در شب چله معمولا میوه های پاییزی مانند انار، پرتقال، خرمالو، کدو حلوایی بیشتر مورد توجه واقع می شوند. اگر دوست دارید با این میوه های رنگارنگ پاییزی سفره های یلدایتان را رنگین کنید با ما باشید.

همشهری آنلاین - خدیجه نوروزی: شب چله یا یلدا ، جشنواره‌ای است که در آن خانواده و دوستان در کنار هم می‌نشینند و لحظاتی خاص و دلچسب را با هم سپری می‌کنند. در این شب هر خانواده ای بسته به فرهنگ، سنت و آداب و رسوم و مزاجی که دارد غذاها و خوردنی های ویژه ای را آماده و ویژه سرو می‌کند. غذاهای مرسوم این شب که در اکثر خانه ها طبخ می شود رشته پلو، سبزی پلو با ماهی، مرغ، جوجه کباب، کباب، خورشت بادمجان اناری، قیمه، فسنجان،قورمه سبزی، کوفته تبریزی، قلیه ماهی و دلمه است اما برخی از خانواده ها که میهمانی های ویژه ای دارند یا می وخواهند برای عروس شب چله ببرند دوست دارند غذاهای متفاوتی درست کنند که طعم میوه های پاییزی در آن گنجانده شده باشد. در این مقاله ما بهترین انتخاب‌ها را برای شب چله ای خاص و متفاوت به شما معرفی می‌کنیم و آموزش می دهیم که می توانید برای این شب تدارک ببینید. غذاهای سنتی و اصیل و با طعم خاص و متفاوت که بازگشت به ریشه‌ها و اصالت قدیمی ما ایرانی هاست.

اگر علاقه‌مند به تهیه غذاهایی متفاوت با طعم بی نظیر برای شب چله هستید این مقاله را از دست ندهید.

مرغ ناردونی مازندرانی

مرغ ناردونی مازندرانی از خورشت های استان گیلان است که در گیلان و مازندران به شیوه های متفاوت طبخ می شود. برای تهیه این خورشت تکه های مرغ را با پیاز و ادویه های دلخواه تفت می دهیم و رب انار و گوجه فرنگی را به آن می افزاییم تا به پخت کامل برسد. دستور کامل و دقیق مرغ ناردونی، غذای خوشمزه یلدایی را می توانید در همشهری آنلاین بخوانید.

مرغ پرتقالی گیلانی

مرغ پرتقالی گیلانی یکی از متفاوت ترین طعم هایی که قول می دهم اگر یک بار امتحان کنید تا همیشه عاشق آن خواهید شد و حتما در مجالس و مهمانی ها آن را خواهید پخت. شب یلدا بهترین فرصت برای پخت این غذای پاییزی خوشمزه است چرا که پرتقال ها هنوز کاملا شیرین نیستند و طعم ملسی دارند و سفره یلدایی تان را متفاوت خواهد کرد. این غذا با آب پرتقال طبخ می شود اما شما می توانید دستور کامل پخت مرغ پرتقالی را در همشهری آنلاین بخوانید.

خورشت کدو حلوایی با گوشت بروجردی

خورشت کدو حلوایی خورشتی مخصوص فصل پاییز است که بسیار لذیذ و خوشمزه است و پخت آن در شهرهای مختلف متفاوت است. این خورشت یک انتخاب مناسب برای سفره یلدایی است البته برای کسانی که عاشق کدو حلوایی هستند. این خورشت خوشمزه با گوشت قرمز یا مرغ طبخ می شود که ما در این مقاله طرز تهیه خورشت کدو حلوایی بروجرد را آموزش داده ایم.

مواد لازم برای ۴ نفر

گوشت قرمز ۴ قطعه بزرگ(بهتر است از سردست گوساله باشد)
پیاز ۲ عدد
آب جوش ۲ لیوان
زردچوبه ۱ قاشق چای خوری
پیاز خرد شده ۱ عدد
کدو حلوایی ۴۰۰ گرم
نمک ۱ قاشق چای خوری
فلفل سیاه ۱ قاشق چای خوری
زعفران به میزان لازم
شکر ۲ قاشق غذاخوری
سرکه ۴ قاشق غذاخوری

طرز تهیه

ابتدا گوشت را داخل داخل قابلمه با روغن تفت می دهیم و بعد از اینکه کمی تفت داده شدند یک عدد پیاز خرد شده را اضافه می کنیم و بلافاصله دو لیوان آب جوش به قابلمه اضافه می کنیم و اجازه می دهیم گوشت به مدت ۳ ساعت بپزد.

برای کاهش زمان پخت می توانید گوشت ها را در زودپز بریزید. در فاصله ای که گوشت می پزد، کدو را خرد می کنیم. سعی می کنیم از قسمت هایی استفاده کنیم که ضخامت بیشتری دارد. تخمه های کدو را جدا می کنیم و آن را به شکل مکعبی برش می زنیم و پوست آن را می گیریم. مقداری روغن در ماهیتابه می ریزیم و کمی زردچوبه اضافه می کنیم و یک عدد پیاز خلالی خرد شده را داخل ماهیتابه می ریزیم و بعد از کمی تفت کدو حلوایی ها را اضافه می کنیم. نیازی نیست پیازها کاملا سرخ شود.

حالا گوشت را هم به همراه آب گوشت داخل ماهیتابه می ریزیم و یک قاشق چای خوری فلفل سیاه و ۴ قاشق زعفران دم کرده به آن اضافه می کنیم. ریختن شکر و سرکه به اختیار خودتان است اما معمولا در خورشت بروجردی سرکه با شکر یا شیره انگور را می ریزند. این دو را هم به خورشت اضافه می کنیم. درب خورشت را می گذاریم و اجازه می دهیم به مدت ۴۰ دقیقه روی حرارت باشد تا کاملا جا بیفتد. از آنجا که کدو حلوایی زود پخته می شود ما زمان زیادی نیاز نداریم. خورشت که کمی غلظت پیدا کرد آماده سرو است. نوش جان.

بیشتر بخوانید:

طرز تهیه کیک لبو شب یلدا ؛ با پف زیاد و هزینه کم | چرا کیک لبو قرمز نشد ؟

دسر خرمالو

سر خرمالو پاییزی، یک دسر یا میان وعده مقوی است که بسیار آسان تهیه می شود و خوشمزه است و بهترین انتخاب برای شب یلداست. دسر خرمالو با خرمالو و ژلاتین تهیه می شود که می توانید دستور کامل دسر خرمالو را در همشهری آنلاین بخوانید.

دسر انار

اگر به دنبال یک دسر خوشمزه و مجلسی برای شب یلدا هستید حتما دستور دسر انار با ترکیب پودینگ خامه ای و ژله انار را در برنامه شب یلدا قرار دهید و از زیبایی و طعم فوق العاده آن لذت ببرید. دستور تهیه دسر انار یلدا را در همشهری آنلاین بخوانید.

سالاد انار و کلم

سالاد انار و کلم یکی از انواع سالادهای پاییزی است که از ترکیب کلم سفید و بنفش با انار و گردو تهیه می‌شود و بسیار خوشمزه و پر خاصیت است. شما می توانید دستور تهیه سالاد انار و کلم را در همشهری آنلاین مطالعه کنید.

سالاد لبوی مجلسی

سالاد لبو یکی از انواع سالادهای پاییزی است که به خاطر طعم و رنگ بی نظیرش معمولا پای ثابت سفره های یلدایی است. در ادامه طرز تهیه این سالاد خوشمزه پاییزی را آموزش می دهیم.

مواد لازم

هویج ۳ عدد
کلم سفید ۲ پیمانه
ذرت ۱ پیمانه
گردو ۱ پیمانه
ماست ۲ قاشق غذاخوری
مایونز ۲ قاشق غذا خوری
نمک، فلفل، آویشن به میزان دلخواه
روغن زیتون ۲ قاشق غذاخوری

طرز تهیه

مقدار مواد به خودتان بستگی دارد که می توانید کم یا زیاد کنید. ابتدا دو عدد لبو را با آب روی حرارت می گذاریم تا خوب بپزد. سپس پوست آن را بگیرید و رنده کنید. دو پیمانه کلم سفید خرد شده را با ۳ عدد هویج رنده شده و یک پیمانه ذرت و یک پیمانه گردو، دو قاشق غذاخری ماست چکیده، دو قاشق غذا خوری سس مایونز، نمک و فلفل و آویشن نیز به دلخواه خود اضافه کنید. دو قاشق غذاخوری روغن زیتون هم در آخر اضافه کنید و سالاد را دو ساعت در یخچال بگذارید و اجازه دهید طعم ها خوب به خورد هم برود. سالاد آماده سرو است. نوش جان.

بیشتر بخوانید:

طرز تهیه آسان ژله انار برای شب یلدا + ایده های تزیین ژله انار

آش انار شیرازی

آش انار یک آش سنتی از شیراز است که در نقاط مختلف کشور با دستورهای طبخ متفاوت پخته می‌شود. در برخی از شهرها در این آش از بلغور یا سایر حبوبات استفاده می‌کنند، اما شیرازی‌ها آن را با خرده برنج و لپه می‌پزند. این غذای خوشمزه یک انتخاب مناسب برای شب یلداست که دستور طبخ آش انار را می توانید در همشهری آنلاین بخوانید.

کوفته انار

کوفته انار و گردو می تواند یک خورش عالی برای شب یلدا باشد. درست کردن آن هم راحت است هم زمان زیادی نمی برد و ترکیب گوشت با آب انار هم موجب شده تا طعم فوق العاده ای به خود بگیرد. طرز تهیه کوفته انار و گردو را در همشهری آنلاین آموزش ببینید و حتما برای مهمانان خود درست و سفره شب چله تان را زیباتر کنید.

انارپلو شیرازی

انار پلوی شیرازی که از قدیم الایام غذای محلی شیرازی ها در شب های چله بوده یکی از انواع پلوهای مخلوط است که از ترکیب برنج با دانه انار، مرغ یا گوشت، کشمش، گردو و... تهیه می‌شود و بسیار خوشمزه و مجلسی است و یک انتخاب عالی برای دورهمی شب یلدای امسال است.

بیشتر بخوانید:

کوکی انار؛ یک انتخاب عالی برای شب یلدا

مواد لازم

برنج ۳ پیمانه
گوشت چرخ کرده ۳۰۰ گرم
پیاز ۲ عدد بزرگ و ۱ عدد متوسط
انار ۲ عدد
گشنیز یک مشت
خلال پسته به مقدار دلخواه
خلال بادام به مقدار دلخواه
کره ۵۰ گرم
زعفران دم کرده به میزان دلخواه
نمک به میزان دلخواه
فلفل سیاه نصف قاشق چای خوری
زردچوبه یک قاشق چای خوری
پاپریکا نصف قاشق چای خوری

طرز تهیه

یک عدد پیاز را رنده می کنیم و آبش را می گیریم. ۳۰۰ گرم گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده مخلوط می کنیم و به آن نمک، فلفل سیاه و پاپریکا اضافه می کنیم. گوشت را خوب ورز می دهیم و یک ساعت داخل یخچال می گذاریم. به جای گوشت چرخ کرده می توانیم از مرغ و گوشت تکه ای هم استفاده کنیم. بعد از یک ساعت گوشت ها را از یخچال خارج و به اندازه گردو گرد و قل قلی می کنیم و داخل روغن سرخ می کنیم و از روی حرارت بر می داریم. بگذارید یک طرف گوشت ها سرخ شود و بعد آن را برگردانید. اگر زود هم بزنید گوشت ها وا می رود.

برای این مقدار گوشت برای ۳ پیمانه برنج مناسب است. برنج را در فاصله ای که گوشت داخل یخچال است با آب و نمک به مدت نیم ساعت خیس می کنیم.

دو عدد پیاز بزرگ را به صورت خلالی خرد می کنیم و آنها را داخل روغن سرخ می کنیم. بعد از خرد شدن پیازها زردچوبه را به آن می افزاییم. کمی تفت می دهیم و از روی حرارت برمی داریم و کنار می گذاریم.

یک مشت سبزی گشنیز را درشت خرد می کنیم. به جای گشنیز تازه، از سبزی های خشک معطر هم می توانید استفاده کنید. گشنیزهای خرد شده را با ۵۰ گرم کره تفت می دهیم و انارهای دانه شده را به آن اضافه می کنیم. گشنیز و انارها را بیشتر از دو دقیقه تفت ندهید چون گشنیز سیاه و انارها له می شود. اگر می خواهید پلو شیرین شود می تواند یک مقدار کشمش پلویی را داخل روغن کمی تفت دهید و کمی شکر به آن اضافه کنید و لابه لای پلو بریزید.

کمی خلال پسته را داخل روغن تفت می دهیم تا براق شود. سپس خلال بادام را با کمی زعفران دم کرده مخلوط می کنیم و تفت می دهیم و این مواد سرخ را کنار می گذاریم.

بعد از آن برنج را آبکش می کنیم و ته دیگ سیب زمینی را کف قابلمه می چینیم. یک ردیف برنج آبکش شده بریزید و روی آن یک مقدار خلال پیاز سرخ شده، انار و گشنیز و یک مقدار از گوشت های سرخ کرده را بریزید. و همین طور مواد و برنج را لایه لایه بریزید.

بیشتر بخوانید:

۴۰ ایده جذاب برای تزیین هندوانه شب یلدا

روی لایه آخر هم خلال بادام و پسته و کشمش(در صورت علاقه) و کمی زعفران دم کرده اضافه کنید. روی شعله قرار دهید تا دم بکشد. بعد از دم کشیدن برنج انار پلوی شیرازی ما آماده سرو است. نوش جان.

بیشتر بخوانید:

ترفند درست کردن کیک‌ بستنی هندوانه‌ای برای شب یلدا

اناربیج گیلانی

اگر دلتان می خواهد فسنجان را با طعمی متفاوت در شب یلدا درست کنید پیشنهاد می کنیم به سراغ پخت اناربیج بروید که تقریبا ظاهری نزدیک به فسنجان با طعم به مراتب دلپذیرتر دارد. اناربیج یکی از خورشت‌های سنتی گیلان است که با سبزی های محلی خلواش و چوچاق طبخ می شود و بسیار خوشمزه است.

مواد لازم برای ۵ نفر

گردو ۳۰۰ گرم
گوشت چرخ کرده ۲۵۰ گرم
رب انار ترش ۲ قاشق غذاخوری
آب سرد ۶ لیوان
جعفری ۷۵ گرم
گشنیز ۷۵ گرم
تره ۵۰ گرم
نعناع ۲۵ گرم
چوچاق ۲۵ گرم
خالواش ۲۵ گرم
پیاز ۱ عدد
نمک،فلفل سیاه،زردچوبه،گلپر به میزان لازم

طرز تهیه

ابتدا گردوها را آسیاب کنید و در کمج بدون روغن کمی تفت دهید و رب انار ترش را به آن اضافه می کنید و دو دقیقه در حد مخلوط شدن هم می زنید. اگر می خواهید روغن گردو حسابی دربیاید باید آب یخ را در چند مرحله به گمج اضافه کنید. ۵ لیوان آب یخ را مرحله به مرحله به گمج اضافه می کنید و گردوها را هم می زنید و وقتی آب داغ شد لیوان آب یخ بعدی را به آن اضافه می کنید تا به گردو شک دمایی داده شود. بعد از ریختن لیوان پنجم، نمک و فلفل سیاه را اضافه می کنید و اجازه می دهید نیم ساعت روی حرارت بماند. حالا جعفری، گشنیز، تره، نعنا، خالواش و چوقاق را ریز ریز خرد می کنید.

در ظرفی جداگانه گوشت چرخ کرده با پیازی که ۷۰ درصد آب آن را گرفته اید و دو قاشق از سبزی خرد شده به همراه نمک، فلفل سیاه و زردچوبه مخلوط می کنید و ورز می دهید و به مدت یک ساعت در یخچال می گذارید تا طعم ها خوب به خرد هم بروند.

حالا سری به گمج می زنید و بعد از نیم ساعتی که روی حرارت بود لیوان ششم آب یخ را نیز اضافه می کنید و اجازه می دهید حدود ۲ ساعت با حرارت کم روی شعله بماند.

در یک ماهیتابه مابقی سبزی های خرد شده را با کمی روغن به مدت ۹ دقیقه سرخ می کنید(البته دو دقیقه اول بدون روغن تفت دهید) و یک ساعت آخر انار بیج به گمج اضافه می کنید و کمی هم گلپر می زنید. گوشت ها را هم با دست خیس قل قلی می کنید و دخل گمج می ریزید (بدون اینکه سرخ کنید.) و اجازه می دهید تا زمان پخت کامل شود. البته ۵ دقیقه اولی که گوشت ها را اضافه کردید درب خورشت را نگذارید تا گوشت ها کمی خود را بگیرند و بعد از آن اجازه دهید ۴۵ دقیقه باقی مانده خورشت با درب نیمه باز بپزد و جا بیفتد. بعد از گذشت این زمان خورشت اناربیج ما آماده است که می توانید برنج کته آن را میل کنید. نوش جان.

منبع: همشهری آنلاین