همشهری آنلاین- حمیدرضا رسولی: تجمع سینماهای تهران تا دهه ۳۰ در خیابان لاله زار بود و فیلم های عوام پسند در این سینماها به نمایش در می آمد اما سینماهای مدرن و نوسازی که در گوشه و کنار پایتخت به خصوص در محدوده میدانهای فردوسی و ولیعصر(عج) ساخته شد حکایت دیگری داشت و برخی از آنها پاتوق قشر روشنفکر و تحصیلکرده بود.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
سینمای مدرن و مجلل رادیو سیتی که در خیابان ولیعصر(عج) و نبش خیابان گیلان قرار داشت به واسطه نمایش فیلم های مشهور خارجی به سرعت مخاطبان خودش را پیدا کرد و نامش در فهرست سینماهای پربیننده تهران قرار گرفت. شادمهر راستین، پژوهشگر و فیلمنامه نویس، درباره ماجرای ساخت پربیننده ترین سینمای تهران در سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی می گوید: «در فضایی که سینما رادیو سیتی ساخته شد، یک آکواریوم عظیم الجثه قرار داشت که به آن مکان آکواریوم تهران می گفتند. سینما رادیو سیتی اواسط دهه ۳۰ به جای آکواریوم تهران ساخته شد و برای طراحی آن هم مطابق معمول آن سالها از نمونه های خارجی الگوبرداری کردند. طراح سینما رادیو سیتی، حیدر غیابی، یکی از پیشگامان معماری نوین ایران بود اما اواخر دهه ۴۰ که به آپارات های جدید و سیستم صوتی جدید مجهز شد نمای آن هم توسط مهندس هوشنگ سیحون، رئیس سابق پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران و طراح بنای یادبود ابن سینا، فردوسی و خیام، تغییر کرد و به شکل امروزی درآمد.»
رادیوسیتی از همان سالها به پربیننده ترین سینمای تهران تبدیل شد و این امکان را داشت که نخستین فیلم سه بعدی را برای تهراننشین ها اکران کند. شادمهر راستین درباره ویژگی هایی که رادیوسیتی را به پربیننده ترین سینمای پایتخت تبدیل کرد می گوید: «مهندس سیحون بجز رادیو سیتی نمای چند سینمای دیگر مثل سینما مرکزی و سینما حافظ را هم تغییر داد تا در دهه ۵۰ رونق تازه ای به سینماهای تهران داده شود. سینما رادیو سیتی جایی برای اکران فیلم های خارجی و بعضا روشنفکرانه به حساب می آمد و مهمترین فیلمی که در این سینما به نمایش درآمد «اسرار گنج دره جنی» ساخته ابراهیم گلستان بود. نکته جالب اینکه فیلم گلستان ۶ روز بیشتر در این سینما اکران نشد. سینما رادیو سیتی جزء مجموعه سینماهای جشنواره فیلم تهران بود و به همین دلیل معمولا تماشاگران زیادی داشت. البته سینما همای هم که مخصوص اکران فیلم های هندی بود تماشاگران زیادی داشت و گاهی تعداد تماشاگرانش به ۱۱۰۰ نفر می رسید که یک رکورد به حساب می آمد.»
سینما رادیو سیتی در بحبوحه انقلاب سال ۱۳۵۷ به آتش کشیده شد و بعد از پیروزی انقلاب هم مدتی انبار دارو بود اما در بهمن ۱۳۹۶ به ثبت میراث رسید و نامش در فهرست آثار ملی قرار گرفت.