همشهریآنلاین - پروانه بندپی: شاید باور نکنید اما مواد غذایی و نوشیدنیها اگر به درستی انتخاب و مصرف شوند، میتوانند دربرابر آلودگی هوا هم تا حد زیادی از ما مراقبت و محافظت کنند. مثلا خوردن غذاهای سنگین و دیرهضم مثل ماکارونی و کلهپاچه در روزهای آلوده اصلا توصیه نمیشود. ولی خوردن غذاهای سک مثل آشها و سوپهای سبزیجات و همچنین خوراکیهایی مثل سیر و پیاز بسیار توصیه شده است.
خیلی از ما میخواهیم که از سلامت خود دربرابر آلودگی هوا مراقبت کنیم و آسیبهای آن را به حداقل برسانیم اما راه آن را بلد نیستیم. دکتر کردافشاری به عنوان متخصص طب سنتی توصیههایی را عنوان کرده که هم به افزایش آگاهی ما کمک میکند و هم باعث میشود دربرابر غول آلودگی هوا آسیبها را به حداقل برسانیم.
خوردنیها و نوشیدنیها
۱. از خوردن غذاهای سنگین و دیرهضم مثل ماکارونی، لازانیا، قارچ، الویه، رشته، حلیم و کلهپاچه پرهیز کنید. چون خوردن غذای سنگین و دیرهضم، هوش طبیعی بدن یا طبیعت مدبّره بدن را مشغول و سرگرم هضم میکند و از مبارزه موثر در مقابل آثار سوء آلودگی هوا میکاهد. ضمن اینکه مصرف غذای دیرهضم و سنگین بدون تحرک کافی موجب تجمع مواد در بدن میشود و بدن را مستعد پذیرش مشکلات ناشی از آلودگی هوا می کند.
۲. در غذاها از سیر و پیاز و ترشیها و سرکه بیشتر استفاده شود. مثلا سوپ پر پیاز یا آش آبغوره یا خورشها و غذاهای سبکی که از این مواد در آنها استفاده شده است. مصرف این مواد از دیدگاه طب رایج هم قابل قبول است. چون مانع از تاثیر سوء آلودگی هوا بر بدن میشود. از دیدگاه طب سنتی هم سیر و پیاز و ترشیها ضدعفونیکننده بدن محسوب میشوند.
۳. از مصرف شیرینی بیش از اندازه مخصوصا شیرینیهای مصنوعی و شیرینیهای خامهدار و شیرینی قنادی پرهیز شود. زیرا افراط در خوردن شیرینیها بدن را مستعد عفونت اخلاط میکند. مخصوصا در روزهای آلودگی هوا.
۴. اجازه ندهید دچار یبوست شوید. با خوردن خوراکیهای ملیّن مثل انجیر و آلوی خیسانده در آب و عسل و روغنزیتون به لین شدن مزاج خود کمک کنید. افرادی که دچار یبوست میشوند، به دلیل تجمع مواد زائد در بدن، بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای ناشی از آلودگی هوا هستند.
۵. در روزهای آلوده خوراکیهای مفیدی مثل سیب پوستکنده شیرین و رسیده، فالوده سیب با گلاب و زعفران و عرق بیدمشک و دارچین، شربت گلاب و زعفران و خاکشیر، پونه، انجیر خشک، آب نارنج، به، مربای به و مربای بالنگ مصرف کنید. همه این خوراکیها باعث تقویت طبیعت مدبره بدن میشود تا در مبارزه با آلودگی هوا موفقتر عمل کند. ضمن اینکه مواردی مثل دارچین، زعفران و پونه ضد عفونت اخلاط هم هستند.
بیشتر بخوانید؛
-
بهترین زمان خوابیدن و بیدار شدن از نظر طب سنتی
-
۵ دمنوش عالی برای کاهش استرس و اضطراب
-
پسرهای لاغر سراغ این ورزش نروند
-
از کجا بفهمیم چه مزاجی داریم؟
-
بهبود افسردگی فصلی با توصیه های طب ایرانی
پاکسازی هوای خانه یا محل کار
۱. سیر، پیاز، نارنج؛ هر کدام را که در دسترس بود، قاچ کنید و در قسمتهای مختلف خانه یا محل کار بگذارید و هر ۱۲ ساعت آنها را تعویض کنید. این مواد ذرات آلوده هوا را به خود جذب کرده و هوای خانه و محل کار را پاکسازی میکنند.
۲. یک قابلمه حاوی ۱۸ تا ۲۰ لیوان آب را روی حرارت بگذارید. نصف تا ۱ استکان سرکه داخل آن بریزید و بگذارید نیم ساعت بجوشد تا بخار سرکه در هوای منزل یا محل کار جمع شود. این کار به پاکسازی هوای محیط کمک می کند.
۳. داخل سیب یا به را خالی کنید و در جای خالی مقداری گلاب و سرکه بریزید و سیب و به را روی شوفاژ یا بخاری قرار دهید.
۴. سرکه یا گلاب -هر کدام در دسترس بود - را داخل ظرف اسپری بریزید و روزی چند بار در هوای منزل یا محل کار اسپری کنید.
مراقبت از خود در محیط باز
۱. در روزهای آلوده، ماسکتان را با کمی سرکه و کمی موسیر آغشته کنید و روی بینی و دهان خود بگذارید و بعد از خانه خارج شوید. با این کار علاوه بر لایه محافظتی ماسک، دو ماده ضدعفونیکننده هم وجود دارد که باعث کمتر شدن احتمال ورود ذرات آلوده کننده هوا به دستگاه تنفسی میشود.
۲. اگر می خواهید ورزش کنید، سعی کنید برای این کار به اطراف شهر و جاهایی که آلودگی هوا کمتر است، بروید. در ساعاتی از روز مثل ابتدای صبح یا انتهای شب که میزان آلودگی هوا کمتر است، ورزش کنید. از ورزشهای سنگین هوازی در روزهای آلوده پرهیز کنید و بیشتر به پیادهروی بپردازید.