همشهری آنلاین- سمیرا باباجانپور : چنار قدیمی محله اودلاجان به گواه قدیمی های محله قدمتش از سن و سال محله بیشتر بود. بسیاری سن و سالش را بیش از ۱۰۰۰ سال می دانستند. تنومند و شاداب با شاخ و برگی گسترده.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
رحیم طوبایی متولی بقعه پیرعطا می گوید: «هنوز هم وقتی عکس درخت را می بینم افسوس می خورم. ۳۰ سال پیش بود در نزدیکی بقعه خانه ای قدیمی وجود داشت که صاحبش کفتربازی می کرد. روز و شبش را با کفترهایش می گذراند. کفترهایش را پر که می داد بیشتر کفترها هنوز اوج نگرفته برمی گشتند و روی شاخ و برگ درخت چنار می نشستند. این موضوع چند سالی دغدغه ذهن آقای همسایه شده بود. غرغرها و بدخلقی هایش شب وروز نداشت. به هر بهانه ای بود تصمیم داشت درخت را از پا درآورد. کبوترها دور درخت چنار می چرخیدند و همان جا می ماندند. متاسفانه آن زمان ها چندان به هویت تهران و داشته هایش مثل این روزها توجه نمی شد. اهالی می دانستند مرد کفتر باز تصمیم به نابودی درخت دارد ولی آن را جدی نمی گرفتند. او هم در نهایت به بهانه اینکه شاخ و برگ درخت مزاحم خانه اش شده است و هزار دلیل دیگر مجوز قطع کردنش را گرفت و در کمال ناباوری درخت را قطع کردند.»
اتفاقی که برای درخت چنار قدیمی افتاد باعث شد تا رحیم طوبایی به عنوان متولی بقعه پیرعطا توجه ویژه ای به آثار تاریخی بقعه داشته باشد. او می گوید: «در محله تاریخی اودلاجان آثار تاریخی بیشماری یافت می شود. برخی از این آثار درجریان توسعه شهر و ساخت وسازهای بی رویه از بین رفت. زمانی که مرمت بقعه را برعهده داشتم به تک تک نشانه های قدیمی توجه می کردم اینکه مبادا سنگ قبر قدیمی در جریان بهسازی و مرمت بقعه تخریب شود. از جذابیت های تاریخی این زیارتگاه سنگ قبر قدیمی است که از نظر تاریخی بسیار ارزشمند است. سنگ قبرها و آنچه برروی آنها حک شده گواه تاریخ و هویت محله اودلاجان است. بر روی این سنگ قبر تاریخی تصویر شانه و قیچی حک شده است. به گفته کارشناسان میراث فرهنگی، این تصویرنشان دهنده این است قبر مربوط به یک بانو بوده. در گذشته به جای اسامی اینگونه جنسیت متوفی را مشخص می کردند.»