها را تخریب و این اراضی را به نفع مردم شهر به بافت کشاوری برمیگرداند. در یک کلام، نمیگذاریم بافتروستایی اینجا به حیاط خلوت خوشنشینها تبدیل و هویتش را از دست بدهد.»
هرگونه ساختوساز در این اراضی بیارزش است
شهردار ناحیه٧ تاکید میکند که صدور هرگونه جواز ساختوساز در اراضی کشاورزی مغایر با قانون شهرداری و بیارزش است. او ضمن هشدار جدی به شهروندانی که ناآگاهانه اقدام به خرید این زمینها میکنند میافزاید: «افراد سودجو زمینهای کشاورزی چندین هکتاری را قطعهبندی میکنند و با قیمتهای وسوسهکننده به افراد ناآگاه و بیاطلاع میفروشند، با این ترفند که میتوانند بعد از مدتی برای این اراضی جواز ساختوساز بگیرند، در صورتی که هر نوع تغییر کاربری در اراضی کشاورزی در حریم تهران ممنوع است و اگر کسی با صرف هزینه اقدام به ساخت بنا کند، جز ضرر و زیان هیچ عایدی برایش ندارد، چرا که شهرداری منطقه ١٨ میتواند با دستور قضایی و با اجرای رای ماده ١٠٠ اقدام به تخریب این بناهای غیرمجاز کند.»