یافته‌های یک بررسی جدید و بزرگ نشان می‌دهد که مصرف بیشتر پروتئین گیاهی و پروتئین حیوانی کمتر، خطر بیماری قلبی و بیماری عروق کورونری (بیماری رگ‌های تغذیه‌کننده عضله قلب) را کاهش می‌دهد.

به گزارش همشهری آنلاین یک بررسی جدید نشان می‌دهد که دریافت بیشتر پروتئین روزانه از منابع گیاهی و دریافت کمتر آن از گوشت به حفظ سلامت قلب کمک می‌کند.

پژوهشگران دانشکده بهداشت عمومی تی اچ چن در دانشگاه هاروارد که یافته‌هایشان را در ژورنال تغذیه بالینی آمریکا منتشر کرده‌اند می‌گویند« بسیاری از ما باید رژیم غذایی خود را به سمت پروتئین‌های گیاهی تغییر دهیم و می‌توانیم این کار را با کاهش مصرف گوشت، به ویژه گوشت‌های قرمز و فرآوری شده، و خوردن بیشتر حبوبات و آجیل انجام دهیم.»

پژوهشگران در این بررسی ۳۰ ساله در مورد رژیم غذایی، سبک زندگی و سلامت قلب را در حدود ۲۰۰۰۰۰ نفر تجزیه‌وتحلیل کردند.

نتایج نشان داد افرادی که بالاترین نسبت پروتئین گیاهی به پروتئین حیوانی را مصرف کرده‌اند، ۱۹ درصد کمتر در معرض بیماری قلبی و ۲۷ درصد احتمال ابتلا به بیماری عروق کورونری قلب قرار دارند.

آندریا گلن سرپرست این پژوهش می‌گوید: «یافته‌های ما نشان می‌دهد که حداقل نسبت یک به دو در مصرف پروتئین‌های گیاهی به پروتئین‌های حیوانی در پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی موثر است و ممکن است نسبت‌های بالاتری برای محافظت در برابر بیماری عروق کورونری قلب مورد نیاز باشد.»

پژوهشگران می‌گویند که این کاهش خطر احتمالاً ناشی از جایگزینی گوشت قرمز و فرآوری شده با پروتئین‌های گیاهی به ویژه آجیل و حبوبات است که با بهبود چربی خون، فشارخون و نشانگرهای ضدالتهابی مرتبط هستند.

تأثیر نوع پروتئین‌ها بر سلامت قلب

دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است فردی به بیماری قلبی مبتلا شود، مانند ژنتیک، انتخاب نامناسب رژیم غذایی، و عاداتی مانند سیگار کشیدن و نوشیدن الکل.

افرادی که نگران خطر بیماری قلبی خود هستند، می‌توانند با ورزش کردن و انتخاب بهتر مواد غذایی، آن را کاهش دهند. به عنوان مثال، انتخاب گوشت بدون چربی در مقابل گوشت قرمز چرب می‌تواند خطر بیماری قلبی را کاهش دهد.

در حالی که پروتئین یک عنصر اصلی در رژیم غذایی است و تمرکز بر پروتئین‌های بدون چربی برای قلب مفیدتر است، برخی از پژوهشگران به دنبال پاسخ به این پرسش بوده‌اند که آیا افراد باید بیشتر روی مصرف پروتئین‌های به‌دست‌آمده از منابع غیر حیوانی متمرکز شوند یا نه.

رژیم‌های غذایی که بر پروتئین‌های گیاهی تمرکز دارند در سال‌های اخیر با افزایش گیاهخواری و گیاهخواری افزایش یافته است. کینوا، ادامام (سویای سبز) و نخود نمونه‌هایی از پروتئین‌های گیاهی هستند که مردم از آنها استفاده می‌کنند.

با در نظر گرفتن مزایای مصرف منابع غیر حیوانی پروتئین، پژوهشگران در بررسی فعلی به داده‌های گردآوری شده در یک مطالعه ۳۰ ساله شامل ۲۰۰ هزار نفر را ارزیابی کردند تا درک بهتری از تأثیر نسبت‌های بالاتر پروتئین گیاهی بر قلب داشته باشند.

در شرکت‌کنندگانی که بالاترین نسبت مصرف پروتئین گیاهی به حیوانی را داشتند، در مقایسه با افرادی که کمترین نسبت مصرف پروتئین گیاهی به حیوانی را داشتند، به طور قابل‌توجهی یعنی ۱۹ درصد- خطر ابتلا به بیماری قلبی کاهش یافت و کاهش خطر بیماری‌های عروق کورونری قلب حتی بیشتر و در حد ۲۷ درصد بود.

به گفته این پژوهشگران نسبت پروتئین گیاهی به حیوانی باید یک به دو باشد تا خطر بیماری قلبی کاهش یابد و برای کاهش خطر بیماری عروق کورونری قلب این نسبت باید دست کم یک به یک و سه‌دهم باشد.

شرکت‌کنندگان در این بررسی ۳۰ ساله که نسبت مصرف پروتئین گیاهی به حیوانی بالاتری داشتند، همچنین نشاخص توده بدنی کمتری داشتند، کمتر سیگاری بودند و فعالیت جسمی بیشتری داشتند.

در حالی که این پژوهشگران مزایای مثبتی برای نسبت بیشتر مصرف پروتئین گیاهی به حیوانی برای کاهش خطر بیماری قلبی و بیماری عروق کورونری قلب پیدا کردند، چنین مزایایی را در ارتباط با سکته مغزی نیافتند.

این پژوهشگران اشاره کردند که با وجود این یافته‌ها، هنوز نسبت پروتئین گیاهی به حیوانی بهینه را شناسایی نکرده‌اند و گفتند که پژوهش‌های بیشتری دراین‌باره مورد نیاز است.

منبع: HealthDay

منبع: همشهری آنلاین