همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: در حالی که هنوز وارد اولین ماه تابستان نشدهایم گرما در هند و پاکستان با ۵۰ درجه سانتیگراد رکورد شکسته و انتظار میرود در کشور خودمان نیز در فصل تابستان گرمای نسبتا شدیدی را تجربه کند که یکی از شایعترین عوارض آن گرمازدگی است.
گرمازدگی وضعیتی است که در اثر گرمای بیش از حد بدن ایجاد میشود. این وضعیت معمولا در نتیجه قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گرمای زیاد یا فعالیت بدنی در دمای بالا است. این جدیترین شکل آسیب گرمایی، زمانی رخ میدهد که دمای بدن به ۴۰ درجه سانتیگراد یا بالاتر برسد. این عارضه در ماههای تابستان دیده میشود. گرمازدگی نیاز به درمان اورژانسی دارد و درمان نشدنش میتواند به سرعت به مغز، قلب، کلیهها و ماهیچهها آسیب برساند.
به گزارش مایو کلینیک، هرچه زمان درمان مدت طولانیتری به تعویق بیفتد، آسیب بدتر میشود و خطر عوارض جدی یا مرگ افزایش مییابد.
علائم و نشانههای گرمازدگی عبارتند از:
دمای بالای بدن: دمای هسته مرکزی بدن ۴۰ درجه سانتیگراد یا بالاتربرسد ، تشخیص این دما با دماسنج مقعدی به دست میآید، این علامت اصلی گرمازدگی است.
تغییر وضعیت ذهنی یا رفتار: گیجی، بی قراری، گفتار نامفهوم، تحریک پذیری، هذیان، تشنج و کما همگی می توانند ناشی از گرمازدگی باشند.
تهوع و استفراغ: ممکن است در معده خود احساس بیماری کنید یا حالت تهوع بهتان دست دهد.
پوست برافروخته: با افزایش دمای بدن ممکن است پوست شما قرمز شود.
تنفس سریع و پی در پی: تنفس شما ممکن است سریع و کم عمق شود.
ضربان تند قلب: نبض شما ممکن است به میزان قابل توجهی افزایش یابد زیرا استرس گرمایی بار زیادی بر قلب شما وارد میکند تا به خنک شدن بدن شما کمک کند.
دلایل
قرار گرفتن در معرض یک محیط گرم: در یک نوع گرمازدگی که گرمازدگی بدون فشار (کلاسیک) نامیده میشود، قرار گرفتن در یک محیط گرم منجر به افزایش دمای مرکزی بدن میشود. این نوع گرمازدگی معمولا پس از قرار گرفتن در معرض هوای گرم و مرطوب، به ویژه برای دورههای طولانی، رخ میدهد. اغلب افراد مسن و افراد مبتلا به بیماریهای مزمن به آن مبتلا میشوند.
فعالیت شدید: گرمازدگی ناشی از افزایش دمای مرکزی بدن ناشی از فعالیت بدنی شدید در هوای گرم است. هر فردی که در هوای گرم ورزش یا کار میکند، ممکن است دچار گرمازدگی ناشی از فعالیت شود.
جلوگیری و پیشگیری
گرمازدگی قابل پیش بینی و پیشگیری است. برای جلوگیری از گرمازدگی در هوای گرم این اقدامات را انجام دهید:
لباسهای گشاد و سبک بپوشید: پوشیدن لباسهای اضافی یا لباسهای محکم به بدن شما اجازه خنک شدن نمیدهد.
در برابر آفتاب سوختگی از خود محافظت کنید: آفتاب سوختگی بر توانایی بدن شما برای خنک کردن تأثیر میگذارد، بنابراین با کلاه لبه پهن و عینک آفتابی از خود در خارج از منزل محافظت کنید و از کرم ضد آفتاب با طیف وسیع با SPF حداقل ۱۵ استفاده کنید. ضد آفتاب را سخاوتمندانه بمالید و هر دو ساعت یکبار یا بیشتر اگر شنا می کنید یا تعریق زیاد دارید، تجدید کنید
به مقدار زیاد مایعات بنوشید: هیدراته ماندن به بدن شما کمک میکند تا عرق کند و دمای بدن را در حالت طبیعی حفظ کند.
هرگز کودکان را در ماشین پارک شده رها نکنید: این یک علت شایع مرگ و میر ناشی از گرما در کودکان است. وقتی در زیر آفتاب پارک میکنید، دمای ماشین شما میتواند در عرض ۱۰ دقیقه بیش از ۱۱ درجه سانتیگراد افزایش یابد. رها کردن شخصی در ماشین پارک شده در هوای گرم یا گرم، حتی اگر شیشه ها باز یا ماشین در سایه باشد، بی خطر نیست. وقتی ماشین شما پارک است، آن را قفل نگه دارید تا از ورود کودک به داخل جلوگیری شود.
در گرم ترین ساعات روز استراحت کنید: اگر نمی توانید از فعالیت های شدید در هوای گرم اجتناب کنید، مایعات بنوشید و به طور مکرر در یک مکان خنک استراحت کنید. سعی کنید ورزش را به ساعات خنکتر روز، مانند صبح زود یا عصرموکول کنید.
اگر در معرض خطر هستید مراقب باشید: اگر دارو مصرف می کنید یا شرایطی دارید که خطر ابتلا به مشکلات مربوط به گرما را افزایش میدهد، از حضور در گرما اجتناب کنید و در صورت مشاهده علائم گرمازدگی سریع عمل کنید. اگر در یک رویداد ورزشی شدید یا فعالیت در هوای گرم شرکت میکنید، مطمئن شوید که خدمات پزشکی در صورت بروز گرمای شدید در دسترس است.
بیشتر بخوانید: