به گزارش همشهری آنلاین، دلمه برگ مو یکی از غذاهای محبوب در ایران و کشورهای مختلف دنیاست. این غذا از ترکیبات مختلفی تشکیل شده است و سبزی یکی از مهمترین عناصر آن به شمار میرود. سبزیهای دلمه از لحاظ مزه، رنگ و ارزش تغذیهای در این غذا نقش بسیار مهمی بازی میکنند و به دلمه برگ مو تنوع طعمی میدهند. اما سوالی که معمولا در مورد سبزی دلمه مطرح میشود این است که سبزی دلمه برگ مو چیست؟ آیا تفاوتی با سبزی دلمههای دیگر دارد؟ در ادامه ساده به این سوالات پاسخ میدهیم.
نقش سبزی در طعم دلمه برگ مو
سبزی دلمه باعث میشود هم تنوع و هم تعادل طعمی این غذا خاص شود. بنابراین رعایت نکات مهم در اندازه و نوع سبزی دلمه بسیار مهم است.
تنوع طعمی: سبزی دلمه باعث میشود دلمه برگ مو تنوع طعمی خوبی داشته باشد. از سبزیهای ترش و تند گرفته تا سبزیهای ملایم و شیرین که در این غذا استفاده میشود هر یک تاثیر متفاوتی بر روی طعم کلی دلمه برگ مو دارند.
تعادل طعم: سبزیها به عنوان تازهکنندههای طعمی عمل میکنند و برای دلمه برگ مو تعادل میان مزهها را فراهم میآورند.
اضافه کردن سبزی در خوشمزه شدن دلمه نقش اساسی را بازی میکند. به عبارتی سبزی دلمه باعث میشود مزه دلمه خاصتر و مثلا برخی سبزیها مثل نعناع میتوانند تازگی و انرژی خوبی به طعم دلمه برگ مو اضافه کنند.
سبزی دلمه برگ مو شامل چه سبزیهایی است؟
ترکیبات سبزی دلمه برگ مو بسته به این که دلمه برای کدام شهر و کشور باشد، تفاوت دارد. اما در کل سبزی دلمه برگ رایج در اکثر نقاط ایران یا همان سبزی دلمه برگ مو تهرانی شامل سبزیهای گشنیز، شوید، مرزه، تره، جعفری، نعناع، ترخون و پیازچه میشود که عدهای به آن مقداری کمی ریحان و مقداری سیر تازه هم اضافه میکنند.
نسبت سبزی دلمه معمولا به این شکل است که میزان جعفری سه برابر باقی سبزیجات است.
سبزی دلمه برگ انگور ترکیه
سبزی که معمولاد در دلمه ترکیهای استفاده میشود، برخلاف دلمههای ایرانی خیلی مختصر است و فقط شامل نعناع و شوید میشود که میزان هر کدام از این دو سبزی هم معمولا برابر است.
سبزی دلمه برگ مو ارمنستان
دلمه برگ انگور ارمنستان هم مثل نوع ترکیهای خیلی از لحاظ انواع سبزی، پر و پیمان نیست و شامل تره، جعفری، ترخون و سیر سبز میشود و معمولا ترکیب این سبزی به این صورت است که میزان جعفری و تره دو برابر سیر و ترخون در نظر گرفته میشود هر چند اضافه کردن سیر به این ترکیب کاملا اختیاری است.
سبزی دلمه مو عراقی
دلمه عراقی از آن دسته دلمههاست که معمولا در آن سبزیجات استفاده نمیشود اما در برخی از نقاط عراق که سبزی در ترکیب این غذا ریخته میشود معمولا شامل شوید، جعفری و گشنیز است.
سبزی دلمه برگ مو رشت
مردم رشت دلمه مخصوص خود را دارند که یکی از تفاوتهای اصلی این دلمه با دلمههای دیگر به تفاوتش در سبزی است که در این دلمه استفاده میشود. سبزی دلمه شهر رشت معمولا شامل شوید، گشنیز و پیازچه و البته سیر تازه و حتی سبزیجات محلی از جمله خالواش و چوچاق میشود.
ترکیب دلمه برگ مو شیرازی
شیراز یکی از جذابترین شهرهای ایران از نظر تنوع غذایی است و دلمه برگ مو شیرازی یا همان دلمه رز از لحاظ نوع سبزی مورد استفاده کمی با باقی نقاط تفاوت دارد. ترکیب دلمه برگ شیرازی شامل جعفری، ترخون، گشنیز و نعناع است.
دلمه برگ مو تبریزی
دلمه تبریزی هم سبزیهای خاص خودش را دارد البته خیلی با نوع تهرانی متفاوت نیست. سبزی دلمه تبریز شامل جعفری، تره، شوید، ترخون، پیازچه و مرزه و حتی سیر میشود.
سبزی دلمه برگ مو اصفهانی
ترکیب اصلی سبزی دلمه برگ انگور اصفهانی هم ترکیبی مختصر اما خوشطعم و عطر است که شامل مرزه، ترخون، شوید و جعفری میشود.
طرز تهیه سبزی دلمه برگ مو تازه و خشک
برای تهیه سبزی دلمه برگ مو کلی که معمولا در اکثر ایران استفاده میشود باید سبزیها را برحسب میزان گفته شده خریداری کرده، پاک کنید و در نهایت بعد از شستن آنها را خرد کنید. اگر زمان کافی برای این کار را ندارید میتوانید از سبزی منجمد آماده دلمه استفاده کنید. یا حتی سبزی خشک دلمه تهیه کنید. برای استفاده از سبزی خشک دلمه باید حتما آن را ۲۰ دقیقه تا یک ساعت قبل از ریختن در مخلوط مواد در آب خیس کنید تا نرم شود یادتان باشد برای هر ۱۰۰ گرم سبزی تازه دلمه باید ۱۰ گرم سبزی خشک دلمه بریزید و بعد از آبکشی آن را به مخلوط مواد میانی دلمه اضافه کنید.
نسبت سبزیجات دلمه به باقی مواد دلمه
نسبت معمولی سبزیجات به دلمه برگ مو ممکن است تغییر کند و بستگی به ترجیحات شخصی باشد. اما به طور معمول، نسبت سبزیجات به دلمه برگ مو بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از حجم کل دلمه برگ مو است. این نسبت میتواند بر اساس سلیقهها و سبزیجات مورد استفاده تغییر کند.