همشهری آنلاین- ثریا روزبهانی: با سردار بلالی که اکنون مشاور سردار حاجیزاده و مسئول پارک ملیهوافضاست، درباره ساخت این موشکها و دلایل نمایش آن در پارک ملی هوافضا گفتوگو کردهایم. سردار بلالی هدف از راهاندازی و تأسیس پارک ملی هوافضا را نشان دادن اقتدار و تجلی اراده و خواستن توانستن است، میداند و میگوید: «طبق فرمایشات امام رحمهاللهعلیه که فرمودند: «ما میتوانیم» رمز توانستن ما خواستن ما بود و خدا را شکر توانستیم با همین کلیدواژه، جنگ را اداره کنیم و باوجود مشکلات و موانعی که سر راه وجود داشت، به آنجایی برسیم که پس از دفاعمقدس، آبادانی کشور همه بهدست نیروهای بومی و بچههای خودمان صورت بگیرد. چطور به این مرحله رسیدیم؟ زمان جنگ امکانات بسیار سادهای داشتیم. ولی دشمن همه امکانات لازم را داشت، ۸۷کشور برای جنگ با ایران به کشور عراق کمک میکردند. در آن دوران ما از ۱۱کشور اسیر جنگی گرفتیم و دنیا پشت سر آنها بود. ولی ما با هدایتهای امام(ره) نترسیدیم و مقاومت کردیم و امکانات خودمان را که کم بود، بومی کردیم. با همان فعل خواستن و توانستن. خدا کمک کرد که موشک اسکاد بی(شوروی) را که زمان جنگ، یک سلاح راهبردی بود و به هیچ کشوری نمیدادند، معجزهآسا بهدست ما بیفتد تا ما بتوانیم از آن الگو بگیریم.»
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
باید خودمان بسازیم
گوهر را پیدا کردند با درایت و بهره گرفتن از علم و دانشی که داشتند آن را به گنجی همیشگی تبدیل کردند. بلالی در اینباره توضیح بیشتری میدهد و میگوید: «در آن دوران شهید حسن تهرانی مقدم قدر آن موشک را دانست وگفت این سلاح راهبردی گوهری گرانبها در دست ماست و باید خودمان مانند آن را بسازیم.» همه این حرفها که مگر ما میتوانیم بسازیم!؟ ما تواناییاش را نداریم یا ما نمیتوانیم... زده میشد، اما با همه این واکنشها اکنون موشکهایی را ساختیم که بُرد ۳۰۰کیلومتر آن به ۲۰۰۰کیلومتر رسیده. آن موشکهایی که ساخت شوروی بود و ۱۵۰۰متر انحراف داشت، اکنون ما نقطهزن داریم و دراین راه از هیچ قدرتی هم کمک مستقیم نگرفتیم که برای ما موشک بسازند یا برای ما آماده کنند. ما با مهندسی معکوس از موشکهای دیگران و بومیسازی، به دستاوردهای امروز رسیدیم وساخت انواع موشکها را بدون وابستگی به غیر، داخلی کردهایم. این دستاوردها نشانهها و مصادیق توانستنهای ماست.»
نتایج افتخارآمیز یک ایستادگی
وقتی برای به ثمر نشاندن خواستهتان مصصم باشید، موانع و مشکلات پیشرو توانی برای مقابله ندارند و پایان راه شیرین خواهد بود. رئیس پارک ملی هوافضا درباره تلاشهای صورت گرفته دراین راه اشاره میکند و میگوید: «ایده ساخت پهپاد را شهید دکتر مصطفی چمران ارائه کرد و ۳سال بعد از آن در سالهای ۶۳-۶۴، پهپادهای ساده و اولیه بهنام تلاش ساخته شد. اکنون از همان ایده ابتدایی به ساخت پهپادهای دوربرد و نقطهزن رسیدیم. یعنی پهپادهایی که میروند روی هدف و با دقت بالا هدف را منهدم میکنند، پرندههایی داریم که میروند شناسایی میکنند و برمیگردند. مسیر دستیابی به این موفقیتها ساده نبوده! با زحمت زیاد و تلاش بهدست آمده، اینها مواردی نیست که به ما بدهند. در این راه شکست و شماتتها داشتیم که شما نمیتوانید! چندبار یک موشک را تست کردیم، در بُردی که باید برود، نمیرفت! میگفتند اگر نمیتوانید ول کنید! ولی شهید تهرانیمقدم به ما یاد داده بود که نباید ناامید شد و میگفت باید ماموریت را انجام بدهیم. اکنون نتیجه آن ایستادگیها را میبینیم.»
پیشرفت در دوره تحریمها
بهگفته سردار بلالی، در این نمایشگاه، ۵حوزه فرماندهی هوافضا نمایش داده شده که ۳بخش موشکی، پهپاد و پدافند علاوه بر وضع موجود به امکانات مربوط به دوران دفاعمقدس میپردازد و ۲حوزه عملیات هوایی و فضایی به دوران بعد از دفاعمقدس مربوط میشود. دستاوردهایی را در این مکان به نمایش گذاشتهایم که بدانند از کجا شروع کردهایم و الان به کجا رسیدهایم. او درباره پیشرفتهای غیرقابل انکار این دستاوردها میگوید: «پهپادهایمان را از نوع ساده و مهاجر به بردهای ۲۰۰۰کیلومتر به بالا رساندیم و انواع و اقسام پهپادها مانند پهپادهای شناسایی و رزمی، حتی پهپادهایی که میروند بارورسازی ابرها را انجام میدهند تولید کردهایم. همچنین در حوزه خدمات عمومی، تصویربرداری برای امدادرسانی در سیل، زلزله و حوادث هم این پهپادها حرفی برای گفتن دارند. از سوی دیگر در حوزه پدافند، در دوره دفاعمقدس مواردی بوده که تا ۴کیلومتر بالای سر خودمان را نمیتوانستیم دفاع کنیم و موشک بزنیم، اما اکنون به مرحلهای رسیدهایم پهپاد متجاوز آمریکایی در دریای عمان که ۸۹کیلومتر از سکوی موشکی ما فاصله دارد و وارد فضای ما شده در ارتفاع ۵۳هزار پایی و با سرعت ۶۰۰کیلومتر بر ساعت را میزنیم و در دریا غرق میکنیم! این دستاوردها همه بومی و به ایران عزیز تعلق دارد. این توانمندی بهگونهای انجام شده که هرگونه تهدید برای ما باشد، از نظر تحریمها و ندادن مواداولیه کارساز نیست چون صفر تا صد آن از ایده و طراحی مفهومی و تا ساخت و تولید انبوه همه داخل کشور انجام میشود. در واقع ما در دوره تحریمها به این دستاوردها رسیدهایم.»
صددرصد توان بازدارندگی
سردار بلالی در پاسخ به این سؤال که این نمایشگاه تا چه اندازه توانسته، توان دفاعی و نظامی کشور را به نمایش بگذارد، میگوید: «در این حوزه با این توانمندی که وجود دارد به بازدارندگی کامل و پایدار نظامی رسیدهایم. یعنی صددرصد نیازهای نظامی ما با تولید آن در داخل محقق میشود و هیچ ناترازی نداریم. ما ایرانیها نشان دادیم در هر حوزهای که وارد شویم، با توکل به خدا موفق خواهیم بود. با این مدیریت انقلابی که حضرت آقا بالای سر ما دارند، ما باید به قلههای اصلی ترسیم شده در بیانیه گام دوم انقلاب برسیم و یک ایران قوی در تراز انقلاب اسلامی بسازیم وبا این دستاوردهایی که در نمایشگاه نشان دادیم، ما حتما میتوانیم.»