سوزش سر دل- احساس سوزش در قفسه سینه اغلب پس از غذا خوردن- می‌تواند بسیار آزارنده باشد و تقریباً همه افراد در هنگامی از زندگی‌شان پس از خوردن یک وعده غذایی سنگین دچار سوزش سر دل شده‌اند.

به گزارش همشهری آنلاین، سوزش سر دل یکی از علائم «بیماری ریفلاکس معده به مری» (GERD) که در آن محتویات اسیدی معده به درون مری باز می‌گردد.

با اینکه سوزش سر دل - چه گاه‌به‌گاه و چه مزمن - علامتی است که بسیاری از مردم تجربه کرده‌اند، هنوز سردرگمی زیادی در مورد اینکه این بیماری چیست، چه چیزی باعث آن می‌شود و بهترین راه برای درمان آن چیست، وجود دارد ( توجه داشته باشید که سوزش سر دل بر خلاف نامش، این یک مشکل قلبی نیست، بلکه یک مشکل گوارشی است که در اثر افزایش ترشح اسید معده و پس زدن آن به درون مری ایجاد می‌شود).

باور نادرست شماره یک

سوزش سر دل و ریفلاکس اسید معده یکی هستند.

درست است که سوزش سر دل می‌تواند علامتی از ریفلاکس اسید معده باشد، اما این دو اصطلاح را نمی‌توان به جای هم به کار برد.

همه افرادی که دچار ریفلاکس معده هستند، ناراحتی معمول قسمت پایین قفسه سینه را که ما به آن «سوزش سر دل» می‌گوییم، تجربه نمی‌کنند. از طرف دیگر ریفلاکس محتویات اسیدی معده می‌تواند علائمی مانند سرفه، مشکلات بلع و پاک کردن مکرر گلو ایجاد کند.

باور نادرست شماره ۲

انتخاب رژیم غذایی تنها دلیل سوزش سر دل است

گرچه توصیه‌های غذایی بسیاری به افراد دچار سوزش سر دل می‌شود، ازجمله پرهیز از نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه، شکلات، غذاهای تند و مرکبات، اما شیوه غذا خوردن هم بسیار اهمیت دارد.

اولاً توجه داشته باشید که غذاهای محرک سوزش سر دل در همه افراد یکسان نیست، بنابراین ممکن است شماری از غذاها را بر اساس توصیه‌ها حذف کنید، اما همچنان عامل اصل را نادیده گرفته‌اید.

نکته مهم دیگر وقت گذاشتن هنگام غذا خوردن است. هر چه بیشتر غذا را بجوید و زمان بیشتری را صرف غذا خوردن کنید، بزاق و آنزیم‌های بیشتری در دهان شما برای شروع تجزیه غذا تولید می‌شود. در نتیجه معده شما مجبور نمی‌شود به شدت کار کند و ازجمله اسید زیادی تولید کند که علت اصلی ایجاد ریفلاکس است.

باور نادرست شماره ۳

نوشیدن شیر درمان سریعی برای سوزش سر دل است.

نوشیدن شیر فواید متعددی برای سلامتی دارد، مانند تقویت استخوان‌ها و تأمین پروتئین بدن. اما درمانی سریع برای سوزش سر دل نیست.

شیر سطح معده را پوشش نمی‌دهد یا از آن محافظت نمی‌کند و محتوای چربی بالا در شیر کامل می‌تواند تولید اسید بیشتری را تحریک کند. همچنین نوشیدن شیر می‌تواند علائم گوارشی را در افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، بدتر کند.

حتی اگر شیر کم‌چرب هم بنوشید و اندکی تسکین پیدا کنید، باز هم نوشیدن شیر بیماری را درمان نمی‌کند.

باور نادرست شماره ۴

مصرف منظم آنتی‌اسیدها مفید است

مصرف یک آنتی‌اسید هر چند ساعت یکبار می‌تواند از سوزش سر دل جلوگیری کند. بنابراین استفاده از آنتی‌اسید به عنوان یک درمان گذرا خوب است، اما اگر زیاد آنتی‌اسید مصرف کنید، ممکن است مشکلی به نام «ریباند اسید» به وجود آید.

اگر آنتی‌اسید آن را به دفعات زیاد مصرف کنید – مثلاً هر چند ساعت، چند بار در روز، برای مدت زمان طولانی - بدن در واقع شروع به تلاش برای تولید اسید بیشتر می‌کند زیرا بدن می‌تواند احساس کند که شما به اندازه کافی اسید ندارید. به طور خلاصه، اگر مقدار زیادی آنتی‌اسید مصرف کنید، در واقع باعث تولید اسید بیشتر در معده می‌شود، و سپس ریفلاکس بیشتری خواهید داشت و بعد مجبور خواهید بود آنتی‌اسید بیشتری مصرف کنید. به‌این‌ترتیب یک چرخه معیوب ایجاد می‌شود که بیماری شما را بدتر می‌کند.

چه کار باید بکنید

آیا می‌خواهید شام‌تان را بدون ترس از دچار شدن به سوزش سر دل بخورید؟

برخی از راه‌های طبیعی برای جلوگیری از بروز سوزش سر دل عبارتند از:

پرخوری نکردن یا عجله نکردن در خوردن وعده‌های غذایی.

خوردن زنجبیل و غذاهای پر فیبر.

اجتناب از محرک‌های غذایی.

بعد از غذا دراز نکشید (تلاش کنید حدود ۹۰ دقیقه بعد از غذا ایستاده بمانید) و اندکی شیب به بستر خوابتان بدهید.

اگر مرتباً دچار سوزش سر دل می‌شوید، به پزشکتان مراجعه کنید.

منبع: یاهو لایف

منبع: همشهری آنلاین