بازار محصولات ضد پیری که شامل مصرف داروها و کرمها و سایر چنین اکسیرهای حیاتی است در سال ۲۰۲۱ به ۳۷ میلیارد دلار رسید و این تقریباً به اندازه تولید ناخالص داخلی کشورهای کوچکی در حد نپال یا استونی است.
اما ممکن است یکی از مهمترین وسائل دفاعی بالقوه در برابر پیری زودرس از قبل در دسترس ما بوده باشد.
تورین، یک اسیدآمینه در بدن انسان است که پژوهشگران میگویند میتواند اکسیر حیاتی درون بدن ما باشد که به ما کمک میکند، زندگی درازتری و سالمتری داشته باشیم.
تورین، یک اسیدآمینه در بدن انسان است که پژوهشگران میگویند میتواند اکسیر حیاتی درون بدن ما باشد که به ما کمک میکند، زندگی درازتری و سالمتری داشته باشیم.
کمبود تورین محرک پیری در حیوانات است
گروهی از پژوهشگران پیری در سراسر جهان به سرپرستی دکتر واجای یاداو استادیار ژنتیک و رشد در دانشگاه کلمبیای نیویورک این بررسی را درباره چگونگی اثرات تورین بر موشها انجام دادند، یافتههای آنها را در شماره ۸ ژوئن ژورنال ساینس منتشر شده است، نشان داد که کمبود تورین محرک پیری در حیوانات است.
دکتر یاداو برای نخستین بار اهمیت تورین را هنگام کشف کرد که در حال پژوهش درباره بیماری پوکی استخوان یا استئوپوروز بود و دریافت که این ماده مغذی نقشی اساسی در تنظیم رشد استخوان دارد. بررسیهای مشابه نقش تورین را در کارکرد دستگاه ایمنی، چاقی و دستگاه عصبی نشان دادهاند.
این پژوهشگران میگویند با اطمینان نمیدانند که آیا مکملهای تورین سلامت انسانها یا طول عمر آنها را بهبود خواهند بخشید یا نه، هر چند آنها دریافتهاند که افراد با میزان بالاتر تورین در بدن کمتر به دیابت نوع ۲ دچار میشوند، میزانهای چاقی در آنها کمتر است و کمتر به فشار خون بالا دچار میشوند. مجموعهای دیگر از آزمایشها نشان داد که بدن انسان در حین ورزش میزان بیشتری از تورین تولید میکند.
البته این پژوهشگران میگویند این بررسیها تنها همراهیها را نشان میدهند و رابطه سببی را ثابت نمیکنند، اما این نتایج با این امکان مطابقت دارند که کمبود تورین با پیری انسانی ارتباط داشته باشد.
تورین با پیری انسان هم ارتباط دارد
این پژوهشگران میگویند بررسی آنها نشان میدهد که تورین همه فرآیندهایی را که با افزایش سن نزول میکنند، تنظیم میکند و شاید میزانهای تورین در جریان خون بر سلامت کلی و طول عمر تأثیر داشته باشد.
این پژوهشگران دریافتند که غلظت تورین در بدن با افزایش سن بهطور قابلتوجهی کاهش مییابد و در افراد ۶۰ ساله غلظت این ماده بیش از ۸۰ درصد کمتر از غلظت آن در افراد پنجساله است.
اما بر اساس همین نتایج هنوز روشن نیست که آیا کاهش میزانهای تورین علت فرآیند پیری است یا پیامد آن. بنابراین پژوهشگران برای اثرات دادن مکملهای تورین بر سلامت یا طول عمر آن را به گروهی از موشهای میانسال روزی یکبار برای بقیه طول عمرشان خوراندند و سلامت و طول عمر آنها را با موشهایی مقایسه کردند که این مکمل را دریافت نکرده بودند.
قابلتوجه این بود که میانگین طول عمر موشهایی که به آن تورین خورانده شده بود، در موشهای ماده ۱۲ درصد و در موشهای نر ۱۱ درصد افزایش یافت. دادن مکمل تورین در سطح سلولی نیز باعث کاهش «سلولهای زومبی» (سلولهای پیر که التهاب ایجاد میکنند) شد، سلولهای بنیادی را در برخی از بافتها افزایش داد، آسیب DNA را کاست و کارکرد میتوکندریها یعنی اندامکهای درونسلولی که نیروگاههای سلولها هستند، را افزایش داد.
این پژوهشگران تجربیاتشان را به گونههای دیگر جانوری گسترش دادن، ازجمله مکمل تورین را در طول یک دوره ششماهه به گروهی از میمونهای رزوس دادند. بار دیگر بهبودی قابلتوجهی در طیفی از شاخصهای سلامت مربوط به سن ازجمله تراکم استخوانی، میزانهای قند خون و نشانههای آسیب کبدی به وجود آمد.
این پژوهشگران همچنین دریافتند که میزانهای تورین با درنتیجه ورزش به خصوص در افرادی که سبک زندگی فعال دارند، افزایش مییابد و بنابراین ممکن است برخی از خواص سودمند ورزش ناشی از اثر آن در افزایش تورین در بدن باشد.
آیا مکمل تورین اکسیر جوانی است
اینکه چه مقدار تورین لازم است تا اثرات قابلتوجه بهبودی بخش سلامت ایجاد کند، معلوم نیست، اما این پژوهشگران میگویند با توجه به مقدار تورین دادهشده به موشها دوز معادل برای انسانها حدود سه تا شش گرم در روز است.
همچنین باید توجه داشت که مقداری از تورین در فرایند هضم و جذب در دستگاه گوارش از دست میرود و همه مقدار مصرفشده وارد خون نمیشود.
منبع اصلی غذایی تورین پروتئینهای حیوانی مانند گوشت، ماهی و میگو، صدف خوراکی و لبنیات است، گرچه میتوان این اسیدآمینه را در جلبکهای دریایی و نوشابه انرژیزای با مکمل افزودهشده هم یافت. بدن نیز میتواند از اسیدهای آمینه دیگر تورین بسازد.
با اینکه این بررسی شواهدی درباره نقش بالقوه تورین در پیری به دست میدهد، کار بیشتری لازم است تا معلوم شود آیا دادن مکمل تورین میتواند به سلامت و طول عمر انسان در آینده کمک کند و اگر اینگونه است این مکمل چگونه باید داده شود.
قدم بعدی در این پژوهش انجام کارآزمایی تصادفیشده با کنترل دارونمای تورین در جمعیتهای متعدد است تا معلوم شود که آیا دادن تورین به انسانها هم اثرات سلامتبخشی را ایجاد میکند که در مدلهای حیوانی ایجاد شده است یا نه.
منبع: نیوزویک